• Obecnie brak na stanie
GymBeam Lyophilized Cranberries - liofilizowane żurawiny bez dodatku cukru 100% owoców
  • GymBeam Lyophilized Cranberries - liofilizowane żurawiny bez dodatku cukru 100% owoców
  • GymBeam Lyophilized Cranberries - liofilizowane żurawiny bez dodatku cukru 100% owoców
  • GymBeam Lyophilized Cranberries - liofilizowane żurawiny bez dodatku cukru 100% owoców
  • GymBeam Lyophilized Cranberries - liofilizowane żurawiny bez dodatku cukru 100% owoców
  • GymBeam Lyophilized Cranberries - liofilizowane żurawiny bez dodatku cukru 100% owoców
  • GymBeam Lyophilized Cranberries - liofilizowane żurawiny bez dodatku cukru 100% owoców
Kod produktu: 8586022219689
GymBeam

GymBeam Lyophilized Cranberries - liofilizowane żurawiny bez dodatku cukru 100% owoców

Data ważności: 01.12.2023Obecnie brak na stanie

Liofilizowane żurawiny w formie chrupiących kuleczek owoców suszonych i mrożonych w całości to 100% owoców, 100% wartości odżywczych i 100% smaku!

48,22 zł netto

50,63 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 100 g; 50.63zł/100g

Główny smak: Smak żurawina – kliknij, aby pokazać inne produkty z tym smakiem

  

GymBeam Lyophilized Cranberries to liofilizowane w całości okrągłe kuleczki żurawiny - to 100% owoców, 100% wartości odżywczych i 100% smaku! Dostępne w marketach na dziale z bakaliami tradycyjnie suszone żurawiny (takie, który są pomarszczone i przypominają rodzynki) są bardzo kaloryczną słodką przekąską - są docukrzane (albo białym cukrem, albo zakamuflowanym cukrem opisanym jako koncentrat soku jabłkowego / winogron), a do tego nasączane olejem słonecznikowym, aby się pięknie lśniły - te dwa dodatki z niskokalorycznego, wartościowego owocu robią mało wartością przekąskę o zawartości cukru równej landrynkom. Liofilizowane żurawiny mają nad nimi miażdżącą przewagę!

Liofilizacja to proces w wyniku którego w próżni z owoców usuwana jest woda, a pozostaje tylko sama istota czyli witaminy, mikroelementy i smak! Czym różni się liofilizacja od suszenia? Suszenie pozostawia w owocach więcej wody, przez co są mniej trwałe i nieodporne na długo trwałe przechowywanie. To suszenie sublimacyjne zamrożonych substancji - zmrożony produkt jest suszony w taki sposób, że pomija się stan ciekły. Czyli owoc poprzez pozbawienie wody od razu staje się suchy i chrupiący!

Liofilizacja to po prostu proces konserwacji żywności, który pozwala zachować maksimum substancji odżywczych, smaku i aromatu przy eliminacji zbędnego ciężaru i powstrzymaniu rozwoju mikroorganizmów. Skąd ten pomysł? Pierwsze próby takiego suszenia były podejmowane już pod koniec XIX w., jednak dopiero w latach 30. XX w. świat zwrócił uwagę na ten proces. Szczególnie II wojna światowa przyczyniła się do rozwoju liofilizacji (szczęście w nieszczęściu). W ten niezwykły sposób można było transportować osocze krwi oraz penicylinę, by nieść pomoc rannym. Później liofilizacja przydała się do tworzenia racji żywnościowych dla żołnierzy i astronautów. Z czasem z tych lekkich i kompaktowych posiłków zaczęli też korzystać himalaiści oraz żeglarze, a teraz możemy się nimi cieszyć także i my.

Właściwości żurawiny

Żurawiny są bogate w błonnik, witaminy, minerały, antyoksydanty i inne ważne składniki odżywcze. Nie zawierają dodatku cukru i są produkowane wyłącznie ze 100% żurawiny. Żurawina liofilizowana idealnie nadaje się do gotowania i pieczenia ulubionych przepisów, ale pokochasz ją również jako zdrową, chrupiącą przekąskę lub jako składnik śniadania, owsianki i jogurtu. Czy zdołasz się jej oprzeć?

Żurawina należy do grupy 'SUPERFOODS' ponieważ są bogatym źródłem naturalnych składników o właściwościach prozdrowotnych, zalicza się ją do naturalnych antybiotyków. Zawdzięcza to zawartym witaminom i minerałom, które są bombą witaminową dla naszego organizmu! Charakterystyczny smak żurawiny jest cierpko-kwaśny, a w postaci liofilizowanej jest przyjemnie chrupiąca. Nadaje się jako fajny dodatek do potraw, które przygotowujemy do pracy, szkoły na wycieczkę oraz te które przygotowujemy na obiad i kolację. Możemy dodać ją do napojów, naparów herbaty.

Żurawina zawiera bogactwo właściwości zdrowotnych, które doskonale wpływają na:

  • ️układ odpornościowy
  • układ moczowy
  • ️układ nerwowy
  • ️układ krwionośny
  • układ pokarmowy
  • ️uzupełniają witaminy i minerały
  • ️poprawiają metabolizm
  • ️wpływają na kondycję włosów, paznokci i skóry oraz kości

Żurawina jest cennym źródłem proantocyjanidyn, to związki chemiczne, które mają za zadanie ochraniać nasz układ moczowy przed bakteriami. Mają one cechy przeciwzapalne, które chronią nas, ale również przyspieszają leczenie podczas zakażenia i zapalenia. Jest doskonała dla kobiet w ciąży aby właśnie w tym czasie chronić ten układ przed niepowołanymi bakteriami.

Liczne antyoksydanty zawarte w tym owocu chronią nas przed stresem oksydacyjnym, który niszczy nasze komórki, powodując wytwarzanie się wolnych rodników, a to może sprzyjać powstawaniu chorób nowotworowych. Antyoksydanty mają również wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie, spowalniając procesy starzenia się komórek.

W żurawinie znajdziemy duże ilości Wit C, B, A, które doskonale wspomagają  nasz układ odpornościowy. Nazywana jest naturalnym antybiotykiem ponieważ w połączeniu witamin i działaniu przeciwbakteryjnym stymuluje układ immunologiczny do lepszej pracy i mocniejszej obrony przed zagrożeniami. Flawonoidy zawarte w żurawinie rozrzedzają krew i rozszerzają naczynia krwionośne, chroniąc nasz organizm przed zakrzepami, zawałem serca oraz udarem. To one obniżają poziom 'złego' cholesterolu zapobiegając dzięki temu miażdżycy.

Właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne wspomagają nasz układ pokarmowy nie pozwalając osadzać się bakteriom na jego ściankach zapobiegając i wspomagając leczenie chorób związanych z tym układem np. wrzodów żołądka. Żurawina pomaga usunąć z organizmu toksyny, posiada dobre właściwości odtruwające, a do tego reguluje przemianę materii. W tym celu warto również pić sok żurawinowy. Żurawina ma jeszcze dodatkową zaletę, jest ona mniej kaloryczna niż suszona więc możemy po nią sięgać częściej.

Jest doskonała, aby dbać o nasz pęcherz, jej właściwości przeciwbakteryjne i oczyszczające wspierają leczenie i zapobiegają nawrotom zapaleń.

 

Wartości Odżywcze

Porcja 25g

Wartości odżywcze w:
Porcja 25g
100g
Kalorie
84.25
337.00
kJ
354.00
1,416.00
Tłuszcze, w tym
0.38
1.50
tłuszcze nasycone
0.10
0.40
Węglowodany, w tym
16.80
67.20
cukry
8.68
34.70
Błonnik
6.00
24.00
Białko
0.43
1.70
Sól
0.01
0.03

GymBeam Lyophilized Cranberries - liofilizowane* żurawiny bez dodatku cukru 100% owoców

Masa netto: 100g 

Składniki: 100% liofilizowane owoce żurawiny w całości

Alergeny: możliwa obecność soi, glutenu, sezamu oraz orzechów, pestel i łupin lub ich fragmentów

*liofilizacja to metoda suszenia, pozwalająca utrwalić produkty bez wpływu na ich właściwości. Charakteryzuje się wysokim zachowaniem smaku, aromatu i wartości odżywczych - wyższym niż w przypadku klasycznego suszenia.

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 337kcal/1416kJ, tłuszcze 1,5g (w tym tłuszcze nasycone 0,4g), węglowodany 67,2g (w tym cukry 34,7g), błonnik 24g, białko 1,7g, sól 0,03g

Producent: wyprodukowano dla GymBeam, Niemcy, dystrybutor GymBeam s.r.o., Słowacja

Przechowywanie: przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, szczelnie zamykać opakowanie po każdym użyciu. Chronić przed wilgocią!