Szykujesz się do maratonu? Te lody zrobią ci carb loading, gdyż mają 500 kcal, 66g wegli i 28g białka, a tylko 14g tłuszczu.
Eksperymentów pod hasłem „Z czego da się zrobić lody” – dziś na tapet budyń instant, czyli taki nie wymagający gotowania.
Na testy padł wybór kuszący kolorystycznie i nazwą smak Słodka Chwila dr Oetker Peanut Butter Cookies, a dla uzupełnienia smaku mlekio owsiane Lovege o smaku słonego karmelu, które popełniło @sante_pl To mleko jest naprawdę pyszne, choć jak na roslinne dość kaloryczne – nie jest więc zaskoczeniem, że cały kubas lodów ma 500kcal.
Lody Peanut Cookie – składniki:
🥜jedno opakowanie budyniu Słodka Chwila
🥜350ml napoju karmelowego
🥜1 miarkę odżywki białkowej PhD Smart Protein, żeby trochę zrównoważyć makro.
Przed mrożeniem mikstura była klumpowata, ale w spinowaniu się to naprawiło.
Smakowo naprawdę dobre lody, konsystencja przyjemna. Ale… No właśnie – chociaż okazuje się, że da się zrobić lody na zwykłym budyniu instant, a nie tylko na Jell-O, to kalorycznie i ogólnie pod względem wartości odżywczych wygląda to średnio, mówiąc delikatnie – o ile porcja Jell-O do zrobienia kubka lodów ma 25kcal, o tyle tu mamy z budyniu 160kcal, w tym 30g cukru.To jest kwestia indywidualna, na pewno dla kogoś będzie to super opcja. Tutaj skończy się na jednym teście, bo najzwyczajniej w świecie te lody nie były tak smaczne, żeby były warte 500kcal. Były ok. Tylko. Za 500kcal można zrobić o wiele smaczniejsze lody.