Sans Sucre Key Lime - Mus limonkowy / masa do ciasta Key Lime Pie bez cukru 70kcal
Sans Sucre Key Lime Pie Mousse to słodki, orzeźwiający smak kremowej tarty limonkowej w formie delikatnie aksamitnej pianki.
Jeśli liczysz kalorie, tłuszcze lub węglowodany - musy Sans Sucre to niewinne słodkości bez zbędnych kalorii! Tak pyszny i słodki - trudno uwierzyć, że jedna porcja ma tylko 70kcal.
Nie wymaga gotowania ani skomplikowanych przygotowań, nie zawiera aspartamu.
Wsyp zawartość saszetki do mleka, zmiksuj i wstaw do lodówki. Po schłodzeniu delektuj się porcją pysznego, puszystego musu o intensywnym słodkim smaku i wyjątkową wyraziście limonkową nutą. Piankowy mus rozpływa się w ustach słodkimi bąbelkami.
Jedna porcja tego puszystego musu cytrynowego ma jedynie 70kcal i zaledwie 2,5g tłuszczu i ani grama cukru!
Key Lime Pie - co to jest?
Dziś Key Lime Pie jest oficjalnym ciastem stanu Floryda, a jego historia sięga początków XX wieku. Legenda głosi, że połączenie składników było wynikiem przypadku: głodny poławiacz gąbek miał pod ręką tylko skondensowane słodkie mleko, limonki i krakersy - nie wiadomo czy tak było, wiadomo natomiast, że przepyszne słodko-kwaskowate ciasto weszło do kanonu amerykańskiej kuchni stając się dla wielu ulubionym deserem, który zwolenników zdrowej kuchni przyprawia o ból głowy: napakowana cukrem beza i słodzone skondensowane mleko, które ma wyższe stężenie cukru niż sam cukier ;) to ostatnie, po co należy sięgać na diecie.
Wartości Odżywcze
Sans Sucre No Sugar Added Low Fat Key Lime Pie Filling and Mousse Mix - Mieszanka instant do przygotowania niskotłuszczowego musu o smaku limonkowym bez cukru, zawiera substancje słodzące
Masa netto: 113g (opakowanie wystarcza do przygotowania 10 sugerowanych porcji, każda o masie ok 58g i objętości 120ml)
Składniki: baza do ubijania (uwodorniony olej z ziaren palmowych, maltodekstryna, stabilizator estry glikolu propylenowego kwasów tłuszczowych, kazeinian sodu (mleko), stabilizator estry monoglicerydów kwasu octowego, stabilizator fosforan dipotasowy, celluloza mikrokrystaliczna, substancja zagęszczająca hydroksypropylometyloceluloza, stabilizator mono- i di- glicerydy kwasów tłuszczowych, stabilizator glinokrzemian sodu), maltodekstryna, baza kremująca w proszku (olej palmowy, syrop kukurydziany krystalizowany, kazeinian sodu (mleko), stabilizator mono- i di- glicerydy kwasów tłuszczowych, glinian sodowo-krzemowy), substancja zagęszczająca modyfikowana skrobia kukurydziana, regulator kwasowości kwas adypinowy (E355), substancja zagęszczająca pirofosforan czterosodowy, aromat naturalny, substancja zagęszczająca guma ksantanowa i karagen, substancja słodząca sukraloza, barwniki E102 i E110. E102 i E110 mogą mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.
Alergeny: mleko
Wartości odżywcze w 100g suchego proszku: wartość energetyczna 545,4kcal/2285,4kJ, tłuszcze 27,2g (w tym tłuszcze nasycone 27,2g), węglowodany 63,6g (w tym cukry 0,0g), białko 0,0g, sól 1,2g
Wartości odżywcze w 100g po przygotowaniu wg instrukcji na opakowaniu: wartość energetyczna 119,4kcal/500,5kJ, tłuszcze 5,5g (w tym tłuszcze nasycone 5,5g), węglowodany 16,0g (w tym cukry 4,0g), białko 2,7g, sól 0,3g
Wartości odżywcze w 1 porcji przygotowanej wg instrukcji na opakowaniu (1/10 całego deseru): wartość energetyczna 70,0kcal/293,2kJ, tłuszcze 3,2g (w tym tłuszcze nasycone 3,2g), węglowodany 9,4g (w tym cukry 2,4g), białko 1,6g, sól 0,1g
Producent: Wyprodukowano w USA przez Bernard Food Industries, INC. P.O. Box 1037 Evanston
Importer: Walden Farm K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska, Guiltfree.pl
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w zamkniętym opakowaniu.
Przygotowanie 4 porcji:
- Wlać 235ml bardzo zimnego odtłuszczonego mleka (0,5% tłuszczu) do miski.
- Dodać zawartość jednej saszetki (opakowanie zawiera 2 saszetki)
- Mikserem zmieszać na niskich obrotach do wymieszania składników.
- Powoli zwiększać prędkość obrotów, aż zostanie osiągnięta największa szybkość, miksować na wysokich obrotach 5 minut.
- Wlać gotowy mus do salaterek albo wylać na całkowicie wystudzony kruchy spód ciasta, chłodzić w lodówce 2 godziny.