Guma tragakantowa, Tragacanth E413, zagęstnik
Naturalna substancja zagęszczająca pozyskiwana z soków z pnia występującego w Azji Zachodniej traganka gumodajnego. Jej nazwa pochodzi z języka greckiego i oznacza "kozi róg", co nawiązuje do wyglądu i bruzdowatej faktury suszonej gumy. Inne nazwy tragakanty to właśnie kozi róg, guma tragakanthowa, smocza guma albo zielona guma.
Tragakant zawiera od 20% do 30% frakcji rozpuszczalnych w wodzie (guma tragakantowa nie rozpuszcza się w etanolu), pozostała część to tzw. bassorin, frakcja nierozpuszczalna w wodzie. Tragakanta rozpuszcza się w wodzie tworząc lepki roztwór, pęczniejąc prowadzi do utworzenia gęstego żelu. Maksymalna lepkość roztworu jest osiągana po 24 godzinach w temperaturze pokojowej lub po ogrzewaniu przez 8 godzin w wysokich temperaturach - należy jednak pamiętać że przyspieszenie gęstnienia przez zwiększenie temperatury zmniejsza lepkość gotowego roztworu. Roztwory zagęszczane gumą tragakantową uważa się za najbardziej lepkie i kleiste spośród wszystkich zagęszczanych gumami roślinnymi, dlatego jest popularnym naturalnym zagęstnikiem stosowanym w przemyśle cukierniczym. Roztwory gumy tragakantowej są odporne na ciepło i podgrzewanie.
Guma tragakantowa figuruje w spisie dozwolonych substancji dodatkowych jako E413 i może być stosowania na zasadzie quantum satis, to znaczy bez ograniczeń w takiej ilości, która jest potrzebna do uzyskania odpowiedniego rezultatu technologicznego. W USA guma tragakantowa ma status GRAS (Generally Recognized As Safe) i nie ma ograniczeń ilościowych dotyczących jej zastosowania w żywności.
Porcja 11 g | W 100 g | |||
---|---|---|---|---|
Wartość energetyczna | ||||
kcal | 40.40 kcal | 367.00 kcal | ||
kJ | 171.60 kJ | 1,559.80 kJ | ||
Tłuszcze, w tym | 0.90 g | 8.30 g | ||
tłuszcze nasycone | ||||
tłuszcze trans | ||||
tłuszcze jednonienasycone | ||||
tłuszcze wielonienasycone | ||||
Węglowodany, w tym | 5.80 g | 53.00 g | ||
cukry | ||||
poliole | ||||
skrobie | ||||
Białko | 1.40 g | 12.40 g | ||
Błonnik | ||||
Erytrytol | ||||
Sód | ||||
(ekwiwalent soli) | ||||
Uwagi |
Guma tragakantowa, Tragacanth, substancja zagęszczająca E413
Masa netto: 25g
Składniki: 100% E413
Producent: Wyprodukowano w Polsce przez Food Colours, Robotnicza 14a, Piotrków Trybunalski
Należy spożyć przed: data na opakowaniu
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chronić przed światłem.
Dozowanie: 4 łyżeczki na 1kg masy