W końcu udało się stworzyć idealne lody a la włoskie, czyli soft serve! Kremowe, lekkie, półpłynne, ale nieroztopione!
To zasługa nowego zagęstników: karagenu, który tym razem został zastosowany w lodach przez autorkę przepisu @kokoczykoks
Karagen ma szerokie zastosowanie fit produktach: puddingach, szejkach proteinowych, ale okazał się również świetnym zagęstnikiemmdo lodów!
Udało się użyć odpowiednich proporcji i stworzyć lody o idealnej konsystencji!
Ze świetnym makro! 333 kcal i 36g białka w całym pincie!
Lody włoskie na karagenie – składniki
🍦300ml mleka proteinowego (może być również zwykle 1,5%)
🍦2,5g karagenu
🍦47g odżywki białkowej (tu BSN Syntha Vanilla Cheesecake)
🍦opcjonalnie słodzik lub aromat
Karagen zagotować z mlekiem mieszając trzepaczką cały czas – temperatura mleka musi przekroczyć 70C bo dopiero wtedy aktywują się właściwości zagęszczające karagenu. Powstanie coś w rodzaju rzadkiego budyniu, dodaj odżywkę i polecam krótko zblendować, choć nie jest to niezbędne, ale dobrze robi karagenowi. Odstaw do wystudzenia, gdy masa będzie chłodna i zacznie się galaretować wstaw do zamrażalnika.
Wystarczył jeden spin na light!