• Obecnie brak na stanie
Sum of Vital Wheat Gluten
  • Sum of Vital Wheat Gluten
  • Sum of Vital Wheat Gluten
  • Sum of Vital Wheat Gluten
  • Sum of Vital Wheat Gluten
  • Sum of Vital Wheat Gluten
  • Sum of Vital Wheat Gluten
  • Sum of Vital Wheat Gluten
  • Sum of Vital Wheat Gluten
  • Sum of Vital Wheat Gluten
Kod produktu: 5017601038597

Suma Vital Wheat Gluten - witalny gluten pszenny, 75g białka

Data ważności: 07.03.2024Obecnie brak na stanie

Jeśli w czasach, gdy większość osób szuka produktów bezglutenowych ty szukasz czystego glutenu - mamy dla ciebie 'zło' w formie czystej: 100% witalny gluten pszenny Suma, jednorodny, bez dodatków. Nieodzowny składnik wysokobiałkowych wegańskich burgerów i kotletów - czysty gluten to sekret domowego seitana.

31,11 zł netto

32,67 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 500 g; 6.53zł/100g

  

Gluten to witalne białko pszenne otrzymywane poprzez ekstrakcje z pszenicy. W skład glutenu wchodzą gliadyny odpowiedzialne za lepkość i gluteiny nadające produktom elastyczność. Gluten, czyli wyciąg z mąki pszennej, i niewielka ilość wody to wszystko czego potrzebujesz do przygotowania w domowych warunkach seitana.

Czysty gluten pszenny jest w piekarnictwie wykorzystywany do poprawy i stabilizacji jakości mąki, szczególnie tej ze zbóż gorszej jakości - ponieważ gluten wiąże wodę, dodanie go do mąki poprawia wodochłonność i wpływa na zwiększenie wydajność ciasta i pieczywa; jednocześnie dodanie glutenu wpływa na poprawę zdolności do wytwarzania i zatrzymywania gazów w cieście, w rezultacie uzyskania większej ilości pęcherzyków powietrza uzyskuje się pieczywo o większej objętości, bardziej delikatnym miąższu i przedłużonej trwałości. Aby poprawić wyrastanie chleba, wydłużyć czas jego świeżości i elastyczność ciasta dodawaj 1 łyżeczkę glutenu na 1 szklankę mąki.

Przepis na domowy seitan

Seitan jest składnikiem diety makrobiotycznej wywodzącej się z kultury Dalekiego Wschodu i właśnie dlatego, że swoją popularność zawdzięcza kuchni azjatyckiej bywa nazywany „chińskim mięsem”.

Do przygotowania ciasta potrzebujesz 1 szklanki glutenu i 3/4 szklanki zimnej wody. Zmieszaj ze sobą składniki i zagnieć ciasto (konsystencja jak na pierogi). Potnij ciasto na plastry (jak knedliki :) ) i gotuj przez godzinę w dobrze doprawionym bulionie (nie żałuj ulubionych dodatków, wykorzystaj cząber, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i suszone warzywa. Tak przygotowany glutenowy kotlet można już podawać, można też dodatkowo zamarynować go w oliwie i przyprawach i upiec w piekarniku jak pieczeń.

Wartości Odżywcze

Porcja 30g

Wartości odżywcze w:
Porcja 30g
100g
Kalorie
115.80
386.00
kJ
485.20
1,617.34
Tłuszcze, w tym
1.80
6.00
tłuszcze nasycone
0.30
1.00
tłuszcze trans
tłuszcze jednonienasycone
tłuszcze wielonienasycone
Węglowodany, w tym
2.70
9.00
cukry
1.20
4.00
poliole
skrobie
Białko
22.50
75.00
Błonnik
0.60
2.00
Erytrytol
Sód
30.00
100.00
(ekwiwalent soli)
75.00
250.00
Uwagi

Suma Vital Wheat Gluten - czysty gluten witalny

Masa netto: 0,5kg

Składniki: witalny gluten pszenny 100%

Alergeny: gluten

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 1632kJ / 386kcal, tłuszcze 6g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1g), węglowodany 9g (w tym cukry 4g), białko 75g, błonnik 2g, sól 250mg.

Producent:  Wyprodukowano w Wielkiej Brytanii przez Suma, Elland, HX5 9DB, Wielka Brytania

Dystrybutor: Walden Farms Kornelia Warda-Poniecka, Wola Gołkowska

Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.