GymBeam Lyophilized Sour Cherries - liofilizowana wiśnia bez dodatku cukru 100% owoców
GymBeam Lyophilized Sour Cherries to liofilizowane w całości okrągłe kuleczki wiśni - to 100% owoców, 100% wartości odżywczych i 100% smaku! W przeciwieństwie do tzw. grysiku wiśniowego, te jagody mają kształt i wielkość świeżych owoców - nie są rozdrobnione! Dzięki temu dokładnie widzisz jakość owoców, są przy tym piękną ozdobą deserów!
Liofilizacja to proces w wyniku którego w próżni z owoców usuwana jest woda, a pozostaje tylko sama istota czyli witaminy, mikroelementy i smak! Czym różni się liofilizacja od suszenia? Suszenie pozostawia w owocach więcej wody, przez co są mniej trwałe i nieodporne na długo trwałe przechowywanie. To suszenie sublimacyjne zamrożonych substancji - zmrożony produkt jest suszony w taki sposób, że pomija się stan ciekły. Czyli owoc poprzez pozbawienie wody od razu staje się suchy i chrupiący!
Liofilizacja to po prostu proces konserwacji żywności, który pozwala zachować maksimum substancji odżywczych, smaku i aromatu przy eliminacji zbędnego ciężaru i powstrzymaniu rozwoju mikroorganizmów. Skąd ten pomysł? Pierwsze próby takiego suszenia były podejmowane już pod koniec XIX w., jednak dopiero w latach 30. XX w. świat zwrócił uwagę na ten proces. Szczególnie II wojna światowa przyczyniła się do rozwoju liofilizacji (szczęście w nieszczęściu). W ten niezwykły sposób można było transportować osocze krwi oraz penicylinę, by nieść pomoc rannym. Później liofilizacja przydała się do tworzenia racji żywnościowych dla żołnierzy i astronautów. Z czasem z tych lekkich i kompaktowych posiłków zaczęli też korzystać himalaiści oraz żeglarze, a teraz możemy się nimi cieszyć także i my.
Właściwości liofilizowanych wiśni
Idealne dla wszystkich, którzy chcą przełamać smak jogurtu, owsianki czy musli wyrazistym smakiem owoców!
Liofilizowane wiśnie mają bardzo intensywny i słodki smak, zbliżony do świeżych wiśni, ale bardziej skoncentrowany. Ich konsystencja jest lekka i chrupiąca, ponieważ proces liofilizacji usuwa z nich wodę, pozostawiając suche i krucho-komkowate owoce. Można je dodawać do jogurtów, płatków śniadaniowych, ciast i deserów, a także spożywać jako przekąskę samodzielnie. Liofilizowane owoce są także dobrym źródłem składników odżywczych, takich jak witaminy i przeciwutleniacze, ponieważ proces liofilizacji minimalizuje utratę wartości odżywczych w porównaniu do innych metod suszenia.
- Liofilizowane wiśnie to bogate źródło witaminy A, która korzystnie wpływa na wzrok i cerę.
- Wiśnie są bogate w witaminę C, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
- Są świetnym źródłem antyoksydantów, zapobiegającym występowaniu wolnych rodników w organizmie, które przyspieszają procesy starzenia się skóry. Mają niski indeks glikemiczny.
- Wiśnie zawierają dużą ilość pektyn, które wpływają pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi.
- Dodatkowo mają niski indeks glikemiczny.
Wartości Odżywcze
GymBeam Lyophilized Sour Cherries - liofilizowane* wiśnie bez dodatku cukru 100% owoców
Masa netto: 100g
Składniki: 100% liofilizowane owoce wiśni w całości
Alergeny: możliwa obecność soi, glutenu, sezamu oraz orzechów, pestek i łupin lub ich fragmentów
*liofilizacja to metoda suszenia, pozwalająca utrwalić produkty bez wpływu na ich właściwości. Charakteryzuje się wysokim zachowaniem smaku, aromatu i wartości odżywczych - wyższym niż w przypadku klasycznego suszenia.
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 351kcal/1481kJ, tłuszcze 3,2g (w tym tłuszcze nasycone 0,7g), węglowodany 63,1g (w tym cukry 63,1g), błonnik 6,6g, białko 5,7g, sól 0,03g
Producent: wyprodukowano dla GymBeam, Niemcy, dystrybutor GymBeam s.r.o., Słowacja
Przechowywanie: przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, szczelnie zamykać opakowanie po każdym użyciu. Chronić przed wilgocią!