• Obecnie brak na stanie
GymBeam Lyophilized Sour Cherries - liofilizowana wiśnia bez dodatku cukru 100% owoców
  • GymBeam Lyophilized Sour Cherries - liofilizowana wiśnia bez dodatku cukru 100% owoców
  • GymBeam Lyophilized Sour Cherries - liofilizowana wiśnia bez dodatku cukru 100% owoców
  • GymBeam Lyophilized Sour Cherries - liofilizowana wiśnia bez dodatku cukru 100% owoców
  • GymBeam Lyophilized Sour Cherries - liofilizowana wiśnia bez dodatku cukru 100% owoców
  • GymBeam Lyophilized Sour Cherries - liofilizowana wiśnia bez dodatku cukru 100% owoców
  • GymBeam Lyophilized Sour Cherries - liofilizowana wiśnia bez dodatku cukru 100% owoców
Kod produktu: 8586022219696
GymBeam

GymBeam Lyophilized Sour Cherries - liofilizowana wiśnia bez dodatku cukru 100% owoców

Data ważności: 31.01.2024Obecnie brak na stanie

Liofilizowane wiśnie w formie chrupiących kuleczek owoców suszonych i mrożonych w całości to 100% owoców, 100% wartości odżywczych i 100% smaku!

32,10 zł netto

33,71 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 100 g; 33.71zł/100g

Główny smak: Smak wiśnia – kliknij, aby pokazać inne produkty z tym smakiem

  

GymBeam Lyophilized Sour Cherries to liofilizowane w całości okrągłe kuleczki wiśni - to 100% owoców, 100% wartości odżywczych i 100% smaku! W przeciwieństwie do tzw. grysiku wiśniowego, te jagody mają kształt i wielkość świeżych owoców - nie są rozdrobnione! Dzięki temu dokładnie widzisz jakość owoców, są przy tym piękną ozdobą deserów! 

Liofilizacja to proces w wyniku którego w próżni z owoców usuwana jest woda, a pozostaje tylko sama istota czyli witaminy, mikroelementy i smak! Czym różni się liofilizacja od suszenia? Suszenie pozostawia w owocach więcej wody, przez co są mniej trwałe i nieodporne na długo trwałe przechowywanie. To suszenie sublimacyjne zamrożonych substancji - zmrożony produkt jest suszony w taki sposób, że pomija się stan ciekły. Czyli owoc poprzez pozbawienie wody od razu staje się suchy i chrupiący!

Liofilizacja to po prostu proces konserwacji żywności, który pozwala zachować maksimum substancji odżywczych, smaku i aromatu przy eliminacji zbędnego ciężaru i powstrzymaniu rozwoju mikroorganizmów. Skąd ten pomysł? Pierwsze próby takiego suszenia były podejmowane już pod koniec XIX w., jednak dopiero w latach 30. XX w. świat zwrócił uwagę na ten proces. Szczególnie II wojna światowa przyczyniła się do rozwoju liofilizacji (szczęście w nieszczęściu). W ten niezwykły sposób można było transportować osocze krwi oraz penicylinę, by nieść pomoc rannym. Później liofilizacja przydała się do tworzenia racji żywnościowych dla żołnierzy i astronautów. Z czasem z tych lekkich i kompaktowych posiłków zaczęli też korzystać himalaiści oraz żeglarze, a teraz możemy się nimi cieszyć także i my.

Właściwości liofilizowanych wiśni

Idealne dla wszystkich, którzy chcą przełamać smak jogurtu, owsianki czy musli wyrazistym smakiem owoców!

Liofilizowane wiśnie mają bardzo intensywny i słodki smak, zbliżony do świeżych wiśni, ale bardziej skoncentrowany. Ich konsystencja jest lekka i chrupiąca, ponieważ proces liofilizacji usuwa z nich wodę, pozostawiając suche i krucho-komkowate owoce. Można je dodawać do jogurtów, płatków śniadaniowych, ciast i deserów, a także spożywać jako przekąskę samodzielnie. Liofilizowane owoce są także dobrym źródłem składników odżywczych, takich jak witaminy i przeciwutleniacze, ponieważ proces liofilizacji minimalizuje utratę wartości odżywczych w porównaniu do innych metod suszenia.

  • Liofilizowane wiśnie to bogate źródło witaminy A, która korzystnie wpływa na wzrok i cerę.
  • Wiśnie są bogate w witaminę C, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
  • Są świetnym źródłem antyoksydantów, zapobiegającym występowaniu wolnych rodników w organizmie, które przyspieszają procesy starzenia się skóry. Mają niski indeks glikemiczny.
  • Wiśnie zawierają dużą ilość pektyn, które wpływają pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi.
  • Dodatkowo mają niski indeks glikemiczny.

Wartości Odżywcze

Porcja 25g

Wartości odżywcze w:
Porcja 25g
100g
Kalorie
87.75
351.00
kJ
370.25
1,481.00
Tłuszcze, w tym
0.80
3.20
tłuszcze nasycone
0.18
0.70
Węglowodany, w tym
15.78
63.10
cukry
15.78
63.10
Błonnik
1.65
6.60
Białko
1.43
5.70
Sól
0.01
0.03

GymBeam Lyophilized Sour Cherries - liofilizowane* wiśnie bez dodatku cukru 100% owoców

Masa netto: 100g 

Składniki: 100% liofilizowane owoce wiśni w całości

Alergeny: możliwa obecność soi, glutenu, sezamu oraz orzechów, pestek i łupin lub ich fragmentów

*liofilizacja to metoda suszenia, pozwalająca utrwalić produkty bez wpływu na ich właściwości. Charakteryzuje się wysokim zachowaniem smaku, aromatu i wartości odżywczych - wyższym niż w przypadku klasycznego suszenia.

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 351kcal/1481kJ, tłuszcze 3,2g (w tym tłuszcze nasycone 0,7g), węglowodany 63,1g (w tym cukry 63,1g), błonnik 6,6g, białko 5,7g, sól 0,03g

Producent: wyprodukowano dla GymBeam, Niemcy, dystrybutor GymBeam s.r.o., Słowacja

Przechowywanie: przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, szczelnie zamykać opakowanie po każdym użyciu. Chronić przed wilgocią!