Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Lo Salt zamiennik soli, sól potasowa 350g
LoSalt to wiodąca na rynku sól o obniżonej zawartości sodu. LoSalt to idealny sposób na zmniejszenie dostarczanych organizmowi ilości sodu.
Możesz używać LoSalt dokładnie w taki sam sposób, w jaki używasz zwykłej soli kuchennej - nie tracąc nic ze słonego smaku potraw.
Oryginalna LoSalt jest produkowana unikalną metodą mieszania, w wyniku której łączony jest chlorek sodu z chlorkiem potasu tworząc doskonałą w smaku, zdrowszą alternatywę dla soli kuchennej. Zawierając zaledwie 1/3 sodu zawartego w tradycyjnej soli LoSalt stanowi doskonały sposób na obniżenie zawartości tego pierwiastka w diecie i w efekcie pomoc w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. LoSalt jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które cierpią z powodu zatrzymywania w organizmie nadmiaru wody czy uczucia 'ciężkich nóg' - sód zawarty w soli kuchennej wiąże wodę zatrzymując ją w ciele, dlatego obniżenie zjadanej ilości sodu poprzez zastąpienie tradycyjnej soli LoSalt normalizuje gospodarkę wodną organizmu.
Jak powstaje LoSalt?
W skład LoSalt wchodzą dwie naturalnie występujące sole mineralne:
-
Chlorek sodu ( maks. 33,3 % ); chlorek sodu to nic innego jak zwykła sól! Zwykłe sole kuchenne, w tym kamienna i morska to w 100% chlorek sodu. Podczas gdy jest on niezbędny do życia, większość z nas konsumuje go zbyt dużo, i dlatego LoSalt to łatwy sposób redukcji spożycia sodu bez szkody dla smaku potraw.
-
Chlorek potasu (min 66,6 %); potas jest niezwykle cenny dla organizmu, w szczególności ma duże znaczenie w procesie regulacji aktywności mięśni i nerwów. LoSalt jest doskonałym źródłem potasu , zapewniając zdrową równowagę mineralną i zachowując jednocześnie wspaniały smak soli. Potas wykazuje także działanie sprzyjające utrzymaniu prawidłowego poziomu ciśnienia krwi.
Sód i potas sterują całą gospodarką elektrolitów i mają wpływ na równowagę kwasowo-zasadową organizmu, odgrywają główną rolę przy przewodzeniu bodźców we wszystkich komórkach nerwowych. Potas bierze udział w regulacji czynności serca i funkcji nerek.
Czym jest sól?
Chemicznie rzecz biorąc sól to produkt utworzony w reakcji zobojętniania kwasów i zasad lub związek o odczynie obojętnym składający się z jonów. Mówiąc językiem potocznym, kiedy ludzie mówią o soli zazwyczaj mają na myśli chlorek sodu - związek jonów sodu i chloru. Chlorek potasu to także sól, składa się z potasu i jonów chlorkowych .
Dlaczego sól przyczynia się do podwyższonego ciśnienia krwi?
Niewielkie zmiany stężenia sodu i potasu w organizmie mogą mieć istotny wpływ na ciśnienie tętnicze krwi. Zarówno sód, jak i potas są niezbędnymi dla naszych ciał minerałami, problemem może być natomiast utrzymanie właściwych zdrowych poziomów poszczególnych minerałów.
Jak używa się soli w przemyśle spożywczym?
Sól jest istotna w naszym jedzeniu z 3 powodów: zapewnia smak, konserwuje a od niedawna ma także znaczenie pomocnicze. W dzisiejszych czasach soli najczęściej używa się jako przyprawy - czasem ze względu na jej własny smak (słone chipsy lub paluszki), a częściej jako wzmacniacz smaku. Sól jest także stosowana jako substancja konserwująca. Poprzez obniżenie aktywności wody w żywności, sól ogranicza rozwój drobnoustrojów , działając jako środek konserwujący w glazurze do ryb i produktów mięsnych, odgrywa też ważną rolę w produkcji sera.Właściwości struktury soli oraz jej zdolność do wiązania wody są nie mniej istotne w produkcji żywności. Poprzez zatrzymanie wody w produktach mięsnych sól sprawia, że produkty takie jak kiełbaski czy szynka zyskują na objętości, są napompowane wodą. Podobnie w przypadku pieczywa sól także pomaga zachować właściwą objętość i strukturę chleba. Te wszechstronne zastosowania soli sprawiają, że dodatek sodu pojawia się niemal w każdym zjadanym przez nas daniu a w efekcie w naszej diecie jest zdecydowanie za dużo tego pierwiastka.
W jaki sposób LoSalt może pomóc?
LoSalt gwarantuje smak 'zwykłej' soli, ale zawiera trzy razy mniej sodu. Stosując LoSalt zamiast soli kuchennej z łatwością i nie rezygnując ze smaku potrwa ograniczysz ilość zjadanego sodu.LoSalt sprawdza się szczególnie dobrze w tych potrawach, które wiele osób uważa bez soli za mdłe, takich jak jajka, ryby, kurczak, twarożek, ziemniaki czy potrawy z pomidorów.
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
LoSalt substytut soli kuchennej
Waga netto: 350g
Skład: Chlorek potasu 66,6% min., chlorek sodu 33,3% maks., substancja przeciwzbrylająca (węglan magnezau, sole heksacyjanożelzianu)
Zawartość sodu na 100g produktu: 13,1g
Producent: wyprodukowano w Wielkiej Brytanii przez Klingele, East Kilbride, Scotland G75 0QX