Grapoila Black Cumin Seed Flour, highly defatted
  • Grapoila Black Cumin Seed Flour, highly defatted
  • Grapoila Black Cumin Seed Flour, highly defatted
  • Grapoila Black Cumin Seed Flour, highly defatted
  • Grapoila Black Cumin Seed Flour, highly defatted
  • Grapoila Black Cumin Seed Flour, highly defatted
  • Grapoila Black Cumin Seed Flour, highly defatted
Kod produktu: 5999566670596
Grapoila

Grapoila Black Cumin - odtłuszczona mąka z czarnuszki, 5% węglowodanów

Data ważności: 05.10.2024Ostatnie sztuki w magazynie

Odtłuszczona, niskowęglowodanowa, odpowiednia dla diety ketogenicznej bezglutenowa mąka z nasion czarnuszki, tłoczona metodą na zimno dla zachowania maksymalnych walorów odżywczych i mikroelementów, odpowiednia dla diety ketogenicznej, zawartość węglowodanów < 5%, zawartość białka i błonnika po około 30%

15,93 zł netto

16,73 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 250 g; 6.69zł/100g

  

Grapoila Black Cumin Seeds Flour to mocno odtłuszczona, niskokaloryczna, bezglutenowa mąka z czarnuszki, tłoczona metodą na zimno dla zachowania maksymalnych walorów odżywczych i mikroelementów, odpowiednia dla diety ketogenicznej.

Niskowęglowodanowe mąki Grapoila charakteryzują się drobniutką ziarnistością - są delikatne, to prawdziwe mąki, a nie po prostu mielone orzechy czy nasiona.

Idealnie zbilansowana dieta powinna skupiać się nie tylko na zdrowych przekąskach, ale także na wartościowych produktach, które stanowią podstawę jadłospisu. Za bazę niemal wszystkich posiłków można uznać mąkę. Wykorzystywana jest zarówno do wypieku chleba jak i produkcji wszelkiego rodzaju klusek, naleśników czy także do stworzenia wyśmienitych słodkości. Patrząc z tej perspektywy, istotne jest, aby starannie dobrać mąkę będącą codziennym składnikiem naszej diety. Grapoila, węgierska firma tworząca produkty bogate w wartości odżywcze, w myśl ruchu zero waste, oferuje Black Cumin Seed Flour, czyli odtłuszczoną mąkę z czarnuszki. To godny pochwały, zdrowy artykuł wykonany z wysokiej jakości surowców.

Nasiona czarnuszki znane i wykorzystywane są od czasów starożytnych. Zgodnie z aktualną wiedzą, można stwierdzić, że jest to produkt z kategorii superfoods. Ma czarną barwę, charakterystyczny smak i zapach, i stanowi źródło wielu cennych składników odżywczych. Mąka z czarnuszki bogata jest w fitosterole, które ograniczają wchłanianie cholesterolu LDL („złego” cholesterolu), dbając tym samym o układ sercowo-naczyniowy. Produkt stanowi także doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych, takich jak witaminy z grupy B, witamina A czy E oraz selen, cynk czy potas. Mąka z czarnuszki korzystnie wpływa na organizm wykazując działanie bakteriobójcze czy przeciwzapalne. Ponadto czarnuszka stanowi produkt wspomagający leczenie anemii, gdyż zwiększa w organizmie liczbę erytrocytów i poziom hemoglobiny.

Odtłuszczona mąka z czarnuszki od Grapoila to bezglutenowa podstawa diety. Świetnie sprawdzi się jako baza do produktów wśród osób stosujących dietę wolną od glutenu, ale także wśród zwolenników diety białkowo-tłuszczowej czy niskowęglowodanowej. Mąka z czarnuszki to doskonały wybór dla wegetarian i wegan. To element diety pełen białka roślinnego, witamin i składników mineralnych. To doskonała baza zdrowej diety. Mąka z czarnuszki od Grapoila to produkt wysokiej jakości wybierany przez świadomych konsumentów. Zadbaj o siebie od wewnątrz! Zacznij od podstaw, wybierz Black Cumin Seed Flour od Grapoila!

Najważniejsze informacje o mące z czarnuszki Grapoila:

  • odtłuszczona, zawartość tłuszczu około 20% 
  • wytrawna, aromatyczna alternatywa dla mąk orzechowych, sugerowany udział w mieszance bazowej 20%-30%
  • bezglutenowa - cały zakład jest 100% bezglutenowy, zgodnie z certyfikatem Europejskiego Stowarzyszenia Bezglutenowego (AOECS)
  • surowa / raw - wyciskana na zimno w prasie śrubowej bez podgrzewania i użycia substancji chemicznych, przez cały proces produkcji temperatura nie przekracza 40°C
  • źródło białka, niemal 30%
  • niezwykłe bogactwo błonnika, niemal 1/3 masy mąki stanowi błonnik
  • niskowęglowodanowa, tylko 5% węglowodanów, odpowiednia dla diety ketogenicznej

Najważniejsze informacje o produktach Grapoila

FILOZOFIA ZERO WASTE

Wszystkie surowce uboczne powstające podczas produkcji produktów Grapoila są w 100% odzyskiwane, nic się nie marnuje. Mając na uwadze ideę produkcji wysokiej jakości, zdrowej żywności z naturalnych składników, intencją Grapoila było od zawsze stworzenie wartości także z tego, co inni producenci skazywali na odrzucenie, nawet wytłoki z winogron stanowiące czyste marnotrawstwo winnic, w najlepszym razie wykorzystywane jako pasza dla zwierząt - to właśnie w wytłokach już ponad 10 lat temu założyciele Grapoila dostrzegli skarbnicę dobroci o doskonałych efektach fizjologicznych i wysokiej jakości oleju. Wraz z tym pierwszym surowcem rozpoczęła się produkcja olejów tłoczonych na zimno Zero Waste of Grapoila.

Podczas produkcji zgodnej z zasadami Zero Waste wszystkie części przychodzących surowców są przetwarzane, nic nie jest wyrzucane. W przypadku wytłoków winogronowych skórki winogron bogate w substancje bioaktywne są po wysuszeniu oddzielane od nasion i mielone. Taka miazga / krem może być wykorzystana do aromatyzowania ciast i kremów. Nasiona są również suszone, a następnie tłoczony z nich olej - bez obróbki cieplnej i dodatków - na własnych prasach. Otrzymane w ten sposób oleje tłoczone na zimno są wysoko odżywczą, zdrową żywnością lub olejami kosmetycznymi, które są butelkowane w ciemnych butelkach.

Osad powstały przed filtracją świeżo wyciśniętego oleju to osad olejowy, który podobnie jak olej jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy, ale zawiera również mikrocząsteczki nasion. Sprzedawany jest w postaci kremu dla smakoszy lub błota kosmetycznego, w zależności od jego charakteru.

Z „suchych pozostałości” po tłoczeniu oleju, pozostają granulki, które mają niską zawartość tłuszczu i węglowodanów, ale są bardzo bogate w białko roślinne, witaminy i inne składniki odżywcze, które są mielone na bezglutenowe mąki, które są doskonałymi dodatkami do pieczenia. 

Ponieważ używamy wyłącznie naturalnych składników, nieliczne produkty uboczne, których inaczej moglibyśmy nie wykorzystać, są suszone na paszę, ziemię kwiatową, kompost lub paliwo. To ostatnie wraz z wszelkimi odpadami zielonymi umieszczane jest w kotle na biomasę, który podgrzewa system suszenia, zamykając tym samym obieg. Przy utrzymaniu zakładu bierzemy również pod uwagę względy środowiskowe. Do czyszczenia używamy głównie powietrza wytwarzanego przez kompresor. Do wycierania wypożyczamy chusteczki od firmy, która wydobywa olej ze zużytej szmatki, aby podgrzać pranie i ponownie się oczyścić. 

Dzięki produkcji „Zero Waste” Grapoila zmniejsza ślad ekologiczny, a jednocześnie obniża koszty.

NAJWYŻSZA JAKOŚĆ

Wysoka jakość produktów Grapoila o naprawdę wyjątkowej zawartości i doskonałym smaku zależy przede wszystkim od starannego doboru surowców i ich przetwarzania w odpowiednich warunkach produkcyjnych.

Grapoila zachowuje niezwykłą ostrożność przy pozyskiwaniu surowców, kupując je głównie od producentów unijnych, któezy dają możliwość prześledzenia całego procesu uprawy. Jakość przechowywania i przetwarzania nasion gwarantują najsurowsze certyfikaty przemysłu spożywczego zakładu (HACCP, FSSC 20000, GMP), zakład produkcyjny Grapoila nie przyjmuje żywności w 100% bezglutenowej, zawierającej gluten, o czym świadczy certyfikat Europejskiego Stowarzyszenia Bezglutenowego (AOECS)

Oprócz przestrzegania surowych norm żywnościowych i jakościowych, sam sposób produkcji zapewnia wysoką jakość olejów Grapoila. Dzięki wysokowydajnym, samodzielnie opracowanym prasom śrubowym (w przeciwieństwie do tradycyjnej metody produkcji olejów ekstrakcyjnych) nie ma konieczności obróbki cieplnej surowca, dodawania dodatków czy środków chemicznych. Oleje pozyskiwane w procesie tłoczenia na zimno zawierają wszystkie naturalne, cenne składniki odżywcze nasion, przywracając im pierwotny smak, czyniąc je bardzo zdrowymi i pysznymi.

Nic nie dowodzi jakości Grapoila lepiej niż wiele, wiele wyróżnień i nagród, jakie produkty tej węgierskiej manufaktury otrzymały na wielu ważnych wystawach i konkursach w ostatnich latach. Z roku na rok oleje i wyroby dla smakoszy Grapoila zachwycają jurorów konkursów i targów degustacyjnych, w skład którego wchodzą uznani eksperci zarówno na scenie krajowej, jak i międzynarodowej.

Wyjątkową jakość naszych produktów dostrzegło również wiele węgierskich restauracji dla smakoszy i znakomitych szefów kuchni, którzy wolą używać naszych olejów tłoczonych na zimno, mąki z nasion i kremów z nasion do swoich sezonowo odnawialnych kompozycji spożywczych. Sukcesy w branży spożywczej i gastronomicznej potwierdzają, że jesteśmy na dobrej drodze i że istnieje zapotrzebowanie na wysokiej jakości produkty pochodzenia roślinnego produkowane chemicznie.

100% NATURY = 100% ZDROWIA

Żywność z naturalnych składników przetwarzana bez użycia substancji chemicznych jest podstawą diety wysokiej jakości. Nasiona to cuda natury: małe mikrokosmosy pełne cennych składników odżywczych, z których czerpie życie rośliny, a z których – przy odrobinie troski i zręczności – możemy również skorzystać. Ta mała „umiejętność” to prasowanie (wyciskanie) na zimno. Proces ten zapewnia staranne i szczelne zamknięcie składników odżywczych w nasionach, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych, które nie zmieniają składu chemicznego surowców. To całkowicie wolny od chemii proces, nie ma potrzeby prażenia (prażenie to prawdziwy zabójca witamin!), rozpuszczalników, usuwania kwaśnego śluzu, chemicznego klarowania lub dezodoryzacji.

Zespół inżynierów Grapoila przez lata projektował prasy śrubowe, które mogą zapewnić wyciskanie z nasion o różnych rozmiarach i twardości z najwyższą możliwą wydajnością. Przez cały proces produkcji temperatura nie przekracza 40°C, dzięki czemu aromaty, smaki i składniki odżywcze naturalnie występujące w nasionach są w pełni zachowane w przetworzonych produktach. 

Bezglutenowa mąka z nasion uzyskana przez zmielenie peletu, który podczas tłoczenia oddziela się od oleju, jest również bardzo bogata w witaminy i minerały. Mąki Grapoila są doskonałym, naturalnym źródłem błonnika i białka roślinnego, ale mają też bardzo niską zawartość węglowodanów i tłuszczu. Na przykład mączka z pestek dyni ma zawartość białka prawie 70%, a jej skład aminokwasowy jest prawie doskonały.

Wartości Odżywcze

Porcja 30g

Wartości odżywcze w:
Porcja 30g
100g
Kalorie
115.80
386.00
kJ
480.30
1,601.00
Tłuszcze, w tym
6.12
20.40
tłuszcze nasycone
0.90
3.00
Węglowodany, w tym
1.59
5.30
cukry
1.53
5.10
Błonnik
8.91
29.70
Białko
9.15
30.50
Sól
0.02
0.08

Grapoila Black Cumin Flour - bezglutenowa wysoko odtłuszczona mąka z czarnuszki

Masa netto 0,25kg

Składniki: 100% mąka z czarnuszki, częściowo odtłuszczona metodą tłoczenia na zimno

Alergeny: może zawierać śladowe ilości innych orzechów oraz skórki owoców, a także sezam, gorczycę i migdały.

Produkt odpowiedni dla wegan, bezglutenowy.

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 386,0kcal/1601,0kJ, tłuszcze 20,4g (w tym tłuszcze nasycone 3,0g), węglowodany 5,3g (w tym cukry 5,1g), błonnik 29,7g, białko 30,5g, sól 0,0g

Wartości odżywcze w 30g: wartość energetyczna 115,8kcal/480,3kJ, tłuszcze 6,1g (w tym tłuszcze nasycone 0,9g), węglowodany 1,5g (w tym cukry 1,5g), błonnik 8,9g, białko 9,1g, sól 0,0g

Producent: wyprodukowano w UE przez Grapoila, Budapest, Szakiskola u. 43, 1224 Węgry

Importer: Guiltfree.pl K. Warda-Poniecka, Wola Gołkowska

Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chronić przed światłem.