• Promocja
  • -34,91%
  • Obecnie brak na stanie
Xanthan gum E-415
  • Xanthan gum E-415
  • Xanthan gum E-415
  • Xanthan gum E-415
Kod produktu: a22008070200726
Fit Food

Naturalna guma ksantanowa. E-415 100g

Obecnie brak na stanie

Naturalna substancja bogata w błonnik stosowana do zagęszczania produktów spożywczych oraz obniżania ich kaloryczności

17,76 zł

9,40 zł netto

11,56 PLN brutto Zniżka 34,91%
Ilość produktów:

Masa netto 100 g; 11.56zł/100g

Najniższa cena produktu z ostatnich 30 dni przed wprowadzeniem obniżki to PLN

Kupując ten produkt dostaniesz 2 pkt lojalnościowe. Łącznie za całe zakupy otrzymasz 2 pkt lojalnościowe. Więcej informacji


Guma ksantanowa (inaczej dekstran lub guma gellan) to naturalna guma roślinna z grupy wielocukrów (polisacharydy wielocząsteczkowe), bogata w błonnik i niemal bez tłuszczu. 

Guma ksantanowa jest rozpuszczalna w wodzie, ma doskonałe właściwości zagęszczające.

Dodanie gumy ksantanowej do żywności powoduje obniżenie jej kaloryczności na jednostkę objętości, zwiękasza zawartość błonnika i właściwości sycące (poczucie pełności po posiłku). Guma ksantanowa wiąże bardzo dużo wody i może być używana również jako zamiennik tłuszczu - tj. jako roślinny zagęstnik i stabilizator. 

Mąka ksantanowa jest rozpuszczalna w zimnej i ciepłej wodzie, mleku, płynach słodkich i słonych oraz alkoholach o stężeniu <20%.

Zagęszczone ksantanem produkty spożywcze mają stabilną konsystencję odporną na odczyn kwaśny/zasadowy (w granicach pH 1-13), temperaturę i mieszanie.

Produkty zagęszczone gumą ksantanową można zarówno podgrzewać,jak i zamrażać.

Stosowanie i dozowanie gumy ksantanowej

W zależności od właściwości chemicznych zagęszczanej substancji i gęstości, jaką chcesz uzyskać w gotowym posiłku:

  • Poniżej 0,25 g/kg: napoje mleczne fermentowane (maślanka, kefir, zsiadłe mleko)
  • Poniżej 2 g/kg: napoje mleczne niefermentowane (shake, jogurt, koktajl mleczny)
  • Poniżej 3 g/kg: deser, galaretka, kisiel
  • Poniżej 5 g/kg: sos pomidorowy, desery z twarożku, sera, serniki, sosy jogurtowe i majonezowe
  • Poniżej 6 g/kg: sosy i kremy owocowe i warzywne, warzywa puszkowane w zalewie, desery mleczne
  • Poniżej 10 g/kg: dżemy, galaretki i marmolady, polewy owocowe, lody, niskotłuszczowe sery topione
  • Poniżej 10 g/kg: mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych
  • Poniżej 12,5 g/kg: niskotłuszczowe serki typu homogenizowanego
  • Poniżej 20 g/kg: pasty warzywne
  • Poniżej 35 g/kg: Sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe
  • Według potrzeby: pieczywo, ciasta, dodatków do potraw, deserów, ciast i lukru, napoje bezalkoholowe oraz owocowe z cząstkami owoców.
Porcja 5 g W 100 g
Wartość energetyczna
kcal 16.00  kcal 320.00  kcal
kJ 67.04  kJ 1,340.80  kJ
Tłuszcze, w tym 0.00  g 0.00  g
tłuszcze nasycone 0.00  g 0.00  g
Węglowodany, w tym 3.90  g 78.00  g
cukry 0.00  g 0.00  g
Białko 0.20  g 4.00  g
Sól 0.00  g 0.00  g

Guma ksantanowa E-415

Składniki: guma ksantanowa E-41

Masa netto: 100g

Kraj pochodzenia: Chiny.

Alergeny: Możliwa obecność glutenu, gorczycy, orzechów, selera, sezamu i soi.

Zapakowano w Polsce dla: Walden Farms K.Warda-Poniecka, Wola Gołkowska www.Guiltfree.pl 

Produkt odpowiedni dla wegan.

Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.