Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
Guma Karobowa 100g, zagęstnik (E-410, mączka chleba świętojańskiego )
Mączka chleba świętojańskiego (inaczej karob, guma karobowa) jest mielonym bielmem nasion drzewa o nazwie szarańczyn strąkowy (Ceratonia siliqua). Szarańczyn jest uprawiany jest w regionie śródziemnomorskim, mączka z niego jest w przemyśle spożywczym używana jako zagęszczacz, stabilizator i emulgator, oznaczona jest symbolem E 410.
Guma karobowa stosowana jest w wielu produktach spożywczych ponieważ zapewnia przyjemne, kremowe odczucie w ustach dzięki czemu umożliwia ograniczenie zawartości tłuszczu w produkcie (udaje tłuszcz). Mączkę chleba świętojańskiego można stosować w połączeniu z innymi zagęstnikami takimi jak karagen, agar i guma ksantanowa, ponieważ wykazuje z nimi synergicczne działania – pozwala na tworzenie żeli o większej sile i elastyczności, chociaż sama w sobie nie ma właściwości żelujących.
Guma karobowa (karob, mączka chleba świętojańskiego, po angielsku najczęściej występuje jako locust bean gum) znana jest ze swoich właściwości zagęszczających i stabilizujących w żywności. Co istotne dla osób na redukcji, guma karob nie jest trawiona - głównym składnikiem gumy karobowej (ok. 75%) jest galaktomannan (składający się z D-mannozy i D-galaktozy), który jest rozpuszczalnym błonnikiem. Galaktomannan nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym, w niewielkim stopniu może ulegać rozkładowi w związku z działaniem bakterii jelitowych. Mączka chleba świętojańskiego zawiera również błonnik nierozpuszczalny (ok. 10%).
Mączka chleba świętojańskiego jest dopuszczona w UE do stosowania w produktach dla niemowląt i małych dzieci jako substancja zapobiegająca ulewaniom, jej spożycie nie wymaga limitowania, spożywana w formie produktów spożywczych nie wywołuje żadnych skutków ubocznych, również u kobiet ciężarnych.
Mączka chleba świętojańskiego dodawana jest jako zagęstnik, polepszacz i stabilizator do produktów mlecznych, wypieków, produktów bezglutenowych, produktów mrożonych, sosów i budyniów, stanowi substytut tłuszczu w produktach dietetycznych, w wielu przepisach może być z powodzeniem stosowana jako alternatywa dla gumy guar. Guma karobowa wykazuje zdolność do tworzenia bardzo lepkich roztworów wodnych przy stosunkowo niskim stężeniu, dobrze rozpuszcza się w gorącej w wodzie (> 80°C), ale w zimnej wodzie rozpuszcza się tylko częściowo.
Guma karobowa często jest stosowana jako zagęstnik w produkcji lodów (zwiększa ich odporność na topnienie, spowalnia i zmniejsza wielkość tworzenia się kryształków lodu, dlatego szczególnie dobrze sprawdza się jako składnik lodów dietetycznych i sorbetów) i sosów. Stosują ją również piekarze, ponieważ guma karobowa poprawia walory smakowe, zapachowe i barwę wypieków, a także dzięki wiązaniu większej ilości wody wydłuża świeżość produktów. Dodatek mączki poprawia teksturę ciasta, zapobiega zbrylaniu, ułatwia wyrabianie i może zastępować dodatek tłuszczu, cukru i kakao.
Mączka chleba świętojańskiego jest ceniona także zuwagi na swoje właściwości prozdrowotne:
- obniża poziom cholesterolu we krwi, a także lipoproteiny niskiej gęstości LDL,
- poprawia trawienie (jako błonnik)
- może być pomocna przy leczeniu refluksu żołądkowego,
- taniny z karobu nie wiążą się z białkami, natomiast świetnie wiążą się, np. z toksynami hamując tym samym rozwój bakterii (karob jest dlatego stosowany w leczeniu biegunek bakteryjnych, a także jako łagodny środek przeciwbiegunkowy (zalecany szczególnie dla dzieci).
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
Guma Karobowa E-410, substancja zagęszczająca
Składniki: guma karobowa
Masa netto: 100g
Alergeny: Możliwa obecność glutenu, gorczycy, orzechów, selera, sezamu i soi.
Zapakowano w Polsce dla: Walden Farms K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska www.Guiltfree.pl
Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.