• Promocja
  • -8,66%
  • Obecnie brak na stanie
Grapolia highly defatted sesame flour
  • Grapolia highly defatted sesame flour
  • Grapolia highly defatted sesame flour
  • Grapolia highly defatted sesame flour
  • Grapolia highly defatted sesame flour
  • Grapolia highly defatted sesame flour
  • Grapolia highly defatted sesame flour
Kod produktu: 5999885217618
Grapoila

Grapoila Sesame - bardzo odtłuszczona mąka sezamowa 55% białka

Data ważności: 08.12.2024Obecnie brak na stanie

Mocno odtłuszczona, niskokaloryczna, bezglutenowa mąka sezamowa, tłoczona metodą na zimno dla zachowania maksymalnych walorów odżywczych i mikroelementów, odpowiednia dla diety ketogenicznej, zawartość węglowodanów na poziomie 5%.

13,98 zł

12,77 zł netto

12,77 PLN brutto Zniżka 8,66%
Ilość produktów:

Masa netto 250 g; 5.11zł/100g

Najniższa cena produktu z ostatnich 30 dni przed wprowadzeniem obniżki to PLN

  

Mocno odtłuszczona, niskokaloryczna, bezglutenowa mąka sezamowa, tłoczona metodą na zimno dla zachowania maksymalnych walorów odżywczych i mikroelementów, odpowiednia dla diety ketogenicznej. Niskowęglowodanowe mąki Grapoila charakteryzują się drobniutką ziarnistością - są delikatne, to prawdziwe mąki, a nie po prostu mielone orzechy czy nasiona.

Mąka sezamowa est niezwykle skutecznym źródłem wapnia i magnezu, wzmacnia układ odpornościowy, a także chroni mięśnie. Ze względu na wysoką zawartość błonnika wywołuje uczucie sytości nawet w niewielkich ilościach, ma przy tym niską kaloryczność i niską zawartość węglowodanów.

Odtłuszczona mąka sezamowa z dodatkiem erytrolu i syrupu Vitafiber lub rafinowanego oleju kokosowego tworzy fantastyczną bezcukrową i niskokaloryczną alternatywę klasycznej chałwy!

Mąkę sezamową można stosować na wiele sposobów, a nawet mieszać z innymi mąkami z nasion. Ponieważ może wchłaniać duże ilości płynów i tłuszczu, oprócz smażenia nadaje się również do zagęszczania potraw, ale używa się go z umiarem ze względu na gorzkawy posmak, stanowi alternatywę bez glutenu dla klasycznej bułki tartej, a rozcieńczona piwem możemy stworzyć pyszną panierkę do warzyw smażonych na głębokim tłuszczu.

Najważniejsze informacje o mące sezamowej Grapoila:

  • wysokoodtłuszczona, zawartość tłuszczu około 12% 
  • aromatyczna alternatywa dla mąk orzechowych i glutenowych, jedna z niewielu mąk nasiennych, która funkcjonuje samodzielnie, może stanowić 100% mieszanki bazowej i całkowicie zastąpić mąkę pszenną
  • bezglutenowa - cały zakład jest 100% bezglutenowy, zgodnie z certyfikatem Europejskiego Stowarzyszenia Bezglutenowego (AOECS)
  • surowa / raw - wyciskana na zimno w prasie śrubowej bez podgrzewania i użycia substancji chemicznych, przez cały proces produkcji temperatura nie przekracza 40°C
  • źródło błonnika
  • niezwykłe bogactwo białka, ponad połowę masy mąki stanowi białko
  • niskowęglowodanowa

Najważniejsze informacje o produktach Grapoila

FILOZOFIA ZERO WASTE

Wszystkie surowce uboczne powstające podczas produkcji produktów Grapoila są w 100% odzyskiwane, nic się nie marnuje. Mając na uwadze ideę produkcji wysokiej jakości, zdrowej żywności z naturalnych składników, intencją Grapoila było od zawsze stworzenie wartości także z tego, co inni producenci skazywali na odrzucenie, nawet wytłoki z winogron stanowiące czyste marnotrawstwo winnic, w najlepszym razie wykorzystywane jako pasza dla zwierząt - to właśnie w wytłokach już ponad 10 lat temu założyciele Grapoila dostrzegli skarbnicę dobroci o doskonałych efektach fizjologicznych i wysokiej jakości oleju. Wraz z tym pierwszym surowcem rozpoczęła się produkcja olejów tłoczonych na zimno Zero Waste of Grapoila.

Podczas produkcji zgodnej z zasadami Zero Waste wszystkie części przychodzących surowców są przetwarzane, nic nie jest wyrzucane. W przypadku wytłoków winogronowych skórki winogron bogate w substancje bioaktywne są po wysuszeniu oddzielane od nasion i mielone. Taka miazga / krem może być wykorzystana do aromatyzowania ciast i kremów. Nasiona są również suszone, a następnie tłoczony z nich olej - bez obróbki cieplnej i dodatków - na własnych prasach. Otrzymane w ten sposób oleje tłoczone na zimno są wysoko odżywczą, zdrową żywnością lub olejami kosmetycznymi, które są butelkowane w ciemnych butelkach.

Osad powstały przed filtracją świeżo wyciśniętego oleju to osad olejowy, który podobnie jak olej jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy, ale zawiera również mikrocząsteczki nasion. Sprzedawany jest w postaci kremu dla smakoszy lub błota kosmetycznego, w zależności od jego charakteru.

Z „suchych pozostałości” po tłoczeniu oleju, pozostają granulki, które mają niską zawartość tłuszczu i węglowodanów, ale są bardzo bogate w białko roślinne, witaminy i inne składniki odżywcze, które są mielone na bezglutenowe mąki, które są doskonałymi dodatkami do pieczenia. 

Ponieważ używamy wyłącznie naturalnych składników, nieliczne produkty uboczne, których inaczej moglibyśmy nie wykorzystać, są suszone na paszę, ziemię kwiatową, kompost lub paliwo. To ostatnie wraz z wszelkimi odpadami zielonymi umieszczane jest w kotle na biomasę, który podgrzewa system suszenia, zamykając tym samym obieg. Przy utrzymaniu zakładu bierzemy również pod uwagę względy środowiskowe. Do czyszczenia używamy głównie powietrza wytwarzanego przez kompresor. Do wycierania wypożyczamy chusteczki od firmy, która wydobywa olej ze zużytej szmatki, aby podgrzać pranie i ponownie się oczyścić. 

Dzięki produkcji „Zero Waste” Grapoila zmniejsza ślad ekologiczny, a jednocześnie obniża koszty.

NAJWYŻSZA JAKOŚĆ

Wysoka jakość produktów Grapoila o naprawdę wyjątkowej zawartości i doskonałym smaku zależy przede wszystkim od starannego doboru surowców i ich przetwarzania w odpowiednich warunkach produkcyjnych.

Grapoila zachowuje niezwykłą ostrożność przy pozyskiwaniu surowców, kupując je głównie od producentów unijnych, któezy dają możliwość prześledzenia całego procesu uprawy. Jakość przechowywania i przetwarzania nasion gwarantują najsurowsze certyfikaty przemysłu spożywczego zakładu (HACCP, FSSC 20000, GMP), zakład produkcyjny Grapoila nie przyjmuje żywności w 100% bezglutenowej, zawierającej gluten, o czym świadczy certyfikat Europejskiego Stowarzyszenia Bezglutenowego (AOECS)

Oprócz przestrzegania surowych norm żywnościowych i jakościowych, sam sposób produkcji zapewnia wysoką jakość olejów Grapoila. Dzięki wysokowydajnym, samodzielnie opracowanym prasom śrubowym (w przeciwieństwie do tradycyjnej metody produkcji olejów ekstrakcyjnych) nie ma konieczności obróbki cieplnej surowca, dodawania dodatków czy środków chemicznych. Oleje pozyskiwane w procesie tłoczenia na zimno zawierają wszystkie naturalne, cenne składniki odżywcze nasion, przywracając im pierwotny smak, czyniąc je bardzo zdrowymi i pysznymi.

Nic nie dowodzi jakości Grapoila lepiej niż wiele, wiele wyróżnień i nagród, jakie produkty tej węgierskiej manufaktury otrzymały na wielu ważnych wystawach i konkursach w ostatnich latach. Z roku na rok oleje i wyroby dla smakoszy Grapoila zachwycają jurorów konkursów i targów degustacyjnych, w skład którego wchodzą uznani eksperci zarówno na scenie krajowej, jak i międzynarodowej.

Wyjątkową jakość naszych produktów dostrzegło również wiele węgierskich restauracji dla smakoszy i znakomitych szefów kuchni, którzy wolą używać naszych olejów tłoczonych na zimno, mąki z nasion i kremów z nasion do swoich sezonowo odnawialnych kompozycji spożywczych. Sukcesy w branży spożywczej i gastronomicznej potwierdzają, że jesteśmy na dobrej drodze i że istnieje zapotrzebowanie na wysokiej jakości produkty pochodzenia roślinnego produkowane chemicznie.

100% NATURY = 100% ZDROWIA

Żywność z naturalnych składników przetwarzana bez użycia substancji chemicznych jest podstawą diety wysokiej jakości. Nasiona to cuda natury: małe mikrokosmosy pełne cennych składników odżywczych, z których czerpie życie rośliny, a z których – przy odrobinie troski i zręczności – możemy również skorzystać. Ta mała „umiejętność” to prasowanie (wyciskanie) na zimno. Proces ten zapewnia staranne i szczelne zamknięcie składników odżywczych w nasionach, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych, które nie zmieniają składu chemicznego surowców. To całkowicie wolny od chemii proces, nie ma potrzeby prażenia (prażenie to prawdziwy zabójca witamin!), rozpuszczalników, usuwania kwaśnego śluzu, chemicznego klarowania lub dezodoryzacji.

Zespół inżynierów Grapoila przez lata projektował prasy śrubowe, które mogą zapewnić wyciskanie z nasion o różnych rozmiarach i twardości z najwyższą możliwą wydajnością. Przez cały proces produkcji temperatura nie przekracza 40°C, dzięki czemu aromaty, smaki i składniki odżywcze naturalnie występujące w nasionach są w pełni zachowane w przetworzonych produktach. 

Bezglutenowa mąka z nasion uzyskana przez zmielenie peletu, który podczas tłoczenia oddziela się od oleju, jest również bardzo bogata w witaminy i minerały. Mąki grapoila są doskonałym, naturalnym źródłem błonnika i białka roślinnego, ale mają też bardzo niską zawartość węglowodanów i tłuszczu. Na przykład mączka z pestek dyni ma zawartość białka prawie 70%, a jej skład aminokwasowy jest prawie doskonały.

Wartości Odżywcze

Porcja 30g

Wartości odżywcze w:
Porcja 30g
100g
Kalorie
116.40
388.00
kJ
487.72
1,625.72
Tłuszcze, w tym
3.84
12.79
tłuszcze nasycone
0.59
1.95
Węglowodany, w tym
1.37
4.57
cukry
1.29
4.29
Błonnik
4.79
15.95
Białko
16.69
55.62
Sól
0.08
0.25

Grapoila bezglutenowa wysoko odtłuszczona mąka z nasion sezamu

Masa netto 0,25kg

Składniki: 100% mąka z nasion sezamu, częściowo odtłuszczona metodą tłoczenia na zimno

Alergeny: sezam; może zawierać śladowe ilości innych orzechów oraz skórki owoców, a także sezam, gorczycę i migdały.

Produkt odpowiedni dla wegan, bezglutenowy.

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 388,0kcal/1625,7kJ, tłuszcze 12,7g (w tym tłuszcze nasycone 1,9g), węglowodany 4,5g (w tym cukry 4,2g), błonnik 15,9g, białko 55,6g, sól 0,2g

Wartości odżywcze w 30g: wartość energetyczna 116,4kcal/487,7kJ, tłuszcze 3,8g (w tym tłuszcze nasycone 0,5g), węglowodany 1,3g (w tym cukry 1,2g), błonnik 4,7g, białko 16,6g, sól 0,0g

Producent: wyprodukowano w UE przez Grapoila, Budapest, Szakiskola u. 43, 1224 Węgry

Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chronić przed światłem.