• Obecnie brak na stanie
Batom, Pektyna jabłkowa amidowana 30g, 100% naturalna substancja żelująca
  • Batom, Pektyna jabłkowa amidowana 30g, 100% naturalna substancja żelująca
  • Batom, Pektyna jabłkowa amidowana 30g, 100% naturalna substancja żelująca
  • Batom, Pektyna jabłkowa amidowana 30g, 100% naturalna substancja żelująca
  • Batom, Pektyna jabłkowa amidowana 30g, 100% naturalna substancja żelująca
  • Batom, Pektyna jabłkowa amidowana 30g, 100% naturalna substancja żelująca
  • Batom, Pektyna jabłkowa amidowana 30g, 100% naturalna substancja żelująca
Kod produktu: 5907709956308

Batom, Pektyna jabłkowa amidowana 30g, 100% naturalna substancja żelująca

Data ważności: 09.10.2024Obecnie brak na stanie

Pektyny jabłkowe do przygotowania domowych dżemów i przetworów owocowych bez cukru i substancji konserwujących. Zawartość saszetki wystarcza do przygotowania 2kg niskokalorycznego dżemu.

8,04 zł netto

9,89 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 30 g; 32.97zł/100g

  

Pektyny jabłkowe - naturalna substancja żelująca do przygotowania domowych dżemów, przetworów, powideł, marmolady i galaretek bez cukru.

Pektyny nie zawierają cukru, alergenów ani konserwantów.

Sprawdź nasz przepis na najmniej kaloryczną frużelinę z rabarbaru (tylko 18kcal w 100g!) - omawiamy w nim zasady stosowania pektyn w dżemach i frużelinach owocowych

Co to znaczy, że pektyna jest amidowana?

Amidacja pektyny to proces chemiczny, w którym grupy karboksylowe w łańcuchu pektyny reagują z aminami, tworząc amidy. Pektyna amidowana jest bardziej rozpuszczalna w wodzie niż pektyna niezmodyfikowana, co wpływa na jej właściwości jako substancji żelującej i stabilizującej - dzięki temu zminimalizowane jest ryzyko zrobienia się w dżemie klusek z nierozpuszczonej pektyny. Pektyna amidowana jest również bardziej odporna na enzymy pektolityczne, które naturalnie rozkładają pektynę, co oznacza, że sprawdza się nawet w zastosowaniu do kwaśnych owoców.

Stosowanie pektyn:

  • Stosuj w proporcji 30g pektyn, 2kg owoców i 1kg cukru lub innych substancji słodzących (w przypadku innych substancji słodzących, reguluj słodkość przetworu stopniowo)
  • Mieszanka nie wymaga stosowania dodatkowych substancji zagęszczających
  • Do gotujących się owoców dodać szklankę cukru* wymieszanego z zawartością opakowania. Gotować 3-5 minut. Dosypywać resztę cukru i gotować do rozpuszczenia. Dodać 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać, gorący dżem rozlać do słoików i pasteryzować około 20 minut.
  • Napełnij dżemem dokładnie umyte, a najlepiej wyparzone słoiki, zagotuj weki aby były szczelnie zamknięte
  • Tak przygotowany dżem możesz przechowywać przez co najmniej rok.

*cukier można zastąpić niskokalorycznymi substancjami słodzącymi - wtedy słodkość przetworu reguluj stopniowo

Wartości Odżywcze

Porcja 55g

Wartości odżywcze w:
Porcja 55g
100g
Kalorie
kJ
Tłuszcze, w tym
tłuszcze nasycone
tłuszcze trans
tłuszcze jednonienasycone
tłuszcze wielonienasycone
Węglowodany, w tym
cukry
alkohole wielowodorotlenowe (poliole)
skrobie
Białko
Błonnik
Erytrytol
Sód
(ekwiwalent soli)

Batom, Pektyny jabłkowe 100% naturalna substancja żelująca 

Masa netto: 30g

Składniki: pektyna jabłkowa amidowana 100%.

Alergeny: Uwaga! Może zawierać gluten, orzechy, soję, seler i sezam.

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 325,0kcal/1361,7kJ, tłuszcze 0,3g (w tym tłuszcze nasycone 0,1g), węglowodany 81,3g (w tym cukry 0,3g), błonnik 9,0g, białko 0,2g, sól 0,5g

Wartości odżywcze w 5g: wartość energetyczna 16,2kcal/68,0kJ, tłuszcze 0,0g (w tym tłuszcze nasycone 0,0g), węglowodany 4,0g (w tym cukry 0,0g), błonnik 0,4g, białko 0,0g, sól 0,0g

Producent: Józef Leśniak ul. Fieldorfa 17, 31-209 Kraków

Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Sposób przygotowania: Do gotujących się owoców dodać szklankę cukru* wymieszanego z zawartością opakowania. Gotować 3-5 minut. Dosypywać resztę cukru i gotować do rozpuszczenia. Dodać 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać, gorący dżem rozlać do słoików i pasteryzować około 20 minut.

Porcja 30g pektyny na 2kg owoców i 1kg cukru*

*cukier można zastąpić niskokalorycznymi substancjami słodzącymi - wtedy słodkość przetworu reguluj stopniowo