• Obecnie brak na stanie
Grapoila Paprika Seed Flour, highly defatted
  • Grapoila Paprika Seed Flour, highly defatted
  • Grapoila Paprika Seed Flour, highly defatted
  • Grapoila Paprika Seed Flour, highly defatted
  • Grapoila Paprika Seed Flour, highly defatted
  • Grapoila Paprika Seed Flour, highly defatted
  • Grapoila Paprika Seed Flour, highly defatted
Kod produktu: 5999887488290
Grapoila

Grapoila Paprika Seed - odtłuszczona mąka z pestek papryki, 2% węglowodanów

Obecnie brak na stanie

Mocno odtłuszczona, niskokaloryczna, bezglutenowa mąka z pestek papryki, tłoczona metodą na zimno dla zachowania maksymalnych walorów odżywczych i mikroelementów, odpowiednia dla diety ketogenicznej, zawartość węglowodanów < 3%.

11,66 zł netto

11,66 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 250 g; 4.66zł/100g

  

Grapoila Paprika Seed Flour to mocno odtłuszczona, niskokaloryczna, bezglutenowa mąka z pestek papryki, tłoczona metodą na zimno dla zachowania maksymalnych walorów odżywczych i mikroelementów, odpowiednia dla diety ketogenicznej. Niskowęglowodanowe mąki Grapoila charakteryzują się drobniutką ziarnistością - są delikatne, to prawdziwe mąki, a nie po prostu mielone orzechy czy nasiona.

Smak mąki z pestek czerwonej papryki jest dużo delikatniejszy niż papryka w proszku, którą znamy jako przyprawę. Mąka z pestek papryki sprawdza się jako dodatek do sosów, dipów i marynat do mięs. 

Grapoila Paprika Seed Flour to węgierska ciekawostka kulinarna – bezglutenowa mąka przygotowana w 100% z nasion papryki! Skusisz się? :) Mąki z pestek czerwonej papryki to doskonały, bezglutenowy zamiennik mąki pszennej, którą może zastępować w ilości do 20% w naleśnikach, ciastach i ciasteczkach. Może zagęszczać, aromatyzować i barwić żywność oraz poprawiać wartości odżywcze koktajli i posiłków.

Gdyby Europejczycy wciąż usilnie upierali się, że Ziemia jest płaska, to pewnie tej mąki by nie było. Gdyby później nie rozpoczęli intensywnych poszukiwań alternatywnej drogi do Indii, być może nigdy nie trafiliby na nowy ląd, którego fauna i flora były dla nich całkowicie nieznane. I chociaż papryka pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, to jej europejskim królestwem są Węgry. Stragany na bazarach, tak chętnie fotografowane przez turystów, uginają się pod ciężarem rozmaitych odmian i form papryki. Jest tam czasem zwana „czerwonym złotem”, gdyż przynosi niezłe zyski z eksportu. Jednocześnie stanowi niezbędny składnik wielu typowych węgierskich potraw, np. leczo czy różnorodnych typów gulaszy. Stosuje się ją w postaci świeżej, suszonej i sproszkowanej. Węgry pachną papryką!

I ten fakt wykorzystała węgierska firma Grapoila, która postanowiła swoje dobro narodowe wykorzystać do ostatniego ziarenka (dosłownie!). Grapoila Paprika Seed Flour to mąka z nasion papryki. Jest bogata w błonnik, minerały i naturalne barwniki. Mąka ta ma łagodniejszy smak niż sama papryka, dzięki czemu może być wykorzystywana w bardziej różnorodny sposób. Idealnie nadaje się do panierowania mięs i warzyw oraz przygotowywania dań węgierskich. W przypadku wypieków tę paprykową mąkę można wymieszać z mąką podstawową i w ten sposób stworzyć nowy, niezwykły smak chleba czy bułek. Pewnie niewielu smakoszy odgadnie, czym jest ten dodatek, który tak fenomenalnie podkręcił smak pieczywa!

Poza zrównoważonym karmieniem, Grapolia kładzie duży nacisk na ochronę środowiska. Jedną z metod jest zastosowanie technologii zero waste, co oznacza, że podczas produkcji nie powstają żadne odpady! Niemożliwe? A jednak!

Grapoila Paprika Seed Flour jest bezglutenowa, całkowicie roślinna i bez zbędnych dodatków. Spożywając mąki z nasion ludzki organizm jest odżywiany wszystkimi witaminami, minerałami, pierwiastkami śladowymi i cennymi substancjami czynnymi, które znajdują się w roślinach. Są doskonałym źródłem wegańskiego białka i błonnika pokarmowego. To samo zdrowie przybywające wprost z aromatycznych Węgier!

Najważniejsze informacje o mące paprykowej Grapoila:

  • odtłuszczona, zawartość tłuszczu około 22% 
  • znikoma zawartość węglowodanów - zaledwie 2% węglowodanów!
  • wytrawna, aromatyczna alternatywa dla mąk orzechowych, sugerowany udział w mieszance bazowej 20%
  • bezglutenowa - cały zakład jest 100% bezglutenowy, zgodnie z certyfikatem Europejskiego Stowarzyszenia Bezglutenowego (AOECS)
  • surowa / raw - wyciskana na zimno w prasie śrubowej bez podgrzewania i użycia substancji chemicznych, przez cały proces produkcji temperatura nie przekracza 40°C
  • źródło białka, ponad 20%
  • niezwykłe bogactwo błonnika, niemal 1/3 masy mąki stanowi błonnik

Najważniejsze informacje o produktach Grapoila

FILOZOFIA ZERO WASTE

Wszystkie surowce uboczne powstające podczas produkcji produktów Grapoila są w 100% odzyskiwane, nic się nie marnuje. Mając na uwadze ideę produkcji wysokiej jakości, zdrowej żywności z naturalnych składników, intencją Grapoila było od zawsze stworzenie wartości także z tego, co inni producenci skazywali na odrzucenie, nawet wytłoki z winogron stanowiące czyste marnotrawstwo winnic, w najlepszym razie wykorzystywane jako pasza dla zwierząt - to właśnie w wytłokach już ponad 10 lat temu założyciele Grapoila dostrzegli skarbnicę dobroci o doskonałych efektach fizjologicznych i wysokiej jakości oleju. Wraz z tym pierwszym surowcem rozpoczęła się produkcja olejów tłoczonych na zimno Zero Waste of Grapoila.

Podczas produkcji zgodnej z zasadami Zero Waste wszystkie części przychodzących surowców są przetwarzane, nic nie jest wyrzucane. W przypadku wytłoków winogronowych skórki winogron bogate w substancje bioaktywne są po wysuszeniu oddzielane od nasion i mielone. Taka miazga / krem może być wykorzystana do aromatyzowania ciast i kremów. Nasiona są również suszone, a następnie tłoczony z nich olej - bez obróbki cieplnej i dodatków - na własnych prasach. Otrzymane w ten sposób oleje tłoczone na zimno są wysoko odżywczą, zdrową żywnością lub olejami kosmetycznymi, które są butelkowane w ciemnych butelkach.

Osad powstały przed filtracją świeżo wyciśniętego oleju to osad olejowy, który podobnie jak olej jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy, ale zawiera również mikrocząsteczki nasion. Sprzedawany jest w postaci kremu dla smakoszy lub błota kosmetycznego, w zależności od jego charakteru.

Z „suchych pozostałości” po tłoczeniu oleju, pozostają granulki, które mają niską zawartość tłuszczu i węglowodanów, ale są bardzo bogate w białko roślinne, witaminy i inne składniki odżywcze, które są mielone na bezglutenowe mąki, które są doskonałymi dodatkami do pieczenia. 

Ponieważ używamy wyłącznie naturalnych składników, nieliczne produkty uboczne, których inaczej moglibyśmy nie wykorzystać, są suszone na paszę, ziemię kwiatową, kompost lub paliwo. To ostatnie wraz z wszelkimi odpadami zielonymi umieszczane jest w kotle na biomasę, który podgrzewa system suszenia, zamykając tym samym obieg. Przy utrzymaniu zakładu bierzemy również pod uwagę względy środowiskowe. Do czyszczenia używamy głównie powietrza wytwarzanego przez kompresor. Do wycierania wypożyczamy chusteczki od firmy, która wydobywa olej ze zużytej szmatki, aby podgrzać pranie i ponownie się oczyścić. 

Dzięki produkcji „Zero Waste” Grapoila zmniejsza ślad ekologiczny, a jednocześnie obniża koszty.

NAJWYŻSZA JAKOŚĆ

Wysoka jakość produktów Grapoila o naprawdę wyjątkowej zawartości i doskonałym smaku zależy przede wszystkim od starannego doboru surowców i ich przetwarzania w odpowiednich warunkach produkcyjnych.

Grapoila zachowuje niezwykłą ostrożność przy pozyskiwaniu surowców, kupując je głównie od producentów unijnych, któezy dają możliwość prześledzenia całego procesu uprawy. Jakość przechowywania i przetwarzania nasion gwarantują najsurowsze certyfikaty przemysłu spożywczego zakładu (HACCP, FSSC 20000, GMP), zakład produkcyjny Grapoila nie przyjmuje żywności w 100% bezglutenowej, zawierającej gluten, o czym świadczy certyfikat Europejskiego Stowarzyszenia Bezglutenowego (AOECS)

Oprócz przestrzegania surowych norm żywnościowych i jakościowych, sam sposób produkcji zapewnia wysoką jakość olejów Grapoila. Dzięki wysokowydajnym, samodzielnie opracowanym prasom śrubowym (w przeciwieństwie do tradycyjnej metody produkcji olejów ekstrakcyjnych) nie ma konieczności obróbki cieplnej surowca, dodawania dodatków czy środków chemicznych. Oleje pozyskiwane w procesie tłoczenia na zimno zawierają wszystkie naturalne, cenne składniki odżywcze nasion, przywracając im pierwotny smak, czyniąc je bardzo zdrowymi i pysznymi.

Nic nie dowodzi jakości Grapoila lepiej niż wiele, wiele wyróżnień i nagród, jakie produkty tej węgierskiej manufaktury otrzymały na wielu ważnych wystawach i konkursach w ostatnich latach. Z roku na rok oleje i wyroby dla smakoszy Grapoila zachwycają jurorów konkursów i targów degustacyjnych, w skład którego wchodzą uznani eksperci zarówno na scenie krajowej, jak i międzynarodowej.

Wyjątkową jakość naszych produktów dostrzegło również wiele węgierskich restauracji dla smakoszy i znakomitych szefów kuchni, którzy wolą używać naszych olejów tłoczonych na zimno, mąki z nasion i kremów z nasion do swoich sezonowo odnawialnych kompozycji spożywczych. Sukcesy w branży spożywczej i gastronomicznej potwierdzają, że jesteśmy na dobrej drodze i że istnieje zapotrzebowanie na wysokiej jakości produkty pochodzenia roślinnego produkowane chemicznie.

100% NATURY = 100% ZDROWIA

Żywność z naturalnych składników przetwarzana bez użycia substancji chemicznych jest podstawą diety wysokiej jakości. Nasiona to cuda natury: małe mikrokosmosy pełne cennych składników odżywczych, z których czerpie życie rośliny, a z których – przy odrobinie troski i zręczności – możemy również skorzystać. Ta mała „umiejętność” to prasowanie (wyciskanie) na zimno. Proces ten zapewnia staranne i szczelne zamknięcie składników odżywczych w nasionach, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych, które nie zmieniają składu chemicznego surowców. To całkowicie wolny od chemii proces, nie ma potrzeby prażenia (prażenie to prawdziwy zabójca witamin!), rozpuszczalników, usuwania kwaśnego śluzu, chemicznego klarowania lub dezodoryzacji.

Zespół inżynierów Grapoila przez lata projektował prasy śrubowe, które mogą zapewnić wyciskanie z nasion o różnych rozmiarach i twardości z najwyższą możliwą wydajnością. Przez cały proces produkcji temperatura nie przekracza 40°C, dzięki czemu aromaty, smaki i składniki odżywcze naturalnie występujące w nasionach są w pełni zachowane w przetworzonych produktach. 

Bezglutenowa mąka z nasion uzyskana przez zmielenie peletu, który podczas tłoczenia oddziela się od oleju, jest również bardzo bogata w witaminy i minerały. Mąki grapoila są doskonałym, naturalnym źródłem błonnika i białka roślinnego, ale mają też bardzo niską zawartość węglowodanów i tłuszczu. Na przykład mączka z pestek dyni ma zawartość białka prawie 70%, a jej skład aminokwasowy jest prawie doskonały.

Wartości Odżywcze

Porcja 30g

Wartości odżywcze w:
Porcja 30g
100g
Kalorie
108.30
361.00
kJ
447.00
1,490.00
Tłuszcze, w tym
6.78
22.60
tłuszcze nasycone
0.92
3.05
Węglowodany, w tym
0.65
2.16
cukry
0.44
1.45
Błonnik
9.68
32.27
Białko
6.33
21.10
Sól
0.02
0.08

Grapoila Paprika Seed Flour - bezglutenowa wysoko odtłuszczona mąka z pestek papryki

Masa netto 0,25kg

Składniki: 100% mąka z pestek papryki, częściowo odtłuszczona metodą tłoczenia na zimno.

Alergeny: może zawierać śladowe ilości innych orzechów oraz skórki owoców, a także sezam, gorczycę i migdały.

Produkt odpowiedni dla wegan, bezglutenowy.

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 361,0kcal/1490,0kJ, tłuszcze 22,6g (w tym tłuszcze nasycone 3,0g), węglowodany 2,1g (w tym cukry 1,4g), błonnik 32,2g, białko 21,1g, sól 0,0g

Wartości odżywcze w 30g: wartość energetyczna 108,3kcal/447,0kJ, tłuszcze 6,7g (w tym tłuszcze nasycone 0,9g), węglowodany 0,6g (w tym cukry 0,4g), błonnik 9,6g, białko 6,3g, sól 0,0g

Producent: wyprodukowano w UE przez Grapoila, Budapest, Szakiskola u. 43, 1224 Węgry

Importer: Guiltfree.pl K. Warda-Poniecka, Wola Gołkowska

Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chronić przed światłem.