Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Glutenex bezglutenowa guma guar E412
Naturalna substancja zagęszczająca do sporządzania ciast bezglutenowych.
Guma Guar jest naturalnym polisacharydem pozyskiwanym z nasion - jest otrzymywana z nasion rośliny strączkowej guar (Cyamopsis tetragonolobus L.) występującej na terenach Indii i Pakistanu i jest jedną ze składowych błonnika rozpuszczalnego.
Guma guar ma postać proszku barwy żółtawo-białej, prawie bez zapachu. Rozpuszcza się w zimnej wodzie. Dla osiągnięcia odpowiedniego zagęszczenia wystarczające powinno być maksymalnie 2% stężenie gumy guar (czyli np. do 10g na 0,5kg mąki bezglutenowej)
Guma guar wykorzystywana jest do zagęszczania zup, niskotłuszczowych majonezów i sosów sałatkowych, napojów, soków warzywnych oraz żywności niskokalorycznej. Guma guar jako środek zagęszczający i wiążący wodę, używana jest w pieczywach i ciastach. Nadaje strukturę ciągliwą i kleistą niskokalorycznym mlecznym napojom smakowym i deserom.
Szczególnie dobre właściwości guma guar wykazuje w połączeniu z gumą ksantanową, znacznie zwiększając lepkość i żelowatość gotowej mieszanki.
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Glutenex bezglutenowa guma guar
Masa netto: 200g
Składniki: guma guar (E412).
Kraj pochodzenia: wyprodukowano w Polsce
Alergeny: Możliwa obecność glutenu, gorczycy, orzechów, selera, sezamu i soi.
Wartość energetyczna: 1700 kJ / 401 kcal, tłuszcz 0,6 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g, węglowodany 84 g, w tym cukry 1,0 g, białko 4,5 g, sól 3,4 g
Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.