Witamina B4, znana również jako cholina, jest bardzo ważnym elementem diety kobiet w ciąży, ale każdy powinien zadbać o jej właściwy poziom. Wspiera prawidłową pracę układu nerwowego i mózgu, także w okresie kształtowania się płodu, dlatego zapobiega defektom. Możemy znaleźć ją w wielu produktach spożywczych. Jest również dodawana do kompleksów witaminowych.
Jak działa witamina B4?
Witamina 4 jest organicznym związkiem chemicznym, który wchodzi w skład niektórych rodzajów fosfolipidów, na przykład lecytyny. Jako że uważano, że nie może być syntetyzowana przez organizmy zwierzęce, w tym organizm człowieka, zaliczano ją do grupy witamin B. Odkryto jednak, że w niewielkich ilościach jest ją w stawnie wytwarzać także organizm ludzki, ale nie pokrywa on całkowitego zapotrzebowania.
Cholina pomaga w biosyntezie acetylocholiny – ważnego związku dla układu nerwowego. Wspomaga też produkcję lecytyny, prawidłową pracę błon komórkowych, w szczególności w komórkach nerwowych. Pełni też szereg innych funkcji w organizmie człowieka. Jej niedobory mogą prowadzić do podwyższonego poziomu trójglicerydów i cholesterolu, stłuszczenia wątroby, mogą też powodować stany lękowe, dolegliwości sercowe, zaparcia.
Właściwości witaminy B4:
-
uczestniczy w tworzeniu komórek i pomaga w utrzymaniu ich właściwej struktury
-
kontroluje pracę mięśni
-
wspiera działanie układu oddechowego oraz serca
-
bierze udział w pracy mózgu, wspomagając pamięć, w szczególności pamięć długotrwałą
-
zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych oraz demencji
-
reguluje gospodarkę lipidową, dlatego wpływa korzystnie na pracę wątroby
-
w diecie kobiet w ciąży wspiera prawidłowy rozwój płodu, minimalizując ryzyko wad wrodzonych
Sposób użycia witaminy B4
Duże ilości choliny występują przede wszystkim w wątrobie oraz innych podrobach. Także zawiera je żółtko jaja kurzego – aż 280 mg, co stanowi więcej niż połowę dziennego zapotrzebowania. Ponadto jest dostępna w mięsie bydlęcym, nasionach strączkowych, orzechach, kiełkach pszenicy, rybach.
Dzienne zapotrzebowanie na cholinę – witaminę B4 u mężczyzn to 550 mg, natomiast u kobiet to 425 mg.