Proteinowe Pumpkin Spice Latte jak ze Starbucksa! Jeśli do tej pory klimat importowanego z USA szaleństwa wokół smaku Pumpkin Spice Latte nie był dla Ciebie do końca jasny, to ten przepis cię pochłonie.
Najpopularniejsza wersja Pumpkin Spice Latte Grande Latte z 2% mlekiem i bitą śmietaną to 380 kalorii, w tym 14g tłuszczu, 52g węglowodanów z czego 50g to cukier. Boli, prawda? Nasza wersja ma o połowę mniej kalorii, 3 razy mniej tłuszczu, 2 razy mniej węgli i zero cukru a do tego 20g białka czyli tyle co dobry baton proteinowy!
Powiedzmy sobie szczerze – Pumpkin Spice Latte ma tyle wspólnego z kawą co ciasto marchewkowe z marchewką – czyli niby tak, ale jednak nie. Pumpkin Spice Latte to po prostu deser z odrobiną kawy, puree dyniowym i klimatycznymi przyprawami, które dobrze skomponowane naprawdę mogą ukraść duszę.
Lecimy z przepisem na dużą porcję 400ml, na filmie została podzielona na dwie porcje.
Składniki na proteinowe Pumpkin Spice Latte
- 200ml mleka (tu krowie 0%, może być roślinne)
- 20g odżywki białkowej, może być wegańska, można zastąpić masłem orzechowym w proszku; polecamy smaki neutralne (wanilia, śmietanka), mleczne (Cereal Milk, Hokkaido) a z bardziej fikuśnych genialnie wychodzi z odżywką o smaku solonego karmelu
- 50g pieczonej dyni (poradnik jak upiec dynię na puree znajdziecie tu)
- 150ml dobrej kawy
- kilka kropli aromatu Funky Flavors Sweet Pumpkin Spice Latte – tych kilka kropli robi gigantyczną różnicę w smaku
Składniki zblendować, przelać przez sitko do szklanek. Udekorować bitą śmietaną (25g Bakoma), posypać cynamonem i/lub przyprawą do szarlotki bez cukru. Można przygotować z kostkami lodu jako frappé, ale to raczej w innym sezonie 😉