Dziś jest ten dzień! Dziś tłumy spragnionych solonego karmelu fitnesiaków szturmują od rana kolejne placówki Lidla przepychając staruszki w drodze do zamrażarek w poszukiwaniu upragnionego pudełka lodów proteinowych o smaku solonego karmelu. Czy jest się o co bić? Rzecz subiektywna. Pudełko lodów 500ml (mniej niż 300g, lody są mocno napompowane powietrzem), zakładając, że uda ci się je upolować, kosztuje 16PLN, w zamian dostajemy w całym wiaderku 20g białka – i to chyba największe rozczarowanie, bo umówimy się, że 20g białka w 340kcal to nie jest jakieś turbo osiągnięcie. Breyersy mogą za to niewątpliwie pochwalić się bardzo niską zawartością tłuszczu, bo całe opakowanie ma tylko 6g.
Jeśli tak jak my niekoniecznie lubisz bić się o lody, skorzystaj z naszego przepisu na domowe lody o smaku solonego karmelu. Same fakty, zero marketingowej gadki, z naszym przepisem masz:
- 56g białka w pół litra lodów – czyli ponad 2 razy więcej niż w lidlowym przysmaku
- ta sama objętość (500ml), ale nasze ważą 470g, czyli 2 razy więcej niż kupne; dobrze siedzi w brzuchu
- super skład!
To jak, robimy?
Do przygotowania lodów nie potrzebujesz maszynki do lodów – wystarczy, że masę zamrozisz w woreczku na kostki lodu albo silikonowych foremkach i kostki zblendujesz zwykłym mocnym blenderem!
Do przygotowania pół litra lodów proteinowych potrzebujesz:
- 40g odżywki białkowej o smaku solonego karmelu (tu Reflex Impact WHey Salted Peanut Caramel)
- 200ml mleka 2%
- 8g proszku Jell-O Butterscotch bez cukru (to nie jest budyń, mimo, że nazywa się pudding, nie można zastąpić go polskim budyniem)
- 45g erytrolu zmielonego na puder
- 150g skyra naturalnego
- 4g gumy guar (jest do lodów dużo lepsza niż guma ksantanowa)
- kilka kropli aromatu, tu aromat karmelowo-precelkowy Funky Flavors Sweet Salted Caramel Pretzel proszkowy aromat More Nutrition Chunky Flavor Salted Caramel też się dobrze sprawdzi
Składniki blendujemy na puszystą masę – powinna zwiększyć objętość o minimum 10%-15%, to jest gwarantem kremowych lodów bez bryłek lodu.
Masę zamrażamy na minimum 15h, potem wyjmujemy z lodówki, odstawiamy w temperaturze pokojowej na 20 minut i blendujemy.