• Promocja
  • -39,37%
Cellulose Gum 100g (CMC, Carboxymethyl cellulose E-466)
  • Cellulose Gum 100g (CMC, Carboxymethyl cellulose E-466)
  • Cellulose Gum 100g (CMC, Carboxymethyl cellulose E-466)
  • Cellulose Gum 100g (CMC, Carboxymethyl cellulose E-466)
Kod produktu: 5907202459835
Fit Food

Guma Celulozowa 100g, zagęstnik (CMC, Karboksymetyloceluloza E466)

Data ważności: 31.03.2025Dostępny w magazynie

Czysta substancja zagęszczająca: guma celulozowa.

13,97 zł

6,89 zł netto

8,47 PLN brutto Zniżka 39,37%
Ilość produktów:

Masa netto 100 g; 8.47zł/100g

Najniższa cena produktu z ostatnich 30 dni przed wprowadzeniem obniżki to PLN

  

Guma celulozowa (inaczej CMC lub karboksymetyloceluloza, znana także jako klej spożywczy albo klej cukierniczy) to substancja zagęszczająca pochodzenia roślinnego (najczęściej z pulpy drzewnej albo nasion bawełny) stosowana w przemyśle spożywczym, w szczególności w produktach dietetycznych.

Guma celulozowa jest używana jako środek zagęszczający, jako substancja wypełniająca, emulgator, źródło błonnika, środek zapobiegający zbrylaniu i zapobiegający krystalizacji cukrów.

Guma celulozowa ma postać białego lub żółtawego proszku, jest bezsmakowa i bezzapachowa. Charakteryzuje się bardzo dobrą rozpuszczalnością w wodzie, zarówno zimnej, jak i ciepłej, tworzy masę żelową o cechach lepkości.

W produktach dietetycznych jest stosowana w połączeniu z gumą guar i/lub gumą ksantanową, zastosowanie różnych zagęstników pozwala osiągnąć synergiczny efekt zagęszczenia i bardziej naturalną konsystencję końcową.

Guma celulozowa nadając żelowatą lepkość daje wrażenie tłustości, dlatego szczególnie często jest wykorzystywana w produktach niskotłuszczowych, to jeden z podstawowych zagęstników stosowanych w tzw. produktach zero kalorii.  W połączeniu z innymi zagęstnikami jest stosowana w dietetycznych budyniach, musach i deserach, z wykorzystaniem blendera lub miksera można z powodzeniem stosować ją w tego typu przepisach w warunkach domowych

Z uwagi na zawartość błonnika guma celulozowa ma właściwości zwiększające uczucie sytości, bywa stosowana w substytutach posiłku mających na celu zmniejszenie apetytu.

Rekomendowane stężenie gumy celulozowej wynosi ok 0,5%, czyli ok 1g na 200ml płynów. Dla uzyskania najlepszych efektów w warunkach domowych polecamy stosowanie gumy celulozowej w połączeniu z gumą ksantanową, karagenem lub gumą guar.

Wartości Odżywcze

Porcja 2.5g

Wartości odżywcze w:
Porcja 2.5g
100g
Kalorie
4.38
175.00
kJ
18.33
733.25
Tłuszcze, w tym
0.00
0.00
tłuszcze nasycone
0.00
0.00
Węglowodany, w tym
0.33
13.00
cukry
0.00
0.00
Białko
0.00
0.00
Sól
0.00
0.00

Guma Celulozowa E-466, substancja zagęszczająca

Składniki: guma celulozowa

Masa netto: 100g

Kraj pochodzenia: Polska

Alergeny: Możliwa obecność glutenu, gorczycy, orzechów, selera, sezamu i soi.

Zapakowano w Polsce dla: Walden Farms K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska www.Guiltfree.pl 

Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.