Sukrin chleb bezglutenowy niskowęglowodanowy Chia & Ziarna Konopii
Prosta do przygotowania mieszanka do wypieku chleba niskowęglowodanowego którego kromka ma tylko 1,4g węglowodanów - nie wymaga dodawania drożdży ani zagniatania!
Po prostu dodaj wodę, wymieszaj, wstaw do piekarnika i delektuj się wspaniałym zapachem domowego chleba, którym możesz się delektować nawet, jeśli jesteś na diecie lub trenujesz, bo:
- chleb Sukrin z nasionami chia i mąką konopną ma o 40% mniej kalorii niż tradycyjny chleb*,
- zawiera 5 razy więcej błonnika,
- zawiera ponad 17(!) razy mniej węglowodanów,
- a przy tym ma taką samą zawartość białka
- bez glutenu, soi, cukru, drożdży
* w porównaniu do przeciętnego chleba pełnoziarnistego
Tosty, tosty francuskie, smakowite kanapki - znikają z listy dań zakazanych!
Wskazówki:
- jeśli lubisz bardziej chrupiące kromki - opiecz je krótko w tosterze lub opiekaczu
- dla urozmaicenia smaku do mieszanki chlebowej możesz dodać oliwki, kawałki szynki, suszone pomidory, zioła lub cebulkę.
Parę słów o składnikach:
+ Naturalnie bezglutenowe nasiona chia to bogate źródło kwasów Omega 3 i przeciwutleniaczy, usprawniają przemianę materii, oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają odchudzanie.
+ Lekkostrawne białko konopne zawiera wszystkie esencjonalne aminokwasy, dzięki czemu jest kompletnym wegańskim źródłem białka
+ Ziarna i nasiona; pestki słonecznika, sezam, siemię lniane: naturalne ziarna i pestki dają chlebowi niepowtarzalny smak i są bogatym żródłem zdrowych tłuszczy, witamin, minerałów i blonnika.
+ Błonnik z buraków, cykorii i grochu; błonnik roślinny zapewnia właściwą konsystencję gotowego chleba i zwiększa zawartość błonnika.
+ Fiberfin to naturalna bezglutenowa mąka zawierająca w 60% odporne na trawienie skrobie. Fiberfin ma dobry wpływ na proces trawienia, florę bakteryjną przewodu pokarmowego i system immunologiczny całego organizmu.
+ Jajka w proszku; jajka są niezbędnym składnikiem chleba, bez których by się rozpadał. Aby nie trzeba było ich dodawać w domu, zawarte są w składzie mieszanki chlebowej.
+ Białko z grochu; proteiny pochodzenia roślinnego
+ Sukrin to naturalny substytut cukru wytwarzany z alkoholu cukrowego o nazwie Erythritol, który występuje naturalnie m.in.w gruszkach, melonach i pieczarkach. Erythritol powstaje w wyniku naturalnego procesu fermentacji a Sukrin nie zawiera żadnych sztucznych dodatków.
+ Sole mineralne; Chlorek sodu to po prostu sól kuchenna; część soli została zastąpiona chlorkiem potasu, ponieważ w diecie większości osób jest zbyt wiele sodu.
Proszek do pieczenia.
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać piekarnik do 200 °C.
2. Wsypać zawartość torebki do miski i dolać 300 ml wody
3. Mieszać porządnie łyżką lub mikserem przez 5 minut i przelać ciasto do dołączonej formy aluminiowej
4. Posypać pestkami dyni i slonecznika
5. Piec 1 godzinę; jeśli pieczesz bułeczki, skróc czas pieczenia do 25 minut
6. Po upieczeniu przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia, w czasie stygnięcia nie nakrywać
Brød mix med chia og hamp - mieszanka do wypieku chleba z nasionami chia i maką konopną, bez glutenu, pszenicy, soi, mleka i drożdży
Waga netto: 250g (waga gotowego wypieku 530g)
Skład: błonnik {z korzenia buraka cukrowego, cykorii, grochu oraz Fiberfin® [odporna skrobia kukurydziana]}, ziarna i nasiona (słonecznik, sezam, siemię lniane), białko z grochu, białko konopne (4%), substancja słodząca (erythritol), mąka z nasion chia (4,8%), sustancja spulchniająca (wodoroęglan potasu, glukonolakton), sole mineralne (chlorek sodu i chlorek potasu).
Alergeny: sezam, kukurydza
Produkt odpowiedni dla wegan.
Produkt bezglutenowy.
Wartości odżywcze na 100g gotowego wypieku wg instrukcji na opakowaniu: 164kcal / 682kJ, 8,9g tłuszcze (w tym 0,7g tłuszcze nasycone), 3,5g węglowodany (w tym 0,6g cukry), 9,3g białka, 18,2g błonnika, 0,4g soli
Producent: Wyprodukowano w Norwegii przez Funksjonell Mat AS | NO dlaelito Health Science GmbH
Przechowywanie: Mieszankę przechowywać w suchym miejscu, chronić przed światłem. Gotowy chleb zachowuje świeżość przez kilka dni, należy przechowywać go jak tradycyjne pieczywo tj. nie dopuszczać do przesuszenia ani zawilgocenia - najlepiej trzymać w papierowej torbie w lodówce.
Wartości Odżywcze
Brod mix med chia og hamp - mieszanka do wypieku chleba z nasionami chia i mąką konopną, bez glutenu, pszenicy, soi, mleka i drożdży
Masa netto: 250g (waga gotowego wypieku 530g)
Składniki: błonnik {z korzenia buraka cukrowego, cykorii, grochu oraz Fiberfin® [oporna skrobia kukurydziana]}, ziarna i nasiona (słonecznik, sezam, siemię lniane), białko z grochu, białko konopne (4%), substancja słodząca erytrol, mąka z nasion chia (4,8%), sustancja spulchniająca (wodoroęglan potasu, glukonolakton), sole mineralne (chlorek sodu i chlorek potasu).
Alergeny: sezam.
Produkt odpowiedni dla wegan.
Produkt bezglutenowy.
Wartości odżywcze w 100g gotowego wypieku wg instrukcji na opakowaniu: 164kcal / 682kJ, 8,9g tłuszcze (w tym 0,7g tłuszcze nasycone), 3,5g węglowodany (w tym 0,6g cukry), 9,3g białka, 18,2g błonnika, 0,4g soli
Producent: Wyprodukowano w Norwegii przez Funksjonell Mat AS | NO dlaelito Health Science GmbH
Przechowywanie: Mieszankę przechowywać w suchym miejscu, chronić przed światłem. Gotowy chleb zachowuje świeżość przez kilka dni, należy przechowywać go jak tradycyjne pieczywo tj. nie dopuszczać do przesuszenia ani zawilgocenia - najlepiej trzymać w papierowej torbie w lodówce.