Aka birch sweet powder xylitol
  • Aka birch sweet powder xylitol
  • Aka birch sweet powder xylitol
  • Aka birch sweet powder xylitol
Kod produktu: c5908228012216
Aka

Aka fiński puder brzozowy - 100% ksylitol w pudrze

Data ważności: 25.04.2026Dostępny w magazynie

Puder z brzozowego ksylitolu ma o 40% mniej kalorii niż zwykły cukier-puder. U stosujących dietę ksylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów. 

11,51 zł netto

14,16 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 250 g; 5.66zł/100g

  

Ksylitol jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm z zupełnie odwrotnym skutkiem. Jest uzyskiwany najczęściej z drzewa brzozy.

Ksylitol Aka jest produkowany w Finlandii z fińskiej brzozy. Ksylitolowy cukier-puder idealnie sprawdza się do wypieków dla diabetyków, jako baza do ciast i deserów lub do dekorowania ciasteczek lukrem na ksylitolu - lukier z ksylitolu przygotowuje się dokładnie tak samo jak tradycyjny lukier, ucierając go na gładką masę z odrobiną wody lub białkiem sparzonego jajka.

Czym jest ksylitol?

Ksylitol to naturalna substancja słodząca pozyskiwana z włóknistych części roślin. Niemal identyczny w smaku w porównaniu do cukru stołowego, ale z dwiema, istotnymi różnicami - ksylitol jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny IG. Ponadto ksylitol ma naturalne właściwości chłodzące i nawilżające. Molekuła ksylitolu zawiera tylko 5 atomów węgla, a nie 6, jak większość cukrów występujących w naturze - to właśnie ta różnica w budowie molekuły przesądza o licznych zaletach ksylitolu w porównaniu do zwykłego cukru.

Niski indeks glikemiczny

Ksylitol znakomicie zastępuje zarówno cukier, jak i większość popularnych słodzików nie odbierając potrawom nic z ich smaku ani konsystencji. W przeciwieństwie do większości słodzików, ksylitol nie pozostawia żadnego posmaku w ustach i jest metabolizowany bez udziału insuliny, co oznacza, że jego spożywanie wywołuje istotnie mniejszy efekt glikemiczny. Zwykły cukier ma indeks glikemiczny na poziomie 85-100, zaś IG ksylitolu wynosi tylko 7. To doskonała informacja dla każdego, kto stara się unikać cukru i wybiera potrawy o niskim indeksie glikemiczny

Gotowanie z ksylitolem

Gotując lub piekąc używaj ksylitolu zastępując nim cukier w tych samych proporcjach. Ksylitol jest stabilny w wysokich temperaturach, łączy się z innymi składnikami i rozpuszcza w płynach tak samo jak cukier. Ksylitol nie ulega krystalizacji ani karmelizacji.  

 

Wartości Odżywcze

Porcja 12g

Wartości odżywcze w:
Porcja 12g
100g
Kalorie
28.80
240.00
kJ
120.67
1,005.60
Tłuszcze, w tym
0.00
0.00
tłuszcze nasycone
0.00
0.00
tłuszcze trans
tłuszcze jednonienasycone
tłuszcze wielonienasycone
Węglowodany, w tym
12.00
100.00
cukry
0.00
0.00
poliole
12.00
100.00
skrobie
Białko
0.00
0.00
Błonnik
0.00
0.00
Erytrytol
Sód
0.00
0.00
(ekwiwalent soli)
0.00
0.00
Uwagi

Aka brzozowa słodycz ksylitol puder

Masa netto: 250g

Składniki: 100% ksylitol. 

Spożycie w nadmiernych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający

Wartości odżywcze na 100g: wartość energetyczna 1008kJ / 240kcal, tłuszcze 0g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g), węglowodany 100g (w tym cukry 0g, poliole 100g), białko 0g, błonnik 0g, sól 0mg

Producent: Wyprodukowano w Finlandii przez Danisco Sweeteners dla PHU AKA, Rawicz

Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Produktów słodzonych ksylitolem nie należy podawać dzieciom poniżej 3 r.ż. ani zwierzętom (!). Ksylitol nie zastępuje zbilansowanych posiłków i nie powinien być wyłącznym składnikiem diety