• Obecnie brak na stanie
Dr Oetker Schwarzer Kakao Fettarm - odtłuszczone czarne kakao aż 31g błonnika
  • Dr Oetker Schwarzer Kakao Fettarm - odtłuszczone czarne kakao aż 31g błonnika
  • Dr Oetker Schwarzer Kakao Fettarm - odtłuszczone czarne kakao aż 31g błonnika
  • Dr Oetker Schwarzer Kakao Fettarm - odtłuszczone czarne kakao aż 31g błonnika
  • Dr Oetker Schwarzer Kakao Fettarm - odtłuszczone czarne kakao aż 31g błonnika
  • Dr Oetker Schwarzer Kakao Fettarm - odtłuszczone czarne kakao aż 31g błonnika
  • Dr Oetker Schwarzer Kakao Fettarm - odtłuszczone czarne kakao aż 31g błonnika
Kod produktu: 4000521037031
dr Oetker

Dr Oetker Schwarzer Kakao Fettarm - odtłuszczone czarne kakao aż 31g błonnika

Data ważności: 31.10.2025Obecnie brak na stanie

Czarne jak smoła odtłuszczone czarne kakao bez cukru i bez barwników, idealne do domowych wersji ciasteczek Oreo!

7,87 zł netto

9,68 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 30 g; 32.27zł/100g

Główny smak: Smak kakao – kliknij, aby pokazać inne produkty z tym smakiem

  

Czarne jak smoła odtłuszczone czarne kakao bez cukru i bez barwników, idealne do domowych wersji ciasteczek Oreo! 100% kakao, tylko 11% tłuszczu, zero dodatków.

Dlaczego czarne kakao jest czarne?

Czarne kakao nie jest barwione - to jego naturalny kolor.

Oczywiście czarny kolor ciasteczek Oreo to też zasługa czarnego kakao!

Ciemny kolor kakao to efekt procesu alkaizacji - proces alkaizacji, poza tym, że neutralizuje kwaśność kakao, nadaje mu ciemniejszą barwę, jest też odpowiedzialne za łagodniejszy smak europejskiego kakao w porównaniu do tego amerykańskiego, a czarne kakao to nic innego, jak ultra mocno zalkaizowane kakao o pH na poziomie 8.

Większość kakao dostępnego w Europie to kakao alkaizowane, czyli po angielsku Dutch processed cocoa - w przeciwieństwie do amerykańskich kakaowych superbrandów, bo marki takie jak Hershey's czy Nestlé wUSA robią kakao niealkaizowane chełpiąc  się tym, że używane przez nich ziarna nie wymagają odkwaszania. Dutch cocoa to nie kakao holenderskie, tylko właśnie alkalizowane, czyli takie, którego odczyn pH wynosi 7.

Proces alka(l)izacji czyli Dutch-process polega na przepłukaniu ziaren kakao roztworem potasowym, w wyniku czego zneutralizowany zostaje ich naturalny kwaśny odczyn - w przeciwieństwie do tak obrobionego kakao, które ma nieco ciemniejszą barwę i delikatniejszy smak pozbawiony goryczy i kwasowości, kakao naturalne powstaje ze sproszkowanych uprażonych uprzednio ziaren kakaowca, bez kąpieli potasowej.

Czy czarne kakao smakuje tak jak 'normalne'?

Jeśli się nad tym dobrze zastanowisz, to tradycyjne kakao jest troszkę kwaśne - czarne kakao, czyli to poddane mocnemu procesowi alkaizacji, nie ma tej nutki kwaśności, jest za to intensywnie gorzkie i bardziej kakaowe niż kojarzony przez nas tradycyjnie jako kakaowy smak - można powiedzieć, że kakaowa goryczka przykrywa sobą i niejako dominuje nad smakiem, który określamy zwykle jako kakaowy.

Czy czarne kakao jest mniej kaloryczne?

Proces alkaizacji czyli 'zaczerniania' kakao nie wpływa na jego kaloryczność ani profil wartości odżywczych - ma tyle samo kalorii, tłuszczu, tyle samo białka, błonnika i węglowodanów co tradycyjne brązowe kakao. Przeciętne kakao ma ok. 20% tłuszczu, a odtłuszczone kakao zawiera 10%-12% tłuszczu, czarne kakao My Body Genious ma 11% tłuszczu.

Wartości Odżywcze

Porcja 10g

Wartości odżywcze w:
Porcja 10g
100g
Kalorie
29.20
292.00
kJ
122.35
1,223.48
Tłuszcze, w tym
1.10
11.00
tłuszcze nasycone
0.66
6.60
Węglowodany, w tym
0.91
9.10
cukry
0.05
0.50
Błonnik
3.10
31.00
Białko
2.20
22.00
Sól
0.41
4.10

Dr Oetker Schwarzer Kakao Fettarm - odtłuszczone czarne kakao

Masa netto: 30g

Składniki: kakao odtłuszczone (alkalizowane: wodorotlenek sodu, węglan potasu)

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 292,0kcal/1223,4kJ, tłuszcze 11,0g (w tym tłuszcze nasycone 6,6g), węglowodany 9,1g (w tym cukry 0,5g), błonnik 31,0g, białko 22,0g, sól 4,1g

Wartości odżywcze w 10g: wartość energetyczna 29,2kcal/122,3kJ, tłuszcze 1,1g (w tym tłuszcze nasycone 0,6g), węglowodany 0,9g (w tym cukry 0,0g), błonnik 3,1g, białko 2,2g, sól 0,4g

Producent:  Wyprodukowano w UE dla Dr. August Oetker Nahrungsmittel KG z surowców spoza UE z certyfikatem Rainforest Alliance

Dystrybutor: Walden Farms Kornelia Warda-Poniecka, Wola Gołkowska

Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu w temperaturze 15°C - 25°C poza bezpośrednim zasięgiem promieni słonecznych, z dala od źródeł intensywnych zapachów.