🍊🍫🥣Jednoporcjowy deser inspirowany jedną z nowych letnich czekolad @e.wedel o smaku marakui i pomarańczy. Nie tak piękny jak można by sobie życzyć 😜 ale broni się smakiem 👌 i jest genialnie sycący. Na dole biszkopt niskowęglowodanowy, potem masa mleczna z marakują, z wierzchu polewa czekoladowa i na koniec 2 roztopione kostki czekolady🤤.
Niskowęglowodanowy biszkopt proteinowy z mikrofali to nasze odkrycie ostatnich tygodni – wszyscy, którzy próbują tego ciasta, zwracają uwagę na to jak dobry jest biszkopt. W zasadzie smakuje lepiej niż zwykły biszkopt, a przy tym ma inne zalety: nie trzeba ubijać białek, nie grozi zakalcem, robi się go w kilka minut i ma doskonałe wartości odżywcze.
➡️Makro deseru bez czekolady: 278kcal / B24,5 / W30,3 / T6,3
➡️ Makro z czekolada: 349kcal / B25 / W38 / T11
W samej czekoladzie nie czuć marakui, to znane z delicji połączenie mlecznej czekolady i pomarańczy, co w sumie daje dobry efekt, bo w deserze jest już marakuja i daje bardzo intensywny smak. Pulpa z marakui, jest na ostatnim zdjęciu, rozczarowuje wygladem i konsystencją, bo to raczej sok niż pulpa, ale świetnie podkręca smak, jest wyraziście kwaśna.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
Przepis na biszkopt niskowęglowodanowy z mikrofali
- 20g mąki kokosowej
- 20g odżywki kazeinowej
- 1 jajko
- 85ml wody
- 5g proszku do pieczenia
Połączyć składniki, rozłożyć równo w 2 miseczkach, mikrofalować 4 minuty. Gotowe!
Można zrobić jako jedną porcję w jednej miseczce a potem przeciąć blat na dwa cieńsze, ale zrobienie dwóch w osobnych miseczkach jest zwyczajnie łatwiejsze.
Proteinowa masa mleczno-owocowa
- serek wiejski light albo skyr
- 100g pulpy marakui
- 250ml wody
- 6g agaru
- słodzidło wg gustu
- 1ł gumy ksantanowej
Agar zagotować, odłożyć kilka łyżek roztworu do polewy, zblendować z resztą składników, wyłożyć masę na biszkopt.
Fit polewa czekoladowa
- 10g kakao Skinnylicious
- 10g mleka w proszku
- 50ml wody albo mleka
- odłożony wcześniej agar
Zamieszać składniki, wylać na ciasto. Z wierzchu rozsmarować rozpuszczoną czekoladę.