Szukasz przepisu na domowe batony białkowe? Już znalazłeś!
✅bez cukru i bez maltitolu
✅niska zawartość weglowodanow
✅wysoka zawartość białka, pochodzącego ze zróżnicowanych źródeł
✅bez oleju palmowego, glutenu i innych wypełniaczy
✅i przede wszystkim: pyszne i sycące!
Opracowaliśmy przepis na domowe batony białkowe, które przebiją smakiem i jakością wszystkie inne które znasz i możesz zrobić je w swojej własnej kuchni – prawdopodobnie masz wszystkie składniki!
Podane na zdjęciu wartości odżywcze dotyczą jednego batona o masie 97g (baza + owoce), kaloryczność całego batona zależy od tego czy, ile i jakiej użyjesz czekolady.
Domowe batony białkowe – SKŁADNIKI
6 batonów po 80g + po 17g frużeliny
🍰 120g mąki migdałowej (tu odtłuszczona)
🍰 125g serka homogenizowanego light albo kvarga, ostatecznie może byc skyr w kubeczku
🍰 10g erytrolu
🍰 30g margaryny light (Flora, ProActive, ok 300kcal/100g)
🍰 Aromat (tu 10g Funky Flavors Splash Raspberry Cheesecake)
🍰 30g masła kakaowego lub oleju kokosowego rafinowanego
🍰 135g odżywki białkowej (można zastąpić mielonymi płatkami owsianymi i/lub mlekiem w proszku, ale wartości odżywcze będą inne)
Podgrzej w garnuszku lub mikrofali margarynę i olej z erytrolem.
Domieszaj mąkę migdałową, aromat, następnie dodaj serek i zamieszaj.
Jako ostatnią dodaj odżywkę, zagnieć rękami na jednolitą, plastyczna masę.
Teraz masz 2 opcje:
🅰️ Formujesz batony i jesz po wystudzeniu, możesz domieszać orzeszki lub ciasteczka
🅱️ Nakładasz z wierzchu frużelinę albo dżem bez cukru (u nas domowa frużelina z mrożonych truskawek). W takim wypadku wstaw batony z masa owocową do zamrażalnika i gdy stwardnieją wykąp w czekoladzie – czekolada stanowi pokrowiec dla owocowego nadzienia i trzyma je w miejscu.
Batony owiń folią spożywczą i przechowuj w lodówce przez tydzień.