Kosmidis Tahini Delight Cocoa - sugar free Greek halva with stevia
  • Kosmidis Tahini Delight Cocoa - sugar free Greek halva with stevia
  • Kosmidis Tahini Delight Cocoa - sugar free Greek halva with stevia
  • Kosmidis Tahini Delight Cocoa - sugar free Greek halva with stevia
  • Kosmidis Tahini Delight Cocoa - sugar free Greek halva with stevia
  • Kosmidis Tahini Delight Cocoa - sugar free Greek halva with stevia
  • Kosmidis Tahini Delight Cocoa - sugar free Greek halva with stevia
  • Kosmidis Tahini Delight Cocoa - sugar free Greek halva with stevia
  • Kosmidis Tahini Delight Cocoa - sugar free Greek halva with stevia
  • Kosmidis Tahini Delight Cocoa - sugar free Greek halva with stevia
Kod produktu: 5200115841115

Kosmidis grecka chałwa kakaowa bez cukru ze stewią

Data ważności: 31.12.2024Ostatnie sztuki w magazynie

Oryginalna grecka ręcznie robiona chałwa sezamowa bez cukru to smak prawdziwej chałwy wytwarzanej w  tradycyjnej rodzinnej manufakturze według receptury, z której wyeliminowano cukier.

51,52 zł netto

55,64 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 450 g; 12.36zł/100g

Główny smak: Smak chałwa – kliknij, aby pokazać inne produkty z tym smakiem Smak Wanilia – kliknij, aby pokazać inne produkty z tym smakiem Smak kakao – kliknij, aby pokazać inne produkty z tym smakiem

  

Kosmidis grecka chałwa waniliowa ze stewią i kakao to prawdziwy smak greckiej chałwy, zamkniętej w bloku słodkiej pyszności. Włóknista struktura, przełamana słodyczą wanilii i dodatkiem stewii. Nie udawaj Greka, bądź nim! Rozkoszuj się pyszną przekąską, prosto ze słonecznej Grecji!

Chałwa - głęboko zakorzeniona w greckiej historii, kwintesencja słodyczy. Istnieje wiele odmian chałwy, różniących się rodzajem użytych nasion. Jednak prawilna jest tylko jedna.

Idealnie krucha, włóknista struktura i waniliowy smak to klasyczny deser, który gości nie tylko w Grecji, ale też Turcji czy na Bałkanach. Dzięki wysokiemu stężeniu tahini chałwa stanowi deser o właściwościach prozdrowotnych.

Sezamowa pasta tahini stanowiąca bazę klasycznej greckiej chałwy to orientalna, aromatyczna pasta z prażonych nasion sezamu. Jej główne zalety to:

  • bogactwo żelaza, magnezu, sodu, potasu- istotne makro i mikroskładniki istotne w diecie człowieka;
  • źródło witamin: A, B12, B6, D;
  • olej sezamowy, który również jest składnikiem tahini, zawiera tłuszcze omega-6przeciwutleniacze oraz błonnik pokarmowy;
  • wegetarianie oraz weganie, znajdą w paście tahini dużo wartościowego białka, składającego się cennych aminokwasów;
  • tahini wspomaga pracę układu odpornościowego, przeciwdziała nadciśnieniu

Ręcznie robiona chałwa od Kosmidis to idealna słodka zagrycha po posiłku, deser czy przekąska w ciągu dnia. Słodzony stewią przysmak to niepowtarzalny, rozpływający się w ustach waniliowy smak. Chałwa nie musi być nudnym blokiem- poeksperymentuj z nią i stwórz niebanalny deser!

Polej kawałek chałwy ciepłym syropem daktylowy, posyp płatkami migdałów, oprósz kakao, albo rozkrusz odrobinę do swojego ulubionego deseru. Smacznego! :)

Tradycyjna chałwa powstaje z tahiny (pasty sezamowej, nazywanej inaczej masłem sezamowym) oraz karmelu, często z dodatkiem suszonych owoców, orzechów lub miodu, ale główny składnik to sezam, który stanowi ok 60% masy chałwy, zarówno tej z cukrem, jak i tej bezcukrowej. Aromatyczny sezam zawiera witaminy B, fosfor, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, wapń i minerałów; sezam jest naturalnie bogaty w antyoksydanty, witaminę E i selen.

Chałwa to znacznie więcej niż mielony sezam, a proces przygotowania chałwy tradycyjną metodą jest zaskakująco komplikowany. Ziarna sezamu są płukane w roztworze soli, aby pozbawić je wszelkich zanieczyszczeń, a następnie trzykrotnie w kąpieli wodnej - aby oczyścić je z resztek soli. Tak oczyszczone ziarna sezamu są pieczone w specjalnej rurkowatej foremce psistiria, której ruchome płaty niczym skrzydła poruszają ziarnami sezamu tak, aby był dobrze i równomiernie uprażony, ale nie spalony. Z opieczonego sezamu za pomocą kamieni młyńskich przygotowuje się tahinę (pastę sezamową, który następnie umieszcza się w miedzianym naczyniu w z półkolistym dnem zwanym pasimi. W tym samym czasie osobno gotuje się cukier w wodzie do uzyskania gęstego syropu cukrowo-karmelowego, który miesza się z tahiną gdy osiągnie temperaturę 115°C - taka mieszanka jest wyrabiana ręcznie jak ciasto, ugniatana na gorąco - to proces wymagający dużego doświadczenia i to przede wszystkim od umiejętności i cierpliwości sezamowego ugniatacza zależy jakość chałwy. Ugniatanie chałwy trwa około 30 minut, po tym czasie, jeszcze ciepła jest pakowana w gotowe opakowania.

Wartości Odżywcze

Porcja 25g

Wartości odżywcze w:
Porcja 25g
100g
Kalorie
135.75
543.00
kJ
568.25
2,273.00
Tłuszcze, w tym
8.30
33.20
tłuszcze nasycone
1.52
6.09
Węglowodany, w tym
12.80
51.20
cukry
0.03
0.10
Błonnik
1.38
5.50
Białko
3.03
12.10
Sól
0.03
0.10

Kosmidis Halva Cocoa Stevia - sezamowa chałwa kakaowa bez cukru, zawiera substancje słodzące 

Masa netto: 450g

Składniki: tahina sezamowa (55%) {mielone ziarna sezamu}, subtancja słodząca maltitolowy syrop i izomalt oraz glikozydy stewiolowe, ekstrakt kakao 1,5%, ekstrakt mydlnicy lekarskiej, aromat wanilinowy.

Spożycie w nadmiernych ilościach może powodować efekt przeczyszczający.

Alergeny: sezam; może zawierać orzechy.

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 543,0kcal/2273,0kJ, tłuszcze 33,2g (w tym tłuszcze nasycone 6,0g), węglowodany 51,2g (w tym cukry 0,1g), błonnik 5,5g, białko 12,1g, sól 0,1g

Wartości odżywcze w 25g: wartość energetyczna 135,7kcal/568,2kJ, tłuszcze 8,3g (w tym tłuszcze nasycone 1,5g), węglowodany 12,8g (w tym cukry 0,0g), błonnik 1,3g, białko 3,0g, sól 0,0g

Producent:  Wyprodukowano w Grecji przez Kosmidis & Gavrilis, Drapetsona, Grecja

Przechowywaćw suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu, poza zasięgiem dzieci i zwierząt