Czy da się zrobić lody z kefiru? Czy kwaśny kefir współpracuje z gumami?
Skład lodów to maślanka, guma celulozowa i aromat maślankowo-cytrynowy.
Były obawy, że lody będą gorzko-kwaśne i niesmaczne.
Tymczasem…
Niespodzianka! Lody są smaczne! Nie smakują kefirowo, smakują raczej jogurtowo, mają gęstą, kremową konsystencję. Nie są to najlepsze lody, ale są zdecydowanie bardzo spoko!
Smaczne z dodatkiem frużeliny wiśniowej, jak i bez niej.
Jedynym minusem tych lodów jest dosyć niska zawartość białka, ale kefir nie jest jego bogatym źródłem-więc zaskoczenia nie ma.
Jeśli chodzi o sedno eksperymentu – guma celulozowa współpracuje z masa lodową o bardzo kwaśnym odczynie.
Lody robione na programie Light, z jednym respinem bez dolewki płynu i dodaniem wiśni na programie Extras.