Bob's Red Mill bezglutenowy chleb pełnoziarnisty
Bob's Red Mill Gluten Free Hearty Whole Grain Bread Mix został stworzony z myślą o osobach wrażliwych na pszenicę i gluten, które chcą cieszyć się smakiem świeżego, chrupiącego chleba pełnego nasion - bez glutenu, bez nabiału i bez zbóż. Smak i konsystencja chleba bezglutenowego Bob's Red Mill są takie, jak świeżo pieczonego domowego chleba!
Możesz upiec chleb w zwykłym piekarniku albo użyć maszyny do chleba. Wilgotny w środku, z chrupiącą skórką, aromatyczny chleb jest doskonały do kanapek, tostów, grzanek, hamburgerów a nawet do przygotowania bezglutenowej pizzy.
Unikalna mieszanka mąk bezglutenowych zapewnia wspaniałe wartości odżywcze tego chleba. Mąka z fasoli garbanzo jest bogatym źródłem białka, błonnik i składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas czy cynk. Pełnoziarnista mąka sorgo jest napakowana wartościowymi składnikami i nadaje bezglutenowym wypiekom wyjątkowego aromatu; to doskonałe źródło białka, żelaza, błonnika i przeciwutleniaczy. Mąka z bobu dostarcza białka i potasu, zawiera także tiaminę, ryboflawinę i niacynę oraz witaminę B6, jest także bardzo bogata w błonnik. W porównaniu do innych zbóż, mąka z Teff ma niezwykle wysoką zawartość otrąb, dzięki czemu jest świetnym źródłem błonnika, białka, żelaza i wapnia - szczególnie pod względem zawartości wapnia mąka z Teff bije na głowę wszystkie inne zboża.
Porcja 16 g | W 100 g | |||
---|---|---|---|---|
Wartość energetyczna | ||||
kcal | 130.00 kcal | 812.50 kcal | ||
kJ | 544.70 kJ | 3,404.38 kJ | ||
Tłuszcze, w tym | 3.50 g | 21.88 g | ||
tłuszcze nasycone | 0.00 g | 0.00 g | ||
tłuszcze trans | 0.00 g | 0.00 g | ||
tłuszcze jednonienasycone | ||||
tłuszcze wielonienasycone | ||||
Węglowodany, w tym | 19.00 g | 118.75 g | ||
cukry | 3.00 g | 18.75 g | ||
poliole | ||||
skrobie | ||||
Białko | 4.00 g | 25.00 g | ||
Błonnik | 4.00 g | 25.00 g | ||
Erytrytol | ||||
Sód | 170.00 mg | 1,062.50 mg | ||
(ekwiwalent soli) | 425.00 mg | 2,656.25 mg | ||
Uwagi |
Bob's Red Mill Wheat Free, Gluten Fee, Dairy Free Hearty Whole Grain Bread Mix - Mieszanka bezglutenowa, beznabiałowa, bezzbożowa do pieczenia chleb pełnoziarnistego
Waga netto: 0,623 kg (po upieczeniu jeden bochenek ok 0,7kg)
Skład: pełne ziarna gryki, maka z fasoli garbanzo, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, nasiona słonecznika, ziarna sezamu, pełnoziarnista mąka sorgo, mąka z tapioki, kakao, odparowany syrop z trzciny cukrowej, mąka z bobu, suszona melasa {melasa, maltodekstryna, dwutlenek krzemu}, substancja zagęszczająca guma ksantanowa, kminek, aktywne such drożdże, sól morska (zawiera węglan magnezu), pełne ziarna Teff, mąka ziemniaczana, cebula w proszku, subtancja zagęszczająca guma guar, emulgator lecytyna sojowa.
Wartości odżywcze na 1 kromkę po upieczeniu (wg. instrukcji na opakowaniu, 16 kromek w bochenku): 190kcal / 784kJ, 8,4g tłuszczu (w tym 0g tłuszcze nasycone, 0g tłuszcze trans), 19g węglowodanów (w tym 3g cukru), 4g białka, 4g błonnika, 170mg sodu (ekwiwalent 425mg soli)
Wartości odżywcze na 100g suchego produktu: 371kcal / 1534kJ, 9,94g tłuszczu (w tym 0g tłuszcze nasycone, 0g tłuszcze trans), 53,9g węglowodanów (w tym 8,5g cukru), 11,3g białka, 11,3g błonnika, 482mg sodu (ekwiwalent 1,2g soli)
Alergeny: soja;
Producent: Wyprodukowano w USA przez Bob's Red Mill Natural Foods, Milwaukie, OR
Dystrybutor: Walden Farms Kornelia Warda-Poniecka
Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Przygotuj: 1 3/4 szklanki wody, 1/4 szklanki oleju, 2 jajka, 1 łyżję octu winnego
Przygotowanie chleba bezglutenowego - wypiek ręczny
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozpuść zawartość saszetki z drożdżami w ciepłej (35°C) wodzie i odstaw na 5 minut aż pojawi się piana. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wsyp wszystkie sypkie składniki do miski, dodaj jajka, olej, ocet winny i rozrobione w wodzie drożdże.
- Zmiksuj na niskich obrotach na gładką masę. Włącz mikser na 15-30 sekund na wysokie obroty, żeby masa zgęstniała. Wlej masę do natłuszczonej formy 25cm x 15cm, wyrównaj z wierzchu mokrą łopatką silikonową. Nakryj folią spożywczą i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto sięgnie brzegów formy.
- Piecz chleb przez około 60 minut, gdy będzie rumiany nakryj go folią aluminiową żeby się za bardzo nie spiekł i kontynuuj pieczenie. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5 minut zanim wyjmiesz chleb z formy i zostaw do całkowitego wystygnięcia. Pokrój dopieor gdy chleb ostygnie.
Przygotowanie chleba bezglutenowego w maszynie do pieczenia chleba
- Wyjmij z opakowania saszetkę z drożdżami. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Stosuj się do instrukcji swojej maszyny chlebowej dodając składniki we wskazanej kolejności - pamiętaj, by mokre składniki wymieszać ze sobą dokłądnie zanim dodasz je do ciasta.