• Obecnie brak na stanie
Pure, gluten free organic cream of tartare E336, 150g
  • Pure, gluten free organic cream of tartare E336, 150g
  • Pure, gluten free organic cream of tartare E336, 150g
  • Pure, gluten free organic cream of tartare E336, 150g
  • Pure, gluten free organic cream of tartare E336, 150g
  • Pure, gluten free organic cream of tartare E336, 150g
  • Pure, gluten free organic cream of tartare E336, 150g
  • Pure, gluten free organic cream of tartare E336, 150g
  • Pure, gluten free organic cream of tartare E336, 150g
  • Pure, gluten free organic cream of tartare E336, 150g
Kod produktu: a25033897105218

Pure Cream of Tartar E336 duże opakowanie 150g, organiczny, bezglutenowy

Obecnie brak na stanie

Tajemniczy składnik amerykańskich i angielskich przepisów czyli Cream of Tartar, znany także jako kwaśny winian potasu czy po prostu winniki to naturalna substancja stosowana przede wszystkim do nadawania objętości i sztywności ubitej pianie z jaj - niezastąpiony do bezów i kremowych słodkich deserów.

17,11 zł netto

18,48 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 150 g; 12.32zł/100g

  

Duże opakowanie: słoik 150g

Cream of tartar - czym jest i jak działa?

  • inne nazwy: winian potasu, kamień winny, winnik, kwaśna sól, tartarus, wodorowinian potasu
  • naturalny środek spulchniający, pochodzenia roślinnego
  • powstaje w procesie fermentacji przy produkcji wina
  • w połączeniu z sodą oczyszczoną może być stosowany jako zamiennik proszku do pieczenia
  • niezastąpiony do usztywniania piany z białek, kremów, wypieku bez oraz sufletów
  • hamuje krystalizację cukru
  • na liście dodatków do żywności widnieje pod symbolem E336i

Jak stosować Cream of tartar?

  1. Cream of tartar można stosować przede wszystkim do zwiększania objętości i utrwalania konsystencji ubitej piany z białek
  2. Cream of tartar można wykorzystać do przygotowania domowego proszku do pieczenia - zmieszaj winian potasu w proporcji 2 łyżeczki winianu na 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, winian pełni w takiej mieszance funkcję regulatora kwasowości. Otrzymasz w ten sposób 3 łyżeczki proszku, które wystarczą do spulchnienia ciasta przygotowanego z 3 szklanek mąki. Taka mieszanka świetnie sprawdza się w brytyjskich bułeczkach typu scones i muffinkach, które zawierają mleko aktywizujące nasz proszek. Muffinki przygotowane z takim domowym proszkiem do pieczenia są pulchniejsze niż zwykłe..
  3. Winian potasu dodaje się również do lukru, bo zapobiega krystalizacji cukru i ułatwia uzyskanie gładkiej masy bez grudek, z tego samego powodu warto go dodać do masy na domowe lizaki

Wartości Odżywcze

Porcja 3g

Wartości odżywcze w:
Porcja 3g
100g
Kalorie
7.74
258.00
kJ
32.43
1,081.02
Tłuszcze, w tym
0.00
0.00
tłuszcze nasycone
0.00
0.00
tłuszcze trans
tłuszcze jednonienasycone
tłuszcze wielonienasycone
Węglowodany, w tym
1.83
61.00
cukry
0.00
0.00
poliole
0.00
0.00
skrobie
Białko
0.00
0.00
Błonnik
0.01
0.20
Erytrytol
Sód
0.00
0.00
(ekwiwalent soli)
0.00
0.00
Uwagi

Pure Cream of Tartar E336 - kwaśny winian potasu E336i

Masa netto: 150g

Składniki: kwaśny winian potasu E336

Produkt bezglutenowy, wolny od mleka i jaj. Możliwa obecność orzechów.

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Producent: zapakowano w Wielkiej Brytanii dla Innovative Solutions (UK) Ltd., Mayfield Centre, Mayfield Street, Rochdale PL16 2UZ

Dystrybutor: Walden Farms Kornelia Warda-Poniecka, Wola Gołkowska

Przechowywanie:  przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu