• Promocja
  • -9,39%
Grapoila Apricot Seed Flour
  • Grapoila Apricot Seed Flour
  • Grapoila Apricot Seed Flour
  • Grapoila Apricot Seed Flour
  • Grapoila Apricot Seed Flour
  • Grapoila Apricot Seed Flour
  • Grapoila Apricot Seed Flour
Kod produktu: 5999566670381
Grapoila

Grapoila Apricot Seed - odtłuszczona mąka z pestek moreli, 34% węglowodanów

Data ważności: 08.12.2024Dostępny w magazynie

Mocno odtłuszczona, niskowęglowodanowa, wysokobiałkowa i wysokobłonnikowa bezglutenowa mąka z pestek moreli, tłoczona metodą na zimno dla zachowania maksymalnych walorów odżywczych i mikroelementów, odpowiednia dla diety ketogenicznej, zawartość węglowodanów < 10%.

17,47 zł

15,83 zł netto

15,83 PLN brutto Zniżka 9,39%
Ilość produktów:

Masa netto 250 g; 6.33zł/100g

Najniższa cena produktu z ostatnich 30 dni przed wprowadzeniem obniżki to PLN

  

Grapoila Apricot Seed Flour to mocno odtłuszczona, niskowęglowodanowa, wysokobiałkowa i wysokobłonnikowa bezglutenowa mąka z pestek moreli, tłoczona metodą na zimno dla zachowania maksymalnych walorów odżywczych i mikroelementów, odpowiednia dla diety ketogenicznej.

Grapoila Apricot Seed Flour to bezglutenowa mąka wykonana w 100% z drobno mielonych pestek moreli. To niezwykła alternatywa dla klasycznych mąk! Niskowęglowodanowe mąki Grapoila charakteryzują się drobniutką ziarnistością - są delikatne, to prawdziwe mąki, a nie po prostu mielone orzechy czy nasiona.

Jeśli po zjedzeniu soczystej, słodkiej moreli pestkę odruchowo wyrzucaliście do kosza na śmieci, to następnym razem zalecamy, aby zajrzeć w jej głąb. Po rozłupaniu twardej łupinki w środku znajdziecie jądro. I nie jest to, całe szczęście, „Jądro ciemności” Josepha Conrada, tylko fantastyczne źródło zdrowia! Morelowe wnętrze jest bogate w cynk, potas, żelazo, fosfor, magnez oraz zawiera białko i nienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. A jądro moreli gorzkiej, o której tu mowa, skrywa ponadto spore pokłady witaminy B17 zwanej amigdaliną, której popularność wzrosła z uwagi na jej prawdopodobne działanie antynowotworowe. Choć tu naukowcy nieustannie się spierają i wciąż nie osiągnęli w tej kwestii konsensusu.

Jakie by nie były wyniki tych badań i sporów, najważniejsze jest to, że Grapoila Apricot Seed Flour jest doskonałym zamiennikiem typowych mąk. Jest naturalnie bezglutenowa, więc urozmaici dietę osób zmagających się z celiakią. Jednocześnie doskonale wpisuje się w menu paleo i niskowęglowodanowe. A bogactwo substancji odżywczych w niej zawartych przyda się każdemu, bez względu na stosowaną dietę. :)

Taka morelowa mąka niesamowicie wzbogaci każdy jadłospis. Można ją dodać do zup, soków, ciast i musli. Fantastycznie się sprawdzi jako „wkładka” do koktajli. To nie jest zwykła mąka, stąd te jej nietypowe zastosowania!

Ponadto jej fenomenalne właściwości wpasują się w nurt naturalnej pielęgnacji skóry. Wymieszana z naturalnym olejkiem stworzy doskonały peeling złuszczający!

Morelowa mąka pestkowa Grapoila Apricot Seed Flour ma czym się pochwalić!

  • wysoka zawartość białka
  • bogata w dobre tłuszcze, witaminy i minerały
  • bez glutenu, soi i cukru
  • 100% naturalny skład i wegańska receptura – przecież to tylko jeden, ale jakże wyjątkowy składnik!
  • wysokoodtłuszczona, zawartość tłuszczu około 10% 
  • bezglutenowa - cały zakład jest 100% bezglutenowy, zgodnie z certyfikatem Europejskiego Stowarzyszenia Bezglutenowego (AOECS)
  • surowa / raw - wyciskana na zimno w prasie śrubowej bez podgrzewania i użycia substancji chemicznych, przez cały proces produkcji temperatura nie przekracza 40°C
  • źródło białka, niemal 36%
  • niezwykłe bogactwo błonnika, ponad 1/3 masy mąki stanowi błonnik
  • niskowęglowodanowa

Najważniejsze informacje o produktach Grapoila

FILOZOFIA ZERO WASTE

Wszystkie surowce uboczne powstające podczas produkcji produktów Grapoila są w 100% odzyskiwane, nic się nie marnuje. Mając na uwadze ideę produkcji wysokiej jakości, zdrowej żywności z naturalnych składników, intencją Grapoila było od zawsze stworzenie wartości także z tego, co inni producenci skazywali na odrzucenie, nawet wytłoki z winogron stanowiące czyste marnotrawstwo winnic, w najlepszym razie wykorzystywane jako pasza dla zwierząt - to właśnie w wytłokach już ponad 10 lat temu założyciele Grapoila dostrzegli skarbnicę dobroci o doskonałych efektach fizjologicznych i wysokiej jakości oleju. Wraz z tym pierwszym surowcem rozpoczęła się produkcja olejów tłoczonych na zimno Zero Waste of Grapoila.

Podczas produkcji zgodnej z zasadami Zero Waste wszystkie części przychodzących surowców są przetwarzane, nic nie jest wyrzucane. W przypadku wytłoków winogronowych skórki winogron bogate w substancje bioaktywne są po wysuszeniu oddzielane od nasion i mielone. Taka miazga / krem może być wykorzystana do aromatyzowania ciast i kremów. Nasiona są również suszone, a następnie tłoczony z nich olej - bez obróbki cieplnej i dodatków - na własnych prasach. Otrzymane w ten sposób oleje tłoczone na zimno są wysoko odżywczą, zdrową żywnością lub olejami kosmetycznymi, które są butelkowane w ciemnych butelkach.

Osad powstały przed filtracją świeżo wyciśniętego oleju to osad olejowy, który podobnie jak olej jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy, ale zawiera również mikrocząsteczki nasion. Sprzedawany jest w postaci kremu dla smakoszy lub błota kosmetycznego, w zależności od jego charakteru.

Z „suchych pozostałości” po tłoczeniu oleju, pozostają granulki, które mają niską zawartość tłuszczu i węglowodanów, ale są bardzo bogate w białko roślinne, witaminy i inne składniki odżywcze, które są mielone na bezglutenowe mąki, które są doskonałymi dodatkami do pieczenia. 

Ponieważ używamy wyłącznie naturalnych składników, nieliczne produkty uboczne, których inaczej moglibyśmy nie wykorzystać, są suszone na paszę, ziemię kwiatową, kompost lub paliwo. To ostatnie wraz z wszelkimi odpadami zielonymi umieszczane jest w kotle na biomasę, który podgrzewa system suszenia, zamykając tym samym obieg. Przy utrzymaniu zakładu bierzemy również pod uwagę względy środowiskowe. Do czyszczenia używamy głównie powietrza wytwarzanego przez kompresor. Do wycierania wypożyczamy chusteczki od firmy, która wydobywa olej ze zużytej szmatki, aby podgrzać pranie i ponownie się oczyścić. 

Dzięki produkcji „Zero Waste” Grapoila zmniejsza ślad ekologiczny, a jednocześnie obniża koszty.

NAJWYŻSZA JAKOŚĆ

Wysoka jakość produktów Grapoila o naprawdę wyjątkowej zawartości i doskonałym smaku zależy przede wszystkim od starannego doboru surowców i ich przetwarzania w odpowiednich warunkach produkcyjnych.

Grapoila zachowuje niezwykłą ostrożność przy pozyskiwaniu surowców, kupując je głównie od producentów unijnych, któezy dają możliwość prześledzenia całego procesu uprawy. Jakość przechowywania i przetwarzania nasion gwarantują najsurowsze certyfikaty przemysłu spożywczego zakładu (HACCP, FSSC 20000, GMP), zakład produkcyjny Grapoila nie przyjmuje żywności w 100% bezglutenowej, zawierającej gluten, o czym świadczy certyfikat Europejskiego Stowarzyszenia Bezglutenowego (AOECS)

Oprócz przestrzegania surowych norm żywnościowych i jakościowych, sam sposób produkcji zapewnia wysoką jakość olejów Grapoila. Dzięki wysokowydajnym, samodzielnie opracowanym prasom śrubowym (w przeciwieństwie do tradycyjnej metody produkcji olejów ekstrakcyjnych) nie ma konieczności obróbki cieplnej surowca, dodawania dodatków czy środków chemicznych. Oleje pozyskiwane w procesie tłoczenia na zimno zawierają wszystkie naturalne, cenne składniki odżywcze nasion, przywracając im pierwotny smak, czyniąc je bardzo zdrowymi i pysznymi.

Nic nie dowodzi jakości Grapoila lepiej niż wiele, wiele wyróżnień i nagród, jakie produkty tej węgierskiej manufaktury otrzymały na wielu ważnych wystawach i konkursach w ostatnich latach. Z roku na rok oleje i wyroby dla smakoszy Grapoila zachwycają jurorów konkursów i targów degustacyjnych, w skład którego wchodzą uznani eksperci zarówno na scenie krajowej, jak i międzynarodowej.

Wyjątkową jakość naszych produktów dostrzegło również wiele węgierskich restauracji dla smakoszy i znakomitych szefów kuchni, którzy wolą używać naszych olejów tłoczonych na zimno, mąki z nasion i kremów z nasion do swoich sezonowo odnawialnych kompozycji spożywczych. Sukcesy w branży spożywczej i gastronomicznej potwierdzają, że jesteśmy na dobrej drodze i że istnieje zapotrzebowanie na wysokiej jakości produkty pochodzenia roślinnego produkowane chemicznie.

100% NATURY = 100% ZDROWIA

Żywność z naturalnych składników przetwarzana bez użycia substancji chemicznych jest podstawą diety wysokiej jakości. Nasiona to cuda natury: małe mikrokosmosy pełne cennych składników odżywczych, z których czerpie życie rośliny, a z których – przy odrobinie troski i zręczności – możemy również skorzystać. Ta mała „umiejętność” to prasowanie (wyciskanie) na zimno. Proces ten zapewnia staranne i szczelne zamknięcie składników odżywczych w nasionach, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych, które nie zmieniają składu chemicznego surowców. To całkowicie wolny od chemii proces, nie ma potrzeby prażenia (prażenie to prawdziwy zabójca witamin!), rozpuszczalników, usuwania kwaśnego śluzu, chemicznego klarowania lub dezodoryzacji.

Zespół inżynierów Grapoila przez lata projektował prasy śrubowe, które mogą zapewnić wyciskanie z nasion o różnych rozmiarach i twardości z najwyższą możliwą wydajnością. Przez cały proces produkcji temperatura nie przekracza 40°C, dzięki czemu aromaty, smaki i składniki odżywcze naturalnie występujące w nasionach są w pełni zachowane w przetworzonych produktach. 

Bezglutenowa mąka z nasion uzyskana przez zmielenie peletu, który podczas tłoczenia oddziela się od oleju, jest również bardzo bogata w witaminy i minerały. Mąki grapoila są doskonałym, naturalnym źródłem błonnika i białka roślinnego, ale mają też bardzo niską zawartość węglowodanów i tłuszczu. Na przykład mączka z pestek dyni ma zawartość białka prawie 70%, a jej skład aminokwasowy jest prawie doskonały.

Wartości Odżywcze

Porcja 30g

Wartości odżywcze w:
Porcja 30g
100g
Kalorie
102.90
343.00
kJ
427.80
1,426.00
Tłuszcze, w tym
3.03
10.10
tłuszcze nasycone
0.24
0.80
Węglowodany, w tym
2.94
9.80
cukry
2.82
9.40
Błonnik
10.26
34.20
Białko
10.80
36.00
Sól
0.02
0.05

Grapoila Apricot Seed Flour - bezglutenowa wysoko odtłuszczona mąka z pestek moreli

Masa netto 0,25kg

Składniki: 100% mąka z pestek moreli, częściowo odtłuszczona metodą tłoczenia na zimno.

Uwaga! Ze względu na właściwości pestek moreli zalecana dzienna porcja dla osoby dorosłej o masie 75kg wynosi maksymalnie 60g-70g (8 łyżek stołowych). Nie należy przekraczać zalecanego poziomu maksymalnego dziennego spożycia!

Alergeny: może zawierać śladowe ilości innych orzechów oraz skórki owoców, a także sezam, gorczycę i migdały.

Produkt odpowiedni dla wegan, bezglutenowy.

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 343,0kcal/1426,0kJ, tłuszcze 10,1g (w tym tłuszcze nasycone 0,8g), węglowodany 9,8g (w tym cukry 9,4g), błonnik 34,2g, białko 36,0g, sól 0,0g

Wartości odżywcze w 30g: wartość energetyczna 102,9kcal/427,8kJ, tłuszcze 3,0g (w tym tłuszcze nasycone 0,2g), węglowodany 2,9g (w tym cukry 2,8g), błonnik 10,2g, białko 10,8g, sól 0,0g

Producent: wyprodukowano w UE przez Grapoila, Budapest, Szakiskola u. 43, 1224 Węgry

Importer: Guiltfree.pl K. Warda-Poniecka, Wola Gołkowska

Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chronić przed światłem.