Barney Butter surowe masło migdałowe z chia, bez cukru
Zdecydowana większość maseł migdałowych dostępnych w sklepach, nawet tych organicznych, powstaje z migdałów poddawanych obróbce termicznej w bardzo wysokiej temperaturze (prażeniu) - surowe masło migdałowe Barney Butter powstaje w procesie mielenia na zimno nieprażonych migdałów, w trakcie którego temperatura nie przekracza 45°C - dzięki temu masło migdałowe zachowuje więcej cennych składników odżywczych i ma wyjątkowy, pyszny smak.
Zawarte w surowym maśle migdałowym Barney Butter nasiona chia są bogatym źródłem witamin E, B1 i B3, a także mikroelementów: wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i niacyny. Dostarczają wartościowych kwasów Omega-3, są bogatym źródłem przeciwutleniaczy a dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości błonnika zapobiegają wahaniom poziomu cukru we krwi.
Na czym polega różnica między surowym masłem migdałowym a masłem migdałowym z prażonych migdałów?
Migdały są źródłem wartościowych składników - są bogate w tłuszcze jednonienasycone, które wspomagają zdrowie serca i utrzymanie zdrowego poziomu cholesterolu. Proces prażenia migdałów zmienia strukturę zawartych w nich wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zwiększając ich podatność na procesy oksydacyjne - nienasycone kwasy tłuszczowe są niestabilne chemicznie w wysokich temperaturach.
Prażenie zwiększa także prawdopodobieństwo wystąpienia procesu jełczenia - dlatego, że cała powierzchnia migdałów jest wystawiona na oddziaływanie tlenu Masło, w którym zaczęły występować procesy jełczenia staje się niebezpieczne dla zdrowia, stwarza ryzyko powstania stanów zapalnych w organizmie a nawet ma działanie rakotwócze - to dlatego masła z prażonych orzechów należy przechowywać w lodówce, a masła migdałowego z surowych migdałów nie są w ogóle podatne na jełczenie i nie muszą stać w lodówce nawet po otwarciu słoika.
Prażenie migdałów wiąże się z ryzykiem powstania w nich niebezpiecznych dla organizmu substancji - badania przeprowadzone w Szwajcarii i opublikowane w 2005 r. w "Journal of Agricultural and Food Chemistry" wykazały, że migdały zawierające najwyższy odsetek wolnej aspraginy (jeden z aminokwasów) po prażeniu wykazywały najwyższą zawartość szkodliwego akrylamidu.
Najważniejsze informacje o surowym maśle migdałowym Barney Butter
- z surowych migdałów
- z dodatkiem nasion chia
- bez dodatku cukru
- bez dodatku soli
- bezglutenowe
- wegańskie
- bez GMO
- bez soli
- bez orzechów ziemnych
- 100% naturalne
- bogate w białko, błonnik i wapń
Porcja 32 g | W 100 g | |||
---|---|---|---|---|
Wartość energetyczna | ||||
kcal | 189.80 kcal | 593.00 kcal | ||
kJ | 795.10 kJ | 2,484.70 kJ | ||
Tłuszcze, w tym | 16.00 g | 49.90 g | ||
tłuszcze nasycone | 1.50 g | 4.68 g | ||
tłuszcze trans | ||||
tłuszcze jednonienasycone | ||||
tłuszcze wielonienasycone | ||||
Węglowodany, w tym | 2.00 g | 6.20 g | ||
cukry | 1.00 g | 3.10 g | ||
alkohole wielowodorotlenowe (poliole) | ||||
skrobie | ||||
Białko | 6.00 g | 18.70 g | ||
Błonnik | 5.00 g | 15.60 g | ||
Erytrytol | ||||
Sód | 0.00 mg | 0.00 mg | ||
(ekwiwalent soli) | 0.00 mg | 0.00 mg |
Barney Butter Almond Butter Raw + Chia - masło migdałowe z surowych migdałów z nasionami chia
Masa netto: 0,284kg
Składniki: surowe migdały kalifornijskie, nasiona chia, olej z owoców palmy
Alergeny: migdały.
Produkt naturalnie bezglutenowy, wolny od orzechów ziemnych (certyfikat USA)
Produkt wegański, koszerny, wolny od GMO.
Wartości odżywcze na porcję 32g (9 porcji w opakowaniu): 807kJ / 190kcal, 16g tłuszczu (w tym 1,5g tłuszcze nasycone), 2g węglowodany (w tym 1g cukry), 6g białko, 5g błonnik, 0mg sodu.
Wartości odżywcze na 100g: 2521kJ / 593kcal, 49,9g tłuszczu (w tym 4,68g tłuszcze nasycone), 6,2g węglowodany (w tym 3,1g cukry), 18,7g białko, 15,6g błonnik, 0mg sodu.
Producent: Wyprodukowano w USA przez Barney & Co. California, LLC, Fresno,CA93706
Dystrybutor: Walden Farms Kornelia Warda-Poniecka, Wola Gołkowska
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, chronić przed światłem. Nie ma konieczności przechowywania w lodówce (także po otwarciu słoika), ale można to zrobić dla dodatkowego przedłużenia trwałości produktu.