Jesienna premiera białych półkul Toffifee była zapowiedziana już w kwietniu i od tego czasu elektryzowała myśli wielbicieli białej czekolady, toffee, białego Kinder Bueno, połączenia smaków białej czekolady i orzechów laskowych… jednym słowem wszystkiego tego, co najlepsze w marketowych słodkościach pełnych cukru i tłuszczu.
Kto już słyszał o białym Toffifee, kto już zjadł, a kto właśnie się dowiedział o tym ósmym cudzie świata?
Oryginalne Toffifee White bez cukru z edycji limitowanej jesień 2022 ma 541kcal w 100g, czyli tyle, co przeciętna czekolada z cukrem. Ponad połowai kaloryczności tofiaczków pochodzi z tłuszczu, a połowę masy opakowania stanowi cukier. Nie jest dobrze 🙂
Na ostatnim slajdzie porównanie makrosów dla dociekliwych
Dlatego właśnie z okazji długo wyczekiwanej premiery białych Toffifee przychodzimy do was z pomysłem na ich fit wersję – nasze białe tofiaczki mają prawie o połowę mniej kalorii i są totalnie bez cukru, a w smaku są nawet lepsze niż oryginał, są przy tym sporo cięższe i bardziej sycące. Same plusy. Można było się wspiąć na wyżyny kreatywności i tak dobrać składniki, by nasze Toffifee White miały więcej białka, ale zależało nam przede wszystkim na wyeliminowaniu cukrów prostych i tłuszczy nasyconych, przy zachowaniu smaku – a temu sprzyja w przypadku czekoladej nie windowanie w kosmos zawartości białka
Przepis jest super prosty:
Jak zrobić domowe białe Toffifee White bez cukru?
Przygotuj:
- białą czekoladą bez cukru – tu Trapa biała czekolada bez cukru ze stewią
- proteinowy pudding karmelowy (np. Valio)
- opcjonalnie aromat karmelowy (tu aromat wafli holenderskich w karmelu Funky Flavors Sweet Caramel Stroopwafer)
- garść orzechów laskowych
- 1 łyżka oleju kokosowego lub masła shea
Możesz użyć dowolnych foremek – my użyliśmy starego opakowania Toffifee, jeśli też tak zrobisz, to pamiętaj, że nie jest przeznaczone do podgrzewania, więc czekoladę trzeba roztopić w osobnym naczyniu.
Rozpuść 2/3 białej czekolady (u nas 50g + 20g na górę) w kąpieli wodnej lub impulsami po 20 sekund w mikrofalówce.. czekolada będzie bardziej płynna gdy dodasz do niej trochę oleju kokosowego lub masła shea
Wysmaruj czekoladą foremki, odstaw do lodówki do zastygnięcia.
W każde wgłębienie nałóż po porcji puddingu i orzeszka, przykryj resztą budyniu i zalej ostrożnie pozostałą porcją czekolady. Wstaw na kilka minut do lodówki – i gotowe!
Zapisz przepis na później i koniecznie wykorzystaj albo pokaż przepis komuś, kto ma ci takie zrobić 🙈