Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Guma Celulozowa 100g, zagęstnik (CMC, Karboksymetyloceluloza E466)
Guma celulozowa (inaczej CMC lub karboksymetyloceluloza, znana także jako klej spożywczy albo klej cukierniczy) to substancja zagęszczająca pochodzenia roślinnego (najczęściej z pulpy drzewnej albo nasion bawełny) stosowana w przemyśle spożywczym, w szczególności w produktach dietetycznych.
Guma celulozowa jest używana jako środek zagęszczający, jako substancja wypełniająca, emulgator, źródło błonnika, środek zapobiegający zbrylaniu i zapobiegający krystalizacji cukrów.
Guma celulozowa ma postać białego lub żółtawego proszku, jest bezsmakowa i bezzapachowa. Charakteryzuje się bardzo dobrą rozpuszczalnością w wodzie, zarówno zimnej, jak i ciepłej, tworzy masę żelową o cechach lepkości.
W produktach dietetycznych jest stosowana w połączeniu z gumą guar i/lub gumą ksantanową, zastosowanie różnych zagęstników pozwala osiągnąć synergiczny efekt zagęszczenia i bardziej naturalną konsystencję końcową.
Guma celulozowa nadając żelowatą lepkość daje wrażenie tłustości, dlatego szczególnie często jest wykorzystywana w produktach niskotłuszczowych, to jeden z podstawowych zagęstników stosowanych w tzw. produktach zero kalorii. W połączeniu z innymi zagęstnikami jest stosowana w dietetycznych budyniach, musach i deserach, z wykorzystaniem blendera lub miksera można z powodzeniem stosować ją w tego typu przepisach w warunkach domowych.
Z uwagi na zawartość błonnika guma celulozowa ma właściwości zwiększające uczucie sytości, bywa stosowana w substytutach posiłku mających na celu zmniejszenie apetytu.
Rekomendowane stężenie gumy celulozowej wynosi ok 0,5%, czyli ok 1g na 200ml płynów. Dla uzyskania najlepszych efektów w warunkach domowych polecamy stosowanie gumy celulozowej w połączeniu z gumą ksantanową, karagenem lub gumą guar.
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Guma Celulozowa E-466, substancja zagęszczająca
Składniki: guma celulozowa
Masa netto: 100g
Kraj pochodzenia: Polska
Alergeny: Możliwa obecność glutenu, gorczycy, orzechów, selera, sezamu i soi.
Zapakowano w Polsce dla: Walden Farms K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska www.Guiltfree.pl
Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.