Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Funky Flavors Vegan Jelly Peach - wegańska galaretka brzoskwiniowa bez cukru słodzona stewią
Bezcukrowe wegańskie galaretki Funky Flavors to połączenie długich miesięcy pracy i pasji do smaków i aromatów. Do ich stworzenia użyliśmy unikatowych aromatów suszonych przez rozpylanie - bo ta metoda pozwala uchwycić intensywny, naturalny aromat dojrzałego owocu; tak pozyskane aromaty są następnie mikrokapsułkowane - dzięki temu aromaty są trwałe, a ich pełen bukiet uwalnia się dopiero po kontakcie z wodą - dzięki temu masz pewność, że trzymana w szafce galaretka zachowa na długo intensywność smaku i zapachu za każdym razem dając ci tak samo pyszny deser!
Jeśli wydaje ci się, że galaretki wegańskie nie są dla ciebie, bo nie jesteś weganinem lub weganką... to myślisz dokładnie tak samo, jak my sami myśleliśmy do niedawna. Tymczasem przekonaliśmy się we własnej kuchni testując nowe smaki galaretek, że agar jest nie tylko wegańskim odpowiednikiem żelatyny, ale jej mocną konkurencją, w wielu przypadkach sprawdza się wręcz lepiej niż żelatyna!
Agar vs. Żelatyna, różnice między galaretkami:
- Agar jest dużo bardziej wydajną substancją żelującą, używa się go około 3 razy mniej niż żelatyny - a to oznacza, że więcej miejsca zostaje na intensywne smaki
- Agar jest mniej kaloryczny niż żelatyna sam w sobie, a w połączeniu z faktem, że używa się go znacznie mniej, daje w efekcie niższą kaloryczność gotowego deseru; żelatyna jest stosunkowo kaloryczna, i chociaż kalorie w niej zawarte pochodzą w większości z białka, białko to nie jest uważane za wartościowe z uwagi na niekompletną strukturę aminokwasową - w pewnym sensie żelatynowe kalorie to puste kalorie
- Żelatyna działa zero jedynkowo - albo deser się ścina, albo jest wodnisty, nie ma stadium pośredniego; tymczasem agar daje możliwość stopniowania mocy żelowania, polecamy korzystać z takiego lekkiego żelowania szczególnie w deserach typu pianka proteinowa, kiedy w połączeniu z pianą białek albo dobrze ublendowaną gumę ksantanową daje efekt delikatnej, lekkiej pianki, a nie gumowatej dętki
- W przeciwieństwie do żelatyny agar nie ma charakterystycznego, przykrego dla niektórych wieprzowego zapachu
- Agar ścina się w temperaturze pokojowej i to już w 15 minut - desery żelatynowe potrzebują do zastygnięcia kilka godziny a trzymane poza lodówką szybko tracą formę
- Deser na bazie galaretki agarowej można poprawić - wystarczy podgrzać masę ponownie aby ją upłynnić, a potem znów odstawić do zastygnięcia. Żaletyna nie wybacza błędów, po zalaniu wrzątkiem można ją 'zastygnąć' tylko raz, jeśli okaże się, że galareta jest za słaba lub za mocna, nie można tej samej mieszanki wykorzystać ponownie
Najważniejsze informacje o wegańskich galaretkach Funky Flavors:
- bez cukru
- słodzona tylko stewią i erytrolem
- bez aspartamu, sukralozy
- tylko 15kcal w porcji
- zawierają tylko naturalne barwniki roślinne
- wszechstronne zastosowania
- oparte o suszone rozpyłowo, mikrokapsułkowane aromaty owocowe
- łatwa w przygotowaniu, doskonała rozpuszczalność
- błyskawicznie tężeje
- duże, ekonomiczne opakowanie - wystarcza do przygotowania 90 porcji galaretki
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Funky Flavors Sugar Free Vegan Jelly Peach - wegańska galaretka instant bez cukru o smaku brzoskwiniowym z substancją słodzącą
Masa netto: 350g (88 porcji)
Składniki: roślinna substancja żelująca agar-agar, substancja słodząca erytrol, regulator kwasowości: kwas cytrynowy i kwas jabłkowy, aromat, barwnik naturalny (ß-Karoten), substancja słodząca glikozydy stewiolowe
Wartości odżywcze w 100g suchego proszku galaretkowego: wartość energetyczna 133,0kcal/556,4kJ, tłuszcze 0,0g (w tym tłuszcze nasycone 0,0g), węglowodany 30,0g (w tym cukry 0,0g , erytrol 29,7g), błonnik 51,1g, białko 0,0g, sól 0,0g
Wartości odżywcze w 100g gotowej galaretki: wartość energetyczna 2,62kcal/10,9kJ, tłuszcze 0,0g (w tym tłuszcze nasycone 0,0g), węglowodany 0,59g (w tym cukry 0,58g), błonnik 1g, białko 2,4g, sól 0,0g
Sposób przyrządzenia: Jedną porcję (4g = 1 płaska miarka) wsypać do naczynia i zalać 200ml zimnej wody i pozostawiając do napęcznienia na kilka minut, następnie doprowadzić do wrzenia i gotować mieszając przez około minutę do całkowitego rozpuszczenia. Galaretka zastyga w temperaturze pokojowej. Obecność kwaśnych owoców wymagają zastosowania większej ilości proszku galaretkowego. W celu uzyskania średniej twardości żelu stosuje się proporcję: 1 płaska łyżeczka agaru na 1 szklankę płynu. W celu zagęszczenia dżemu stosuje się proporcję: 1 płaska łyżeczka agaru na 1 kg owoców.
Producent: Wyprodukowano w UE dla Guiltfree.pl K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska
Przechowywanie: W szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i przewiewnym miejscu w temperaturze pokojowej. Chronić przed zawilgoceniem zawartości.