Simple Mills bezglutenowa pizza niskowęglowodanowa
Głównym składnikiem gotowej mieszanki do wypieku pizzy bez glutenu jest delikatna, odtłuszczona mąka migdałowa. Chrupkość upieczonej pizzy pochodzi z bulwy maranty trzcinowatej (ang. arrowroot) - ta pochodząca z zachodniej Azji roślina jest jednym z najstarszych stosowanych przez ludzkość przeciwutleniaczy. Maranta przez wieki była stosowana w leczeniu niestrawności i wspomagania pracy przewodu pokarmowego. Bulwa mranty trzcinowatej ma bardzo mało kalorii, a przy tym jest bogatsza w białko niż inne podobne skrobie. Proszek z suszonego korzenia maranty nie ma żadnego smaku ani zapachu i jest lekkostrawny - dodanie go do pizzy zapewnia jej idealną chrupkość.
Pizza bezglutenowa Simple Mills:
- bez glutenu
- odpowiednia dla wegan
- łatwa do przygotowania - nie wymaga miksera, długiego wyrabiania, nie musisz też czekać aż wyrośnie
- wydajna: opakowanie wystarcza do przygotowania dwóch pizz o średnicy 22cm, wystarczy ułozyć ulubione dodatki!
- bez: glutenu, zbóż, nabiału, soi, rafinowanych cukrów, emulgatorów, aromatów, barwników, GMO i konserwantów
- odpowiednia dla diet: paleo, wegańskiej, bezglutenowej, koszernej
- prosty, 100% naturalny skład
Proponowane zestawy dodatków do pizzy:
- pomidory, bazylia, cebula, mozzarella
- szynka prosciutto, krojone na plasterki świeże figi
- grilowany kurczak, karmelizowana cebula i ser pleśniowy typu bleu
Wartości Odżywcze
Simple Mills Naturally Gluten-Free Pizza Dough Almond Flour Mix - naturalnie bezglutenowa mieszanka z mąki migdałowej do wypieku pizzy
Waga netto: 0,277kg (po upieczeniu 2 pizze o średnicy 22cm)
Skład: migdały, suszona maranta trzcinowata (bulwa), mielone siemię lniane, kalafior, proszek do pieczenia, organiczne oregano, kamień winny (Cream of Tartar), organiczny czosnek.
Wyprodukowano i zapakowano w dedykowanym zakładzie wolnym od glutenu.
Wartości odżywcze na 1 kawałek pizzy (1/12 pizzy upieczonej z całego opakowania według instrukcji na pudełku): 110kcal / 461kJ, 6g tłuszczu (w tym 0g tłuszcze nasycone, 0g tłuszcze trans), 10g węglowodanów (w tym 1g cukru), 3g białka, 2g błonnika, 75mg sodu (ekwiwalent 188mg soli)
Wartości odżywcze na 100g suchej mieszanki: 2004kJ / 478kcal, 26g tłuszczu (w tym 0g tłuszcze nasycone, 0g tłuszcze trans), 43,4g węglowodanów (w tym 4,3g cukru), 13g białka, 8,7g błonnika, 326mg sodu (ekwiwalent 815 mg soli)
Producent: Wyprodukowano w USA dlaSimple Mills, Chicago, Illinois 60654, Stany Zjednoczone
Dystrybutor: Walden Farms K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska
Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Przygotowanie pizzy bezglutenowej Simple Mills:
- przygotuj 2 łyżki octu jabłkowego, 2 łyżki oleju roślinnego i 6 łyżek zimnej wody
- rozgrzej piekarnik do 180°C
- zmieszaj płyny, dodaj zawartość opakowania i zagnieć jednolite ciasto
- podziel masę na 2 równe części
- posmaruj blachę cienką warstwą oleju
- rozgnieć dłonią każdy z kawałków formując spód pizzy o średnicy około 22cm; pamiętaj, że ciasto bezglutenowe nie wyrasta - uformuj wyższy brzeg, żeby dodatki do pizzy nie zsunęły się na blachę
- piecz oba spody przez 5 minut BEZ dodatków
- wyjmij spody z piekarnika, rozłóż na nich dodatki i piecz przez dalsze 10-15 minut - do zezłocenia się brzegów