• Obecnie brak na stanie
La Ferme du Tiret Edible insects - Natural crickets in powder
  • La Ferme du Tiret Edible insects - Natural crickets in powder
  • La Ferme du Tiret Edible insects - Natural crickets in powder
  • La Ferme du Tiret Edible insects - Natural crickets in powder
  • La Ferme du Tiret Edible insects - Natural crickets in powder
  • La Ferme du Tiret Edible insects - Natural crickets in powder
  • La Ferme du Tiret Edible insects - Natural crickets in powder
Kod produktu: 3770009542678

La Ferme du Tiret Crickets Flour - czysta mąka ze świerszczy 57% białka

Data ważności: 31.12.2023Obecnie brak na stanie

Wysokobiałkowa (57%) drobno mielona mączka ze świerszczy - doskonały, oryginalny dodatek o smaku orzechowym do szejków, ciast, makaronów, zup czy domowych batonów.

100% mączka świerszczowa - zero dodatków.

55,88 zł netto

58,67 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 100 g; 58.67zł/100g

  

Kontrowersyjny składniki - wysokobiałkowa czysta mąka ze świerszczy - nie jest tak obrzydliwa, jak myślisz!

Entomofagia, czyli zjadanie owadów, budzi kontrowersja, jak wynika z ankiety producenta największym zmartwieniem związanym z jedzeniem owadów było po prostu: „To mnie po prostu obrzydza”.

Ale co, jeśli przyjęcie owadów jako pożywienia jest krokiem w kierunku uczynienia świata lepszym miejscem? Ta sama ankieta wykazała, że sama wiedza, że ​​dany produkt może korzystnie zmienić twoje zdrowie i pozytywnie wpłynąć na Matkę Naturę — ​​wystarczy, aby zmienić zdanie. Po tym, jak uczestnicy dowiedzieli się więcej o entomofagii, większość z nich była otwarta na jedzenie świerszczy, tym bardziej, w formie mączki. Dlatego to właśnie mąka świerszczowa jest wschodzącą gwiazdą i przyszłością żywności - nie tylko tej fit, pomimo fenomenalnie wysokiej zawartości białka

Prawda jest taka, że np. makaron z mąki świerszczowej (cricket flour) nie smakuje zauważalnie inaczej niż zwykły makaron. Konsystencja jest nieco bardziej ziarnista, ale nie różniła się zbytnio od makaronu pełnoziarnistego.

Jaka jest wartość odżywcza mąki ze świerszczy?

Wytwarzana ze zmielonych świerszczy mąka ze świerszczy jest bardzo bogata w białko. Badania pokazują, że białko świerszcza jest porównywalne z białkiem piersi kurczaka bez skóry. To dlatego, że świerszcze zawierają około 58 do 65 procent białka - to dlatego dla miłośników fitnessu i kuchennych eksperymentatorów mąka ze świerszczy jest cennym składnikiem wzbogacającym przekąski treningowe lub smakołyki wykraczające poza przeciętny przepis na białą mąkę.

Mąka świerszczowa zawiera porównywalne ilości dodającej energii witaminy B-12, w ilości 24 mikrogramów na 100 gramów. To około 10 razy więcej niż łosoś. Mąka ze świerszczy zawiera również niezbędne żelazo mineralne, w ilości od 6 do 11 miligramów na 100 gramów — ponad dwukrotnie więcej niż w przypadku szpinaku. Wstępne badania komórkowe sugerują również, że nasze ciała łatwiej wchłaniają minerały, takie jak żelazo, gdy są dostarczane przez świerszcze, w przeciwieństwie do wołowiny.

Mąka świerszczowa stanowi bogate źródło:

  • witaminy  b12
  • potasu
  • wapnia
  • żelaza
  • magnezu
  • selenu
  • białka
  • Kwasów tłuszczowych

Mąka ze świerszczy to kompletne białko

Aminokwasy są budulcem białek. Tworzą prawie każdą tkankę w twoim ciele. Białko świerszczy jest uważane za „białko pełnowartościowe”, ponieważ zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów. Te aminokwasy – leucyna, izoleucyna, walina, metionina, tryptofan, treonina, lizyna, histydyna i fenyloalanina – są uważane za „niezbędne”, ponieważ muszą być dostarczane z pożywieniem. Nie możesz ich zsyntetyzować.

Mąka ze świerszczy jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych

Tłuszczu nie należy się bać. Tłuszcz buduje błony komórkowe, magazynuje energię i pomaga wchłaniać rozpuszczalne w tłuszczach witaminy, takie jak A, D i K. Po białku tłuszcz jest drugim co do wielkości źródłem kalorii w mące ze świerszczy. Tłuszcze te obejmują tłuszcze jednonienasycone, tłuszcze wielonienasycone i tłuszcze nasycone. Wszystkie mają określone role w twoim ciele.

Mąka ze świerszczy wspiera zdrowie jelit

Chityna jest prebiotykiem – specjalnym rodzajem błonnika, który odżywia pożyteczne bakterie (probiotyki) w jelitach. Egzoszkielet świerszcza, na pewno chcesz wiedzieć, jest wykonany - częściowo - z chityny. Naukowcy uważają, że chityna może napędzać niektóre korzyści zdrowotne mąki ze świerszczy związane z jelitami. Jedzenie mąki ze świerszczy wykazało w podwójnie ślepej próbie trwającej dwa tygodnie dwa razy więcej dobrych bakterii, co czyni go niesamowitym suplementem dla zdrowia jelit. A co ważniejsze, po upływie dwóch tygodni osoby jedzące mąkę ze świerszczy miały mniejszy stan zapalny mierzony za pomocą cząstki zapalnej zwanej TNF-α. Dane z pierwszych badań sugerują, że jedzenie świerszczy może poprawić zdrowie jelit i zmniejszyć ogólnoustrojowe stany zapalne.

A teraz to co najważniejsze!

Jak smakuje mąka ze świerszczy?

Większość z nas zakłada, że ​​świerszcze smakują obrzydliwie. Tymczasem uczestnicy badań nie wiedząc co jedzą opisują profil smakowy mąki ze świerszczy jako lekko orzechowy, a po ujawnieniu składnika zgodnie oceniają, że smak jest przyjemniejszy niż oczekiwali. Mąka ze świerszczy nadaje również subtelny ziemisty smak charakterystyczny także dla wegańskich białek, który łatwo maskuje się innymi składnikami i smakami podczas przetwarzania. Danie z makaronu, które zjadłem, nie smakowało zauważalnie inaczej, zwłaszcza po zmieszaniu z sosem.

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) powołuje się na „ogromny potencjał” owadów w zakresie pozytywnego wpływu na kwestie bezpieczeństwa żywnościowegoi zachęca do rozwijania tej gałęzi nowej żywności argumentując:

  • owady są bardzo wydajne w przetwarzaniu tego, co jedzą. Na przykład świerszcze mogą zjeść 2 kilogramy (kg) pożywienia i przeliczyć je na 1 kg przyrostu masy ciała. W porównaniu z krowami i innymi zwierzętami gospodarskimi jest to świetny wskaźnik rotacji.
  • Owady wytwarzają mniej gazów cieplarnianych i wymagają znacznie mniej ziemi i wody niż bydło.
  • Owady naturalnie zamieszkują różnorodne siedliska na całym świecie, w przeciwieństwie do wielu rodzajów zwierząt gospodarskich, które mają określone wymagania geograficzne.

Ponieważ jest bogata w składniki odżywcze i niskowęglowodanowa, mąka ze świerszczy uzupełnia zarówno dietę paleo, jak i keto. Ponadto mąka świerszczowa jest bezglutenowa i bezmleczna. Należy jednak pamiętać, że osoby z alergią na skorupiaki powinny zachować ostrożność w przypadku mąki ze świerszczy. Innymi słowy: jedzenie świerszczy jest jak jedzenie krewetek lub homarów. Dziwnie wyglądający, ale pyszny!

Wartości Odżywcze

Porcja 30g

Wartości odżywcze w:
Porcja 30g
100g
Kalorie
133.20
444.00
kJ
558.11
1,860.36
Tłuszcze, w tym
6.45
21.50
tłuszcze nasycone
2.36
7.85
Węglowodany, w tym
0.81
2.70
cukry
0.24
0.80
Błonnik
1.47
4.90
Białko
17.19
57.30
Sól
0.09
0.30

La Ferme du Tiret Crickets Flour (Poudre de grillons) - mączka z mielonych świerszczy domowych suszonych w temperaturze < 40C

Masa netto: 100g 

Składniki: mielone świerszcze z dedykowanych upraw hodowlanych z obszaru Belgi, suszone w kontrolowanej temperaturze (RAW)

Alergeny: świerszcze nie są zdefiniowane jako gluten, ale ponieważ należą do stawonogów, stanowią zagrożenie alergiczne dla osób uczulonych na roztocza i skorupiaki

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 444,0kcal/1860,3kJ, tłuszcze 21,5g (w tym tłuszcze nasycone 7,8g), węglowodany 2,7g (w tym cukry 0,8g), błonnik 4,9g, białko 57,3g, sól 0,3g

Wartości odżywcze w 30g: wartość energetyczna 133,2kcal/558,1kJ, tłuszcze 6,4g (w tym tłuszcze nasycone 2,3g), węglowodany 0,8g (w tym cukry 0,2g), błonnik 1,4g, białko 17,1g, sól 0,0g

Producent:  Wyprodukowano wUnii Europejskiej dla La Ferme du Tiret

Dystrybutor: Guiltfree.pl K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska

Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu w temperaturze 15°C - 25°C poza bezpośrednim zasięgiem promieni słonecznych, z dala od źródeł intensywnych zapachów.