Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Livity, Agar Agar, roślinna substancja żelująca z wodorostów
Do zagęszczania deserów, soków i bulionów - wegański zamiennik żelatyny.
Agar nie wpływa na smak przygotowywanych potraw i deserów.
Agar-agar wytwarzany jest z krasnorostów (Rhodophyta), jest substancją żelującą, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar w zimnej wodzie pęcznieje, natomiast dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100° C, a zestala się, tworząc rodzaj żelu w 32°C - 39° C. Zestalony żel roztapia się po ponownym podgrzaniu do 90-100 °C - w odróżnieniu do żelatyny agar można powtórnie rozpuścić, doprawić (dosłodzić) i ponownie pozostawić do zastygnięcia w temperaturze pokojowej.
Zastosowanie i użycie żelatyny wieprzowej i agaru jest podobne, żelatynę rozpuszcza się w gorącej wodzie i zostawia do ostygnięcia, agar rozpuszcza się w leniej wodzie, a następnie podgrzewa aż do zagotowania, na 250ml wody wystarcza 1/3 łyżeczki agaru.
Najważniejsze informacje o agar-agar:
- wegański
- 100% roślinny, naturalny składnik
- prosty w użyciu
- bez smaku, bez zapachu, nie zmienia smaku potraw
- zastyga w temperaturze pokojowej, nie wymaga chłodzenia w lodówce
- po zastygnięciu można ponownie rozpuścić pogrzewając
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Livity, Agar Agar, roślinna substancja żelująca z wodorostów, E406
Składniki: 100% agar z wodorostów.
Masa netto: 25g
Producent: wyprodukowano w Korei Południowej dla De Care Group Sp. z o.o. i Wspólnicy Sp.Kom.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.