Splenda® słodycz zawdzięcza substancji o chemicznej nazwie sukraloza, nie zawierającej kalorii substancji słodzącej, 600 razy słodszej od cukru którą można stosować jako element zdrowej i zrównoważonej diety pomagającej zmniejszyć ilość przyswajanych cukrów i węglowodanów.
Sukraloza została odkryta w 1976r. w laboratoriach Tate&Lyle w Queen Elizabeth College i w tym samym roku proces jest powstawania został opatentowany. W wyniku tego procesu cukier (sacharoza) jest przetwarzany na niezawierającą kalorii i niemal niezawierającą węglowodanów substancję słodzącą. Jedna tabletka Splenda® (odpowiada 1 łyżeczce do herbaty cukru) zawiera mniejszą ilość węglowodanów niż jakakolwiek inna dostępna na rynku substancja słodząca (poniżej 0,5 grama) i jest to ilość niezbędna do nadania produktowi pożądanej objętości i formy tabletki.
Ponadto Splenda® wykazuje odporność na działanie wysokich temperatur (do 220°C) co oznacza, że jej struktura chemiczna nie ulega modyfikacji w trakcie przygotowywania potraw w wysokiej temperaturze – dzięki temu Splenda® jest właściwym produktem do stosowania np. przy wypieku ciast (w przeciwieństwie do aspartamu).
Najważniejsze informacje o Splenda®*:
- zawiera jedynie ułamek kalorii zawartych w cukrze
- jest wytwarzana z cukru, ale nie jest cukrem
- jest wszechstronna - możesz jej użyć wszędzie tam, gdzie zwykle używa się cukru
- jest odporna na działanie wysokich temperatur - nadaje się do pieczenia i gotowania
- odpowiednia dla diabetyków i osób na diecie niskowęglowodanowej
- nie zostawia charakterystycznego dla większości słodzików gorzkiego posmaku
* Informacje dotyczą sukralozy, substancji słodzącej zawartej w słodziku Splenda®
Dozowanie Splenda® sypka:
- 0,5g Splenda (płaska mała łyżeczka) = 5g cukru stołowego (normalna łyżeczka lekko kopiasta)
Wartości Odżywcze
Splenda słodzik sypki z Sukralozą
Waga netto 60g
Skład: maltodekstryna, substancja słodząca sukraloza (1%).
Alergeny: mleko, soja.
Produkt odpowiedni dla wegetarian.
Produkt bezglutenowy.
Produkt odpowiedni dla diabetyków.
Wartości odżywcze na 100g produktu: 349kcal, 0g białka, 98,8g węglowodany (w tym 7,1g cukry), 0g tłuszcze, 0g błonnik, śladowe ilości sodu.
Wartości odżywcze na 1 łyżeczkę: 2kcal, 0g białka, 0,5g węglowodanów, 0g tłuszcze, 0g błonnik, 0g sodu.
Producent: Wyprodukowano i zapakowano Ww Wielkiej Brytanii dla Johnson&Johnson Ltd., UK.
Dystrybutor: Kornelia Warda-Poniecka Walden Farms, Płaczącej Wierzby 11, 05-503 Wola Gołkowska
Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu.