Lody o smaku cytrynowego makowca! Jeszcze zimowe, ale już słoneczne. Pyszne, kremowe, zrobione bez maszynki do lodów!
Jedna porcja 450ml me tylko 323kcal i aż 44g białka!
Składniki – domowe lody białkowe bez maszyny:
- 🥛200g jogurtu naturalnego Maluta (może być serek wiejski, zwykły, light albo almette ricotta
- 🍋2 łyżeczki soku z cytryny
- 🍋skórka z 1 cytryny*
- 🍋30g odżywki cytrynowej, najlepiej kazeinowej, tu More Nutrition Lemon Biscuit, jeśli używasz WPC zmniejsz ilość wody i dodaj 1ł gumy guar
- 💦120ml wody
- 🍯słodzidło wg gustu
- 🍯po kilka kropli aromatu makowcowego i tarty cytrynowej Funky Flavors
- 💛 Opcjonalnie dla koloru szczypta kurkuma
- 🥄5g proszku budyniowego bez cukru Jell-O (nie zastępuj zwykłym budyniem!) albo 3g gumy ksantanowej
- 🌚 10g maku
* Cytrusy to jedna z niewielu sytuacji w której warto zainwestować w organiczne produkty. Googlaj imazail jeśli nie znasz tenatu!
Składniki zblendować, masa ma zwiększyć objętość o min 20%, to gwarancja puszystych lodów. Przelać do foremek silikonowych na kostki lodu, mrozić min 12h. Wyjąć z lodówki, odczekać 20min i zblendować. Gotowe! Lody na filmie są zblendowane po 35min i jak widać są już trochę za płynne. Ale pyszne 😜👌