Arco sękacz śmietankowy bez cukru, laktozy i oleju palmowego
Arco sękacz śmietankowy bez dodatku cukru, bez laktozy i bez oleju palmowego, mega chrupka zawijana rurka waflowa wypełniona kremowym nadzieniem bez ani grama wody - dzięki temu rurka zachowuje swoją niebywałą kruchość.
Pochodzenie sękacza nie jest do końca jasne, ale większość badaczy zgodnie umiejscawia je na terenie dzisiejszych Niemiec. Nie zmienia to faktu, że charakterystyczne 'sękate' ciasto znane jest pod różnymi nazwami w wielu krajach - w Polsce bywa nazywany kołączem, dziadem lub bankuchem, na Litwie występuje jako šakotis, w Niemczech jako Baumkuchen lub Prügelkrapfen a Francuzi znają ten efektowny wypiek jako gâteau à la broche czyli ciasto z rożna. Polskim sękaczowym zagłębiem jest Podlasie, a podlaskim „zagłębiem sękaczy” jest miejscowość Huszcza i to tam można trafić najlepsze, tradycyjne specjały tego rodzaju, wyppiekany w opalanym drewnem piecu na kręconym rożnie. W 2005 roku podlaski sękacz został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.
Gotowy sękacz jest podobny do ściętego pnia drzewa z sękami - stąd oczywiście jego nazwa. W wyniku stopniowego polewania rożna kolejnymi warstwami ciasta w przekroju sękacza widoczne są grubsze warstwy jasnego ciasta przedzielone ciemnymi warstewkami ciasta spieczonego, co przypomina słoje roczne w pniu drzewa. Spływający w trakcie pieczenia nadmiar ciasta tworzy charakterystyczny, zastygające, sterczące sople przypominające fragmenty uciętych sękowatych gałęzi. O ile przygotowanie samego ciasta tłuszczowo-biszkoptowego nie jest wielce skomplikowane, o tyle sam proces pieczenia jest trudny, wymaga doświadczenia i czasu, przygotowanie ciasta i upieczenie sękacza to ok. 4-5 godzin pracy, z czego około 3 godziny spędzone przy gorącym piecu, trzeba nauczyć się odpowiednio kręcić wałkiem, aby otrzymać pożądany efekt, a przy tym nie spalić ciasta i uzyskać piękne sęki.
Porcja 28 g | W 100 g | |||
---|---|---|---|---|
Wartość energetyczna | ||||
kcal | 142.00 kcal | 507.14 kcal | ||
kJ | 594.53 kJ | 2,123.31 kJ | ||
Tłuszcze, w tym | 12.00 g | 42.86 g | ||
tłuszcze nasycone | 3.10 g | 11.07 g | ||
Węglowodany, w tym | 13.00 g | 46.43 g | ||
cukry | 1.70 g | 6.07 g | ||
poliole | 9.00 g | 32.14 g | ||
Białko | 1.80 g | 6.43 g | ||
Błonnik | 0.50 g | 1.79 g | ||
Sól | 0.06 g | 0.21 g |
Arco sękacz śmietankowy bez dodatku cukru, rurka waflowa nadziewana kremem o smaku śmietankowym (89%), zawiera substancje słodzące
Masa netto: 28g
Składniki: substancja słodząca maltitol, tłuszcz roślinny (olej rzepakowy całkowicie utwardzony), olej rzepakowy, bezlaktozowe odtłuszczone mleko w proszku, rurka waflowa (mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, substancja spulchniająca węglan sodu), łom waflowy (mąka pszenna, olej rzepakowy, emulgator: lecytyna rzepakowa, substancja spulchniająca wodorowęglan amonu, sól, woda), aromat, emulgator: lecytyna rzepakowa.
Nadmierne spożycie może powodować efekt przeczyszczający.
Alergeny: mleko, gluten; może zawierać orzeszki arachidowe.
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 507,1kcal/2123,3kJ, tłuszcze 42,8g (w tym tłuszcze nasycone 11,0g), węglowodany 46,4g (w tym cukry 6,0g , poliole 32,1g), białko 6,4g, błonnik 1,7g, sól 0,2g
Wartości odżywcze w 1 porcji: wartość energetyczna 142,0kcal/594,5kJ, tłuszcze 12,0g (w tym tłuszcze nasycone 3,1g), węglowodany 13,0g (w tym cukry 1,7g , poliole 9,0g), białko 1,8g, błonnik 0,5g, sól 0,0g
Producent: Wyprodukowano w Polsce przez Arco Sweets Sp. z o.o | Chojnicka 30, 83-250 Skarszewy
Przechowywanie: przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.