Naturalna guma guar E-412 duże opakowanie 1kg
Guma Guar jest naturalnym polisacharydem wyekstrahowanym z nasion - jest otrzymywana z nasion rośliny strączkowej guar (Cyamopsis tetragonolobus L.) występującej na terenach Indii i Pakistanu i jest jedną ze składowych błonnika rozpuszczalnego.
Guma guar ma postać proszku barwy żółtawo-białej, prawie bez zapachu. Rozpuszcza się w zimnej wodzie.
Guma guar jako substancja zagęszczająca wykorzystywana jest do zagęszczania zup, niskotłuszczowych majonezów i sosów sałatkowych, napojów, soków warzywnych oraz żywności niskokalorycznej. Guma guar jako środek zagęszczający i wiążący wodę, używana jest w pieczywach i ciastach. Nadaje strukturę ciągliwą i kleistą niskokalorycznym mlecznym napojom smakowym i deserom.
Szczególnie dobre właściwości guma guar wykazuje w połączeniu z gumą ksantanową, znacznie zwiększając lepkość i żelowatość gotowej mieszanki.
Porcja 5 g | W 100 g | |||
---|---|---|---|---|
Wartość energetyczna | ||||
kcal | 8.50 kcal | 170.00 kcal | ||
kJ | 35.62 kJ | 712.30 kJ | ||
Tłuszcze, w tym | 0.00 g | 0.00 g | ||
tłuszcze nasycone | 0.00 g | 0.00 g | ||
Węglowodany, w tym | 0.25 g | 5.00 g | ||
cukry | 0.00 g | 0.00 g | ||
Błonnik | 4.25 g | 85.00 g | ||
Białko | 0.25 g | 5.00 g | ||
Sól | 0.00 g | 0.00 g |
Guma guar E-412
Masa netto: 1kg
Składniki: guma guar (E412).
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 209,0kcal/875,7kJ, tłuszcze 0,6g (w tym tłuszcze nasycone 0,2g), węglowodany 1,0g (w tym cukry 0,9g), błonnik 88,0g, białko 5,7g, sól 0,0g
Wartości odżywcze w 3g: wartość energetyczna 6,2kcal/26,2kJ, tłuszcze 0,0g (w tym tłuszcze nasycone 0,0g), węglowodany 0,0g (w tym cukry 0,0g), błonnik 2,6g, białko 0,1g, sól 0,0g
Produkt odpowiedni dla wegan.
Kraj pochodzenia: Indie.
Alergeny: Możliwa obecność glutenu, gorczycy, orzechów, selera, sezamu i soi.
Zapakowano w Polsce dla: Walden Farms K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska www.Guiltfree.pl
Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.