Zacznij z nami robić frużeliny bez cukru 🙌
Korzystając z sezonowych owoców możesz oszczędzić kilkadziesiat procent w porównaniu do ceny gotowych kupnych frużelin czy dżemów bez cukru, a przy tym masz pełną swobodę jeśli chodzi o użycie słodzideł czy gęstość.
Frużelina rabarbarowa to prawdopodobnie najmniej kaloryczna frużelina, a teraz jest wyjątkowo dobry moment na jej przygotowanie, bo wczesny rabarbar ma mniej szczawianów niż ten z końcówki sezonu.
Z 1,2kg rabarbaru wyszło 1.5kg frużeliny, koszty:
Rabarbar 13,45pln
Mąka ziemniaczana 15gr
Pektyna 50gr
Aromat 5gr
Kwas cytrynowy 80gr
Erytrol 2,2pln
👉 17,15pln / 1,2kg, plus prąd & czas, a w bonusie masz satysfakcję
Frużelina rabarbarowa bez cukru – Jak to zrobić?
Oczyść rabarbar, utnij liście (są trujące!), pokrój łodygę, duś na patelni około 10 minut podlewając lekko wodą. Jeśli lubisz kwaśne dodaj 1-2Ł kwasy cytrynowego
Dodaj zimny 'krochmal’ z 50ml wody i 10g mąki ziemniaczanej. Wlej do frużeliny, zagotuj.
Zmieszaj 8g pektyny ze 100g erytrolu ( to taki fit żelfux!) i mieszając wsyp do ciepłej frużeliny.
Jeśli trzeba dodaj więcej erytrolu, a na koniec aromat Funky Flavors Sweet Rhubarb Pie #autoreklama #markawlasna
- Tu często pojawia się pytanie:
„Po co używać aromatu rabarbarowego do rabarbaru” – analogicznie dla innych smaków.
Współczesne jedzenie produkowane masowo jest smakowite w sposób, któremu trudno się oprzeć. Za tą smakowitością stoją rafinowane tłuszcze, syrop glukozowo- fruktozowy, idealny balans smaków i konsystencji, tłustości i słodyczy lub słoności. Fit odpowiedniki często nie smakują tak dobrze jak marketowe wzory – czegoś im brakuje. Aromaty dają to 'coś’, są twoim asem w rękawie w nierównym starciu z pysznościową masówką jedzeniową zaprojektowaną tak, by jak najtrudniej było przestać jeść. Aromaty podbijają zmysłową przyjemność z jedzenie podbijając satysfakcję z fit posiłków 💪