Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Dr. Oetker Cream of Tartar 6 saszetek, kwaśny winian potasu E336i
Opakowanie zawiera 6 odrębnych saszetek - jedna saszetka to dokładnie 1 łyżeczka cream of tartar, co bardzo ułatwia dozowanie.
Eton Mess? Tort a la Pavlova? Z Cream of tartar przygotujesz z łatwością piękne, sztywne i puchate bezy. Cream of tartar jest bardzo przydatnym, niemal nieznanym w polskiej kuchni składnikiem, który utrwala i nadaje objętości ubitym białkom jaj. Cream of tartar funkcjonalnie jest regulatorem kwasowości stosowanym w niektórych proszkach do pieczenia. Oprócz bezów może być również używany do uzyskania kremowej konsystencji w słodkich deserach, sprawdzi się na przykład do przygotowania gładkiego do lukru, ponieważ zapobiega krystalizacji cukru, jest często stosowany jako naturalny spulchniacz do nadania objętości i puszystości wypiekom.
W przeciwieństwie do chemicznie uzyskiwanego proszku do pieczenia Cream of Tartar jest środkiem naturalnym, uzyskiwanym jako produkt uboczny procesu fermentacji winogron przy produkcji wina. Ze względu na swoje naturalne pochodzenie Cream of tartar jest polecany jako składnik ciast i ciasteczek dla dzieci.
Cream of tartar - czym jest i jak działa?
- inne nazwy: winian potasu, kamień winny, winnik, kwaśna sól, tartarus, wodorowinian potasu
- naturalny środek spulchniający, pochodzenia roślinnego
- powstaje w procesie fermentacji przy produkcji wina
- w połączeniu z sodą oczyszczoną może być stosowany jako zamiennik proszku do pieczenia
- niezastąpiony do usztywniania piany z białek, kremów, wypieku bez oraz sufletów
- hamuje krystalizację cukru
- na liście dodatków do żywności widnieje pod symbolem E336i
Jak stosować Cream of tartar?
- Cream of tartar można stosować przede wszystkim do zwiększania objętości i utrwalania konsystencji ubitej piany z białek
- Cream of tartar można wykorzystać do przygotowania domowego proszku do pieczenia - zmieszaj winian potasu w proporcji 2 łyżeczki winianu na 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, winian pełni w takiej mieszance funkcję regulatora kwasowości. Otrzymasz w ten sposób 3 łyżeczki proszku, które wystarczą do spulchnienia ciasta przygotowanego z 3 szklanek mąki. Taka mieszanka świetnie sprawdza się w brytyjskich bułeczkach typu scones i muffinkach, które zawierają mleko aktywizujące nasz proszek. Muffinki przygotowane z takim domowym proszkiem do pieczenia są pulchniejsze niż zwykłe..
- Winian potasu dodaje się również do lukru, bo zapobiega krystalizacji cukru i ułatwia uzyskanie gładkiej masy bez grudek, z tego samego powodu warto go dodać do masy na domowe lizaki
Bezy z Cream of tartar
Składniki:
- 4 średnie białka jajek
- 1/4 łyżeczki Cream of Tartar
- 225g cukru pudru
- Zasada podstawowa: na każde białka jaja użyj 55g cukru pudru, jajka muszą mieć temperaturę pokojową, jeśli trzymasz jajka w lodówce, wyjmij je na minimum 2 godziny przed ubijaniem
- Podgrzej piekarnik do 140°C
- Rozłóż papier do pieczenia na blasze.
- Wbij białka (bez zanieczyszczeń z żółtek) do dużej, dokładnie oczyszczonej (dla pewności możesz przetrzeć ją wacikiem namoczonym w soku z cytryny, to usunie ewentualne resztki tłuszczu) i suchej miski z proszkiem cream of tartar. Wybierz największą miskę jaką masz
- Zacznij ubijać na niskich obrotach, w miarę gęstnienia piany zwiększaj prędkość. Gdy piana będzie bardzo sztywna, można dodać cukier. Nie przedobrzaj, przebita piana spoci się i może opaść
- Dodawaj po 3 łyżki cukru na raz i szybko miksuj po każdym dodaniu . Zatrzymaj gdy masa jest gruba, puszysta i tworzy 'szpice' podczas wyciągania mieszadeł
- Rozkładaj masę na papierze po około 2 czubate łyżki pozostawiając wystarczająco dużo miejsca dla nich aby mogły się trochę rozszerzyć i się ze sobą nie zlały.
- Piecz na niskiej półce przez 45-60 minut, aż stwardnieją na zewnątrz, a następnie wyłącz piekarnik i pozostaw do ostygnięcia z otwartymi drzwiami przez 30 minut aby 'doszły' wewnątrz.
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Dr. Oetker Cream of Tartar 6 x 5g kwaśny winian potasu E336i
Masa netto: 30g (6 x 5g)
Skład: kwaśny winian potasu
Producent: wyprodukowano w Wielkiej Brytanii dla Dr. Oetker (UK) Ltd., 4600 Park Approach, Thorpe Park, Leeds LS15 8GB UK
Dystrybutor: Walden Farms Kornelia Warda-Poniecka, Wola Gołkowska
Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu
Polecane produkty
Guma tragakantowa, Tragacanth E413, zagęstnik
Joseph's Flax Pita Bread - pity wysokobiałkowe & niskowęglowodanowe 60kcal
Ciao Carb ProtoPasta, Stortini - makaron białkowy w saszetkach, Nitki
Dr. Oetker naturalny ekstrakt wanilii z Madagaskaru
Naturalna guma ksantanowa. E-415 100g
Dieti Meal Müesli proteinowe Czekolada & Karmel 11g białka
Dieti Meal Müesli Red Fruit - proteinowe płatki śniadanioweMaliny & Żurawiny 11g białka
Taylor & Colledge australijska organiczna pasta waniliowa, ekstrakt z wanilii
Pure Cream of Tartar E336 duże opakowanie 150g, organiczny, bezglutenowy
Taylor & Colledge organiczna pasta waniliowa z wanilii burbońskiej z Australii
Naturalny cream of tartar - kwaśny winian potasu E336i
Taylor & Colledge Bourbon Bio Vanile Extract 100ml - organiczny ekstrakt wanilii burbońskiej z Australii
Santini francuski erytrol bezglutenowy bez GMO
WK Dobry Syrop 0 kcal Peanut Butter & Chocolate Cups
Dr Oetker pasta waniliowa z wanilii z Madagaskaru
Doves Farm bezglutenowa guma ksantanowa 1kg
WK Dobry Syrop Peanut Butter & Caramel & Chocolate
Healthsmart Keto Wise Fat Bombs Cookies N Cream - keto czekoladki z masą ciasteczkową
Healthsmart Keto Wise Fat Bombs Peanut Caramel Nougat - keto czekoladki z nugatem,orzechami i karmelem
Pure & Good Erytrytol 100%, z Francji
Pure & Good Erytrol & Stewia, słodzik sypki bez kalorii
Guma Celulozowa 100g, zagęstnik (CMC, Karboksymetyloceluloza E466)
KFD Dżemik niskokaloryczny, Czerwone Owoce 1KG, 39kcal
KFD Dżemik niskokaloryczny, Owoce Egzotyczne 1KG, 42kcal
KFD Dżemik niskokaloryczny, Owoce Leśne 1KG, 40kcal
Emulgator lecytyna słonecznikowa
Guma Karobowa 100g, zagęstnik (E-410, mączka chleba świętojańskiego )
Big Sky Mints Peppermint - miętowe pudrowe pastylki bez cukru
Big Sky Mints Cinnamon - miętowo-cynamonowe pudrowe pastylki bez cukru
Big Sky Mints Wintergreen - miętowe pudrowe pastylki bez cukru
Taylor & Colledge Bourbon Bio Vanile Extract 50ml - organiczny ekstrakt wanilii burbońskiej z Australii
Santini słodzik erytrol (erytrytol) kryształ 0,5kg
Santini Erytrol Puder - odpowiednik cukru pudru bez kalorii
Big Sky Mints Cotton Candy - pudrowe pastylki bez cukru Mięta & Wata Cukrowa
Mint IQ Icy Peppermint Keto Mints - miętowe pudrowe pastylki bez cukru ze stewią i erytrolem
Mint IQ Icy Citrus Keto Mints - miętowo-cytrynowe pudrowe pastylki bez cukru ze stewią i erytrolem
Mint IQ Icy Grape Keto Mints - miętowo-winogronowe pudrowe pastylki bez cukru ze stewią i erytrolem
Principessa´s Miracle Cutie - organiczny erytrol w pudrze, odpowiednik cukru pudru bez kalorii
Walden Farms Caramel Syrup - Syrop Karmelowy zero cukru i tłuszczu
Scitec 100% Vegan Vanilla - wegańskie waniliowe białko w saszetce
Inni klienci wybrali także
Aerosoles Al Gusto Grilled Chicken - smakowa oliwa extra virgin w spray'u, smak Grillowany Kurczak
Balviten bezglutenowy KETO chleb błonnikowy z lnem i bambusem, krojony, 1,7g węglowodanów
Krukam Pasta Pistacjowa mini 30g - masło z prażonych pistacji niesolone
Walden Farms Peanut Spread - beztłuszczowy krem do smarowania o smaku masła orzechowego
Agrico Fit - filet z piersi kurczaka w sosie własnym, bez konserwantów
MixIt Crunchy Crunchy Goat Cheese 80g - chrupiący kozi ser 100%
Simply Delish Natural Black Cherry Jelly - wegańska niskokaloryczna naturalna galaretka bez cukru ze stewią, Wiśnia
Ciao Carb Nutriwell, Penne - makaron niskowęglowodanowy z psyllium 229kcal / 30g białka Pióra
KFD dietetyczna przyprawa do kurczaka bez glutaminianu sodu
Murray Sugar Free Lemon Creme Cookies - cytrynowe markizy z kremem bez cukru
Funky Flavors Peach 30ml - Brzoskwinia - Aromat Bez Cukru & Bez Tłuszczu
Funky Flavors Sweet Apple Pie - Słodzony aromat bez cukru & bez tłuszczu, Szarlotka
GBS Angel's Touch Frappe Brownie - kawa rozpuszczalna o podwyższonej zawartości kofeiny
![Dr. Oetker Cream of Tartar 6 x 5g tartaric potassium tartrate E336i Dr. Oetker Cream of Tartar 6 x 5g tartaric potassium tartrate E336i](https://guiltfree.pl/12890-large_default/dr-oetker-cream-of-tartar-kwasny-winian-potasu-e336i.jpg)
Tajemniczy składnik amerykańskich i angielskich przepisów czyli Cream of Tartar, znany także jako kwaśny winian potasu czy po prostu winniki to naturalna substancja stosowana przede wszystkim do nadawania objętości i sztywności ubitej pianie z jaj - niezastąpiony do bezów i kremowych słodkich deserów.