Sukrin chleb bezglutenowy niskowęglowodanowy Chia & Ziarna Konopii
Prosta do przygotowania mieszanka do wypieku chleba niskowęglowodanowego którego kromka ma tylko 1,4g węglowodanów - nie wymaga dodawania drożdży ani zagniatania!
Po prostu dodaj wodę, wymieszaj, wstaw do piekarnika i delektuj się wspaniałym zapachem domowego chleba, którym możesz się delektować nawet, jeśli jesteś na diecie lub trenujesz, bo:
- chleb Sukrin z nasionami chia i mąką konopną ma o 40% mniej kalorii niż tradycyjny chleb*,
- zawiera 5 razy więcej błonnika,
- zawiera ponad 17(!) razy mniej węglowodanów,
- a przy tym ma taką samą zawartość białka
- bez glutenu, soi, cukru, drożdży
* w porównaniu do przeciętnego chleba pełnoziarnistego
Tosty, tosty francuskie, smakowite kanapki - znikają z listy dań zakazanych!
Wskazówki:
- jeśli lubisz bardziej chrupiące kromki - opiecz je krótko w tosterze lub opiekaczu
- dla urozmaicenia smaku do mieszanki chlebowej możesz dodać oliwki, kawałki szynki, suszone pomidory, zioła lub cebulkę.
Parę słów o składnikach:
- Naturalnie bezglutenowe nasiona chia to bogate źródło kwasów Omega 3 i przeciwutleniaczy, usprawniają przemianę materii, oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają odchudzanie.
- Lekkostrawne białko konopne zawiera wszystkie esencjonalne aminokwasy, dzięki czemu jest kompletnym wegańskim źródłem białka
- Ziarna i nasiona; pestki słonecznika, sezam, siemię lniane: naturalne ziarna i pestki dają chlebowi niepowtarzalny smak i są bogatym żródłem zdrowych tłuszczy, witamin, minerałów i blonnika.
- Błonnik z buraków, cykorii i grochu; błonnik roślinny zapewnia właściwą konsystencję gotowego chleba i zwiększa zawartość błonnika.
- Fiberfin to naturalna bezglutenowa mąka zawierająca w 60% odporne na trawienie skrobie. Fiberfin ma dobry wpływ na proces trawienia, florę bakteryjną przewodu pokarmowego i system immunologiczny całego organizmu.
- Jajka w proszku; jajka są niezbędnym składnikiem chleba, bez których by się rozpadał. Aby nie trzeba było ich dodawać w domu, zawarte są w składzie mieszanki chlebowej.
- Białko z grochu; proteiny pochodzenia roślinnego
- Sukrin to naturalny substytut cukru wytwarzany z alkoholu cukrowego o nazwie Erythritol, który występuje naturalnie m.in.w gruszkach, melonach i pieczarkach. Erythritol powstaje w wyniku naturalnego procesu fermentacji a Sukrin nie zawiera żadnych sztucznych dodatków.
- Sole mineralne; Chlorek sodu to po prostu sól kuchenna; część soli została zastąpiona chlorkiem potasu, ponieważ w diecie większości osób jest zbyt wiele sodu.
- Proszek do pieczenia.
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać piekarnik do 200 °C.
2. Wsypać zawartość torebki do miski i dolać 300 ml wody
3. Mieszać porządnie łyżką lub mikserem przez 5 minut i przelać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia
4. Posypać pestkami dyni i słonecznika
5. Piec 1 godzinę; jeśli pieczesz bułeczki, skróć czas pieczenia do 25 minut
6. Po upieczeniu przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia, w czasie stygnięcia nie nakrywać
Porcja 60 g | W 100 g | |||
---|---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 0.00 | |||
kcal | 98.40 kcal | 164.00 kcal | ||
kJ | 412.30 kJ | 687.16 kJ | ||
Tłuszcze, w tym | 5.34 g | 8.90 g | ||
tłuszcze nasycone | 0.42 g | 0.70 g | ||
tłuszcze trans | ||||
tłuszcze jednonienasycone | ||||
tłuszcze wielonienasycone | ||||
Węglowodany, w tym | 2.10 g | 3.50 g | ||
cukry | 0.36 g | 0.60 g | ||
poliole | ||||
skrobie | ||||
Białko | 5.58 g | 9.30 g | ||
Błonnik | 10.92 g | 18.20 g | ||
Erytrytol | ||||
Sód | 96.00 mg | 160.00 mg | ||
(ekwiwalent soli) | 240.00 mg | 400.00 mg | ||
Uwagi |
Brod mix med chia og hamp - mieszanka do wypieku chleba z nasionami chia i mąką konopną, bez glutenu, pszenicy, soi, mleka i drożdży
Masa netto: 250g (waga gotowego wypieku 530g)
Składniki: błonnik {z korzenia buraka cukrowego, cykorii, grochu oraz Fiberfin® [oporna skrobia kukurydziana]}, ziarna i nasiona (słonecznik, sezam, siemię lniane), białko z grochu, białko konopne (4%), substancja słodząca erytrol, mąka z nasion chia (4,8%), sustancja spulchniająca (wodoroęglan potasu, glukonolakton), sole mineralne (chlorek sodu i chlorek potasu).
Alergeny: sezam.
Produkt odpowiedni dla wegan.
Produkt bezglutenowy.
Wartości odżywcze w 100g gotowego wypieku wg instrukcji na opakowaniu: 164kcal / 682kJ, 8,9g tłuszcze (w tym 0,7g tłuszcze nasycone), 3,5g węglowodany (w tym 0,6g cukry), 9,3g białka, 18,2g błonnika, 0,4g soli
Producent: Wyprodukowano w Norwegii przez Funksjonell Mat AS | NO dlaelito Health Science GmbH
Przechowywanie: Mieszankę przechowywać w suchym miejscu, chronić przed światłem. Gotowy chleb zachowuje świeżość przez kilka dni, należy przechowywać go jak tradycyjne pieczywo tj. nie dopuszczać do przesuszenia ani zawilgocenia - najlepiej trzymać w papierowej torbie w lodówce.