• Obecnie brak na stanie
Gum tragacanth, Tragacanth, thickener E413
  • Gum tragacanth, Tragacanth, thickener E413
  • Gum tragacanth, Tragacanth, thickener E413
  • Gum tragacanth, Tragacanth, thickener E413
  • Gum tragacanth, Tragacanth, thickener E413
  • Gum tragacanth, Tragacanth, thickener E413
  • Gum tragacanth, Tragacanth, thickener E413
  • Gum tragacanth, Tragacanth, thickener E413
  • Gum tragacanth, Tragacanth, thickener E413
  • Gum tragacanth, Tragacanth, thickener E413
Kod produktu: a25902211691242

Guma tragakantowa, Tragacanth E413, zagęstnik

Obecnie brak na stanie

Naturalna substancja zagęszczająca i uelastyczniająca masy, stosowana w cukiernictwie jako roślinna alternatywa dla CMC.

26,42 zł netto

26,42 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 25 g; 105.68zł/100g

Kupując ten produkt dostaniesz 5 pkt lojalnościowe. Łącznie za całe zakupy otrzymasz 5 pkt lojalnościowe. Więcej informacji


Naturalna substancja zagęszczająca pozyskiwana z soków z pnia występującego w Azji Zachodniej traganka gumodajnego. Jej nazwa pochodzi z języka greckiego i oznacza "kozi róg", co nawiązuje do wyglądu i bruzdowatej faktury suszonej gumy. Inne nazwy tragakanty to właśnie kozi róg, guma tragakanthowa, smocza guma albo zielona guma.

Tragakant zawiera od 20% do 30% frakcji rozpuszczalnych w wodzie (guma tragakantowa nie rozpuszcza się w etanolu), pozostała część to tzw. bassorin,  frakcja nierozpuszczalna w wodzie. Tragakanta rozpuszcza się w wodzie tworząc lepki roztwór, pęczniejąc prowadzi do utworzenia gęstego żelu. Maksymalna lepkość roztworu jest osiągana po 24 godzinach w temperaturze pokojowej lub po ogrzewaniu przez 8 godzin w wysokich temperaturach - należy jednak pamiętać że przyspieszenie gęstnienia przez zwiększenie temperatury zmniejsza lepkość gotowego roztworu. Roztwory zagęszczane gumą tragakantową uważa się za najbardziej lepkie i kleiste spośród wszystkich zagęszczanych gumami roślinnymi, dlatego jest popularnym naturalnym zagęstnikiem stosowanym w przemyśle cukierniczym. Roztwory gumy tragakantowej są odporne na ciepło i podgrzewanie.

Guma tragakantowa figuruje w spisie dozwolonych substancji dodatkowych jako E413 i może być stosowania na zasadzie quantum satis, to znaczy bez ograniczeń w takiej ilości, która jest potrzebna do uzyskania odpowiedniego rezultatu technologicznego. W USA guma tragakantowa ma status GRAS (Generally Recognized As Safe) i nie ma ograniczeń ilościowych dotyczących jej zastosowania w żywności.

Porcja 11 g W 100 g
Wartość energetyczna
kcal 40.40  kcal 367.00  kcal
kJ 171.60  kJ 1,559.80  kJ
Tłuszcze, w tym 0.90  g 8.30  g
tłuszcze nasycone
tłuszcze trans
tłuszcze jednonienasycone
tłuszcze wielonienasycone
Węglowodany, w tym 5.80  g 53.00  g
cukry
poliole
skrobie
Białko 1.40  g 12.40  g
Błonnik
Erytrytol
Sód
(ekwiwalent soli)
Uwagi

Guma tragakantowa, Tragacanth, substancja zagęszczająca E413

Masa netto: 25g

Składniki: 100% E413

Producent:  Wyprodukowano w Polsce przez Food Colours, Robotnicza 14a, Piotrków Trybunalski

Należy spożyć przed: data na opakowaniu

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chronić przed światłem.

Dozowanie: 4 łyżeczki na 1kg masy