• Obecnie brak na stanie
Polmak Fusilli 250g, pasta with a low glycemic index
  • Polmak Fusilli 250g, pasta with a low glycemic index
  • Polmak Fusilli 250g, pasta with a low glycemic index
  • Polmak Fusilli 250g, pasta with a low glycemic index
  • Polmak Fusilli 250g, pasta with a low glycemic index
  • Polmak Fusilli 250g, pasta with a low glycemic index
  • Polmak Fusilli 250g, pasta with a low glycemic index
  • Polmak Fusilli 250g, pasta with a low glycemic index
  • Polmak Fusilli 250g, pasta with a low glycemic index
  • Polmak Fusilli 250g, pasta with a low glycemic index
  • Polmak Fusilli 250g, pasta with a low glycemic index
  • Polmak Fusilli 250g, pasta with a low glycemic index
  • Polmak Fusilli 250g, pasta with a low glycemic index
Kod produktu: 5908310962757

Makaroniarnia Polmak Fusilli - makaron z niskim indeksem glikemicznym IG38, świderki

Data ważności: 28.02.2025Obecnie brak na stanie

Unikatowy polski produkt - makaron o formule stworzonej z myślą o osobach m.in. z insulinoopornością, opracowane z naukowcami z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Innowacyjny skład z dodatkiem mąki łubinowej pozwolił obniżyć ilość węglowodanów w porcji makaronu o 12g, a zawartość białka zwiększyć o 32%, zaś błonnika aż o 112%!

10,89 zł netto

10,89 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 250 g; 4.36zł/100g

  

Powiedzmy to wprost - ten makaron to wybawienie dla osób z insulinoopornością! Smakuje i wygląda jak zwykły makaron, błyskawicznie się gotuje, a do tego to polski produkt!

Makaroniarnia Polmak we współpracy z naukowcami z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie stworzyła makaron o formule dedykowanej osobom m.in. z insulinoopornością, opracowane . Innowacyjny skład z dodatkiem mąki łubinowej pozwolił obniżyć ilość węglowodanów w porcji makaronu o 12g, a zawartość białka zwiększyć o 32%, zaś błonnika aż o 112%!

120g ugotowanego makaronu Polmak (50g suchego makaronu gotowanego 7 minut) ma ładunek glikemiczny 9,3, i przekłada się na 2,45 wymienników węglowodanowych WW

Makaron Polmak świderki o niskim indeksie glikemicznym to jedyny na rynku jasny makaron łubinowy o określonym IG 38, który dzięki zawartości węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym i wysokiej zawartości białka syci na długo i utrzymuje stabilny poziom cukru we krwi, dlatego jest odpowiedni dla cukrzyków i osób dbających o prawidłową masą ciała. Mąka łubinowa: - obniża IG Mąka durum: - odpowiada za jasny kolor - nadaje tradycyjnych smaków - utrzymuje idealny kształt po ugotowaniu Błonnik pokarmowy: - wspomaga perystaltykę jelit - pomaga kontrolować poziom insuliny we krwi.

Makaron Polmak wyróżnia 5 cech, które sprawiają, że makarony NISKI IG zaliczane są do segmentu żywności funkcjonalnej SUPERFOOD:

  1. Przebadane pod kontem Indeksu Glikemicznego
  2. Unikalny skład
  3. Receptury stworzone we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie
  4. Spełniają następujące oświadczenia zdrowotne i żywieniowe:
    – Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym pozwalają zachować stabilny poziom cukru we krwi
    – Wysoka zawartości błonnika wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit
    – Wysoka zawartości białka wspomaga uczucie sytości
  5. Wysoka zawartość najcenniejszych substancji odżywczych i minerałów

Wartości Odżywcze

Porcja 50g

Wartości odżywcze w:
Porcja 50g
100g
Kalorie
178.83
357.66
kJ
749.29
1,498.58
Tłuszcze, w tym
3.36
6.72
tłuszcze nasycone
1.56
3.12
Węglowodany, w tym
24.00
48.01
cukry
1.08
2.16
Błonnik
6.84
13.68
Białko
9.36
18.72
Sól
0.02
0.05

Makaroniarnia Polmak Fusilli - makaron pszenno-łubinowy o niskim indeksie glikemicznym

Masa netto: 250g

Składnikimąka z pszenicy durum (67,5%), mąka łubinowa (20%), błonnik owsiany (7,5%), pszenny gluten witalny (5%)

Alergeny: gluten pszenny, owies, pszenica, łubin, może zawierać jaja

Producent podaje w tabeli wartości odżywczych na opakowaniu wartość dla 100g ugotowanego makaronu - dla większej precyzji poniżej podajemy wyliczenia także dla suchego makaronu.

Wartości odżywcze w 100g ugotowanego makaronu (czas gotowania 7 minut): wartość energetyczna 149,0kcal/626,0kJ, tłuszcze 2,8g (w tym tłuszcze nasycone 1,3g), węglowodany 20,0g (w tym cukry 0,9g), błonnik 5,7g, białko 7,8g, sól 0,0g

Wartości odżywcze w 100g suchego makaronu: wartość energetyczna 357,6kcal/1498,5kJ, tłuszcze 6,7g (w tym tłuszcze nasycone 3,1g), węglowodany 48,0g (w tym cukry 2,1g), błonnik 13,6g, białko 18,7g, sól 0,0g

Wartości odżywcze w 50g suchego makaronu: wartość energetyczna 178,8kcal/749,2kJ, tłuszcze 3,3g (w tym tłuszcze nasycone 1,5g), węglowodany 24,0g (w tym cukry 1,0g), błonnik 6,8g, białko 9,3g, sól 0,0g

Producent: wyprodukowano w Polsce przez Wytwórnię Makaronu Domowego Pol-Mak S.A.

Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chronić przed światłem

Przygotowanie: Odmierz porcję suchego makaronu (50g-60g/osobę). Zagotuj wodę w garnku, wrzuć makaron do gotującej się wody (proporcja 100g suchego makaronu na 1L wody). Gotuj 7 minut od ponownego zagotowania wody.  Odcedź i od razu podawaj. Uwaga! Czas gotowania makaronu wpływa na jego indeks i ładunek glikemiczny, deklarowany indeks glikemiczny IG38 dotyczy makaronu gotowanego dokładnie 7 minut, makaron gotowany dłużej będzie mieć wyższy indeks glikemiczny, a krócej - niższy.