Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Bio Planete Masło Shea - organiczne masło shea (karité), jadalne, spożywcze
Bio Planete Shea Butter - jadalne masło shea do zastosowań spożywczych, znane także jako masło karité, to tłuszcz z owoców drzewa masłowego (masłosza), polecane do przygotowywania dań, pieczeni, gotowania i smażenia.
Orzechy shea, które według systematyki botanicznej nie są wcale orzechami, lecz należą do kategorii jagód, są zbierane ze starych, dziko rosnących drzew masłosza najczęściej w krajach Afryki Zachodniej i przetwarzane na masło shea na miejscu. Masło shea jest bardziej zrównoważoną alternatywą dla konwencjonalnego oleju palmowego, który poprzez ekstensywne uprawy ma negatywny wpływ na ekosystem.
Stosowanie masła shea w żywności
Masło Shea łatwo się rozsmarowuje, ma neutralny smak i jest bardzo dobrze podgrzewane, dlatego ludność Afryki tradycyjnie używa miękkiego masła shea do smażenia i tłuszczu piekarskiego. Masło shea nadaje się również jako wegańskie masło - w przeciwieństwie do którego ma o około 50 procent więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych.
„Złoto Afryki”, jak bywa nazywane masło shea jest tradycyjnie używane nie tylko w kosmetyce i medycynie, ale przede wszystkim jako żywność, chociaż stosunkowo trudno jest znaleźć w sklepach masło shea spełniające kryteria czystości żywności, większość maseł shea ma przeznaczenie kosmetyczne.
Masło shea jest składnikiem coraz częściej wykorzystywany, w kremach do smarowania - nadaje kremom podobnie kremową, jedwabistą konsystencje co olej palmowy, ale jest lepsze z uwagi na ochronę naturalnego środowiska zagrożonych wyginięciem gatunków. Polecamy masło shea do przygotowywania zdrowych domowych smarowideł z dodatkiem kakao, odżywki białkowej i erytrolu, łącząc z wybranym masłem orzechowym, można w domowych warunkach na bazie masła shea stworzyć super aksamitny, najzdrowszy z możliwych krem bijący na głowę pod względem składu i smaku marketowe hity.
Z uwagi na wysoki punkt dymienia masło shea nadaje się do smażenia i pieczenia.
Masło shea - struktura tłuszczowa (100ml masła = 92g)
- tłuszcze nasycone 46,6%
- tłuszcze nienasycone 43,4%
- tłuszcze jednonienasycone 38%
- tłuszcze wielonienasycone 5,4%
- tłuszcze trans 0%
- kwasy tłuszczowe Omega-3 0,3%
- kwasy tłuszczowe Omega-6 4,9%
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Bio Planate Shea Butter - ekologiczne masło shea
Objętość netto: 200 ml
Składniki: masło shea* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Kraj pochodzenia: Burkina Faso, może się różnić w zależności od partii
Odpowiedni dla wegan. Produkt rolnictwa ekologicznego, objęty certyfikatem kontroli DE-OEKO-006
Wartości odżywcze w 100ml: wartość energetyczna 819kcal/3367kJ, tłuszcze 91g (w tym tłuszcze nasycone 43g, tłuszcze jednonienasycone 38g, tłuszcze wielonienasycone 4g), węglowodany 0g (w tym cukry 0g), białko 00g, sól 0g
Producent: wyprodukowano dla Ölmühle Solling GmbH, Niemcy
Przechowywane: Przechowywać w temperaturze pokojowej i chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Masło shea w temperaturze do 28 stopni Celsjusza ma konsystencję stałą. W celu zmiany konsystencji na płynną umieścić produkt w kąpieli wodnej.