Bob's Red Mill mieszanka do wypieku chleba bezglutenowego bez soi
Gluten Free Homemade Wonderful Bread Mix został stworzony z myślą o osobach wrażliwych na pszenicę i gluten, które chcą cieszyć się smakiem świeżego, chrupiącego chleba pełnego nasion - bez glutenu, bez nabiału i bez zbóż. Smak i konsystencja chleba bezglutenowego Bob's Red Mill są takie, jak świeżo pieczonego domowego chleba!
Możesz upiec chleb w zwykłym piekarniku albo użyć maszyny do chleba. Wilgotny w środku, z chrupiącą skórką, aromatyczny chleb jest doskonały do kanapek, tostów, grzanek, hamburgerów a nawet do przygotowania bezglutenowej pizzy.
Starannie dobrane składniki mąki Bob's Red Mill to tworzą unikalną mieszankę bogatą w błonnik, dodatkowo mieszanka jest źródłem licznych witamin (m.in. A, C) oraz mikroelementów (w tym wapnia i żelaza).
Unikalna mieszanka mąk bezglutenowych zapewnia wspaniałe wartości odżywcze tego chleba. Dodatek mąki sorgo jest źródłem wartościowych mikroskładników oraz nadaje wypiekom wyjątkowego, chlebowego aromatu; to doskonałe źródło białka, żelaza, błonnika i przeciwutleniaczy.
Najważniejsze informacje o Bob's Red Mill Wonderful Bread Mix:
- bez glutenu
- bez soi
- bez nabiału
- odpowiedni dla wegetarian
- łatwy w przygotowaniu
- odpowiedni do pieczenia chleba w piekarniku i chlebomacie
Porcja 28 g | W 100 g | |||
---|---|---|---|---|
Wartość energetyczna | ||||
kcal | 100.00 kcal | 357.14 kcal | ||
kJ | 419.00 kJ | 1,496.43 kJ | ||
Tłuszcze, w tym | 0.00 g | 0.00 g | ||
tłuszcze nasycone | 0.00 g | 0.00 g | ||
tłuszcze trans | ||||
tłuszcze jednonienasycone | ||||
tłuszcze wielonienasycone | ||||
Węglowodany, w tym | 19.00 g | 67.86 g | ||
cukry | 2.00 g | 7.14 g | ||
poliole | ||||
skrobie | ||||
Białko | 3.00 g | 10.71 g | ||
Błonnik | 2.00 g | 7.14 g | ||
Erytrytol | ||||
Sód | 270.00 mg | 964.29 mg | ||
(ekwiwalent soli) | 675.00 mg | 2,410.71 mg | ||
Uwagi |
Gluten Free Homemade Wonderful Bread Mix - Mieszanka do wypieku chleba bezglutenowego
Masa netto: 0,453 kg (masa chleba po upieczenie wg. instrukcji na opakowaniu ok 0,92kg) + drożdże
Składniki: pełnoziarnista mąka sorgo, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, białko z grochu, mąka z tapioki, cukier, substancja zagęszczająca guma ksantanowa, sól morska, substancja zagęszczająca guma guar.
Alergeny: możliwa obecność soi i orzechów
Wartości odżywcze w kromce (po przygotowaniu wg instrukcji producenta podanej na opakowaniu, 16 porcji w opakowaniu): wartość energetyczna 1496kJ / 357kcal, tłuszcze 3,75g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2g), węglowodany 19g (w tym cukry 2g), białko 3,1g, błonnik 2g, sól 0,7g
Wartości odżywcze w 100g gotowego chleba: wartość energetyczna 544kJ / 130kcal, tłuszcze 6,5g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,5g), węglowodany 33g (w tym cukry 3,5g), białko 7g, błonnik 3,5g, sól 1,2g
Wartości odżywcze w 100g suchej mieszanki: wartość energetyczna 947kJ / 226kcal, tłuszcze 0g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g), węglowodany 67,8g (w tym cukry 7,14g), białko 10,7g, błonnik 7,1g, sól 2,4g
Producent: Wyprodukowano w USA przez Bob's Red Mill Natural Foods, Milwaukie, OR
Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Przygotowanie:
Przygotuj: opakowanie Gluten Free Homemade Wonderful Bread Mix, paczkę drożdży (w zestawie), oraz dodatkowo 1 szklankę ciepłej wody, 1 jajko, 3 białka jaj, 55g miękkiego masła lub 60ml oleju.
- Wlej ciepłą wodę do dużej miski, wsyp drożdże i odstaw na 5 minut, aby drożdże się rozpuściły. W międzyczasie natłuść formę 13cm x 25c
- Do miski z zaczynem dodaj jajko, białka jaj i tłuszcz oraz mieszankę chlebową. Miksuj przez 2 minuty na niskich obrotach, następnie zeskrob silikonową szpatułką nadmiar ciasta z brzegów miski i miksuj 6 minut na średnich obrotach. Jeśli mieszasz składniki ręcznie, użyj do tego drewnianej łyżki i mieszaj tak długo, aż składniki będą bardzo dobrze połączone na jednolitą masę.
- Przelej ciasto do natłuszczonej formy, wierzch dodatkowo posmaruj lekko tłuszczem albo spryskaj sprayem do smażenia. Okryj formę folią spożywczą i odstaw na 45-60 minut w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180° C.
- Gdy chleb wyrośnie o brzegów formy usuń folię i wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz około 90 minut aż skórka będzie mocno brązowa a temperatura wewnątrz chleba osiągnie 100° C.
- Wyjmij z formy, odstaw na kratkę aż do całkowitego ostygnięcia i dopiero wtedy pokrój.
Pieczenie w maszynie do chleba:
Wybierz cykl z 10-minutowym zagniataniem, 60-minutowym wyrastaniem i 90-minutowym pieczeniem