• Promocja
  • -10,78%
  • Obecnie brak na stanie
Grapoila Linseed Flour Golden, highly defatted
  • Grapoila Linseed Flour Golden, highly defatted
  • Grapoila Linseed Flour Golden, highly defatted
  • Grapoila Linseed Flour Golden, highly defatted
  • Grapoila Linseed Flour Golden, highly defatted
  • Grapoila Linseed Flour Golden, highly defatted
  • Grapoila Linseed Flour Golden, highly defatted
Kod produktu: 5999566673139
Grapoila

Grapoila Linseed Golden - odtłuszczona mąka ze złotego siemienia lnianego, 3% węglowodanów

Data ważności: 14.02.2025Obecnie brak na stanie

Mocno odtłuszczona, niskokaloryczna, bezglutenowa mąka z nasion siemienia lnianego, tłoczona metodą na zimno dla zachowania maksymalnych walorów odżywczych i mikroelementów, odpowiednia dla diety ketogenicznej, zawartość węglowodanów < 3%, zawartość białka i błonnika po równo około 33% masy mąki.

10,48 zł

8,90 zł netto

9,35 PLN brutto Zniżka 10,78%
Ilość produktów:

Masa netto 250 g; 3.74zł/100g

Najniższa cena produktu z ostatnich 30 dni przed wprowadzeniem obniżki to PLN

  

Mocno odtłuszczona, niskokaloryczna, bezglutenowa mąka ze złotego siemienia lnianego, tłoczona metodą na zimno dla zachowania maksymalnych walorów odżywczych i mikroelementów, odpowiednia dla diety ketogenicznej. Niskowęglowodanowe mąki Grapoila charakteryzują się drobniutką ziarnistością - są delikatne, to prawdziwe mąki, a nie po prostu mielone orzechy czy nasiona.

Dieta każdego człowieka powinna być pełna nieprzetworzonej żywności naturalnego pochodzenia, bogatej w składniki odżywcze, korzystnie oddziałującej na organizm. Krótko mówiąc, każdy powinien w swoim jadłospisie uwzględniać jak najwięcej produktów z kategorii superfoods.  Jednym z takich artykułów spożywczych, który łatwo wkomponować w swój codzienny jadłospis, jest złota mąka lniana. Taki właśnie bazowy produkt tworzy węgierska firma znana jako Grapoila. To przedsiębiorstwo, dla którego niezwykle ważne jest, aby kreować wysokiej jakości artykuły spożywcze, które są naturalne i zdrowe. Linseed Flour Golden to doskonały wybór, aby odmienić Twoje życie!

Siemię lniane to płaskie ziarenka, dla których charakterystyczne jest to, iż po zalaniu wodą pęcznieją, otoczone śluzem. Posiadają wiele bioaktywnych substancji korzystnie oddziałujących na organizm człowieka. Równie dobroczynny wpływ wykazuje złota mąka lniana, stworzona ze złotej odmiany siemienia lnianego. Wyróżnia się ona jeszcze lepszymi właściwościami niż brązowa mąka lniana, dzięki czemu świetnie wspomaga proces trawienny. Szereg badań wskazuje, iż Linseed Flour Golden wykazuje działanie antynowotworowe czy przeciwzapalne. Udowodniono także, że ligniany, czyli fitoestrogeny obecne w produkcie, korzystnie wpływają na owulację oraz zmniejszają szereg nieprzyjemnych objawów w okresie menopauzalnym. Tak jak siemię lniane, tak również złota mąka lniana, wpływa pozytywnie na pracę jelit, wspomagając oczyszczanie organizmu.

Doskonałym sposobem wprowadzenia do Twojej diety złotej mąki lnianej będzie częściowe zastąpienie nią tradycyjnie używanej mąki. Produkt od Grapoila możesz dodać do wypieku ciasta, czy użyć jako zagęszczacza do jogurtu bądź owsianki. Złota mąka lniana to bezglutenowa propozycja. Produkt świetnie sprawdzi się jako składnik diety wolnej od glutenu, ale również jako element jadłospisu wegetarian i wegan. Dzięki bogactwu białka (w 100g produktu aż 37g protein) mąka od Grapoila wyśmienicie wkomponuje się w dietę wysokobiałkową, bądź ketogeniczną. Dodaj złotą mąkę lnianą do swojego jadłospisu i poczuj jak poprawia się Twoje samopoczucie! Oprzyj swoją dietę o ten naturalny, zdrowy produkt i ciesz się pełnią życia!

Najważniejsze informacje o złotej mące lnianej Grapoila:

  • wysokoodtłuszczona, zawartość tłuszczu poniżej 3% 
  • niskokaloryczna, około 25% mniej kcal niż mąka pszenna i przeszło 2,5 razy mniej kalorii niż mąka migdałowa
  • wytrawna, aromatyczna alternatywa dla mąk orzechowych, sugerowany udział w mieszance bazowej 20%-30%
  • bezglutenowa - cały zakład jest 100% bezglutenowy, zgodnie z certyfikatem Europejskiego Stowarzyszenia Bezglutenowego (AOECS)
  • surowa / raw - wyciskana na zimno w prasie śrubowej bez podgrzewania i użycia substancji chemicznych, przez cały proces produkcji temperatura nie przekracza 40°C
  • źródło białka, niemal 36%
  • niezwykłe bogactwo błonnika, ponad 1/3 masy mąki stanowi błonnik
  • niskowęglowodanowa, odpowiednia dla diety ketogenicznej

Najważniejsze informacje o produktach Grapoila

FILOZOFIA ZERO WASTE

Wszystkie surowce uboczne powstające podczas produkcji produktów Grapoila są w 100% odzyskiwane, nic się nie marnuje. Mając na uwadze ideę produkcji wysokiej jakości, zdrowej żywności z naturalnych składników, intencją Grapoila było od zawsze stworzenie wartości także z tego, co inni producenci skazywali na odrzucenie, nawet wytłoki z winogron stanowiące czyste marnotrawstwo winnic, w najlepszym razie wykorzystywane jako pasza dla zwierząt - to właśnie w wytłokach już ponad 10 lat temu założyciele Grapoila dostrzegli skarbnicę dobroci o doskonałych efektach fizjologicznych i wysokiej jakości oleju. Wraz z tym pierwszym surowcem rozpoczęła się produkcja olejów tłoczonych na zimno Zero Waste of Grapoila.

Podczas produkcji zgodnej z zasadami Zero Waste wszystkie części przychodzących surowców są przetwarzane, nic nie jest wyrzucane. W przypadku wytłoków winogronowych skórki winogron bogate w substancje bioaktywne są po wysuszeniu oddzielane od nasion i mielone. Taka miazga / krem może być wykorzystana do aromatyzowania ciast i kremów. Nasiona są również suszone, a następnie tłoczony z nich olej - bez obróbki cieplnej i dodatków - na własnych prasach. Otrzymane w ten sposób oleje tłoczone na zimno są wysoko odżywczą, zdrową żywnością lub olejami kosmetycznymi, które są butelkowane w ciemnych butelkach.

Osad powstały przed filtracją świeżo wyciśniętego oleju to osad olejowy, który podobnie jak olej jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy, ale zawiera również mikrocząsteczki nasion. Sprzedawany jest w postaci kremu dla smakoszy lub błota kosmetycznego, w zależności od jego charakteru.

Z „suchych pozostałości” po tłoczeniu oleju, pozostają granulki, które mają niską zawartość tłuszczu i węglowodanów, ale są bardzo bogate w białko roślinne, witaminy i inne składniki odżywcze, które są mielone na bezglutenowe mąki, które są doskonałymi dodatkami do pieczenia. 

Ponieważ używamy wyłącznie naturalnych składników, nieliczne produkty uboczne, których inaczej moglibyśmy nie wykorzystać, są suszone na paszę, ziemię kwiatową, kompost lub paliwo. To ostatnie wraz z wszelkimi odpadami zielonymi umieszczane jest w kotle na biomasę, który podgrzewa system suszenia, zamykając tym samym obieg. Przy utrzymaniu zakładu bierzemy również pod uwagę względy środowiskowe. Do czyszczenia używamy głównie powietrza wytwarzanego przez kompresor. Do wycierania wypożyczamy chusteczki od firmy, która wydobywa olej ze zużytej szmatki, aby podgrzać pranie i ponownie się oczyścić. 

Dzięki produkcji „Zero Waste” Grapoila zmniejsza ślad ekologiczny, a jednocześnie obniża koszty.

NAJWYŻSZA JAKOŚĆ

Wysoka jakość produktów Grapoila o naprawdę wyjątkowej zawartości i doskonałym smaku zależy przede wszystkim od starannego doboru surowców i ich przetwarzania w odpowiednich warunkach produkcyjnych.

Grapoila zachowuje niezwykłą ostrożność przy pozyskiwaniu surowców, kupując je głównie od producentów unijnych, któezy dają możliwość prześledzenia całego procesu uprawy. Jakość przechowywania i przetwarzania nasion gwarantują najsurowsze certyfikaty przemysłu spożywczego zakładu (HACCP, FSSC 20000, GMP), zakład produkcyjny Grapoila nie przyjmuje żywności w 100% bezglutenowej, zawierającej gluten, o czym świadczy certyfikat Europejskiego Stowarzyszenia Bezglutenowego (AOECS)

Oprócz przestrzegania surowych norm żywnościowych i jakościowych, sam sposób produkcji zapewnia wysoką jakość olejów Grapoila. Dzięki wysokowydajnym, samodzielnie opracowanym prasom śrubowym (w przeciwieństwie do tradycyjnej metody produkcji olejów ekstrakcyjnych) nie ma konieczności obróbki cieplnej surowca, dodawania dodatków czy środków chemicznych. Oleje pozyskiwane w procesie tłoczenia na zimno zawierają wszystkie naturalne, cenne składniki odżywcze nasion, przywracając im pierwotny smak, czyniąc je bardzo zdrowymi i pysznymi.

Nic nie dowodzi jakości Grapoila lepiej niż wiele, wiele wyróżnień i nagród, jakie produkty tej węgierskiej manufaktury otrzymały na wielu ważnych wystawach i konkursach w ostatnich latach. Z roku na rok oleje i wyroby dla smakoszy Grapoila zachwycają jurorów konkursów i targów degustacyjnych, w skład którego wchodzą uznani eksperci zarówno na scenie krajowej, jak i międzynarodowej.

Wyjątkową jakość naszych produktów dostrzegło również wiele węgierskich restauracji dla smakoszy i znakomitych szefów kuchni, którzy wolą używać naszych olejów tłoczonych na zimno, mąki z nasion i kremów z nasion do swoich sezonowo odnawialnych kompozycji spożywczych. Sukcesy w branży spożywczej i gastronomicznej potwierdzają, że jesteśmy na dobrej drodze i że istnieje zapotrzebowanie na wysokiej jakości produkty pochodzenia roślinnego produkowane chemicznie.

100% NATURY = 100% ZDROWIA

Żywność z naturalnych składników przetwarzana bez użycia substancji chemicznych jest podstawą diety wysokiej jakości. Nasiona to cuda natury: małe mikrokosmosy pełne cennych składników odżywczych, z których czerpie życie rośliny, a z których – przy odrobinie troski i zręczności – możemy również skorzystać. Ta mała „umiejętność” to prasowanie (wyciskanie) na zimno. Proces ten zapewnia staranne i szczelne zamknięcie składników odżywczych w nasionach, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych, które nie zmieniają składu chemicznego surowców. To całkowicie wolny od chemii proces, nie ma potrzeby prażenia (prażenie to prawdziwy zabójca witamin!), rozpuszczalników, usuwania kwaśnego śluzu, chemicznego klarowania lub dezodoryzacji.

Zespół inżynierów Grapoila przez lata projektował prasy śrubowe, które mogą zapewnić wyciskanie z nasion o różnych rozmiarach i twardości z najwyższą możliwą wydajnością. Przez cały proces produkcji temperatura nie przekracza 40°C, dzięki czemu aromaty, smaki i składniki odżywcze naturalnie występujące w nasionach są w pełni zachowane w przetworzonych produktach. 

Bezglutenowa mąka z nasion uzyskana przez zmielenie peletu, który podczas tłoczenia oddziela się od oleju, jest również bardzo bogata w witaminy i minerały. Mąki grapoila są doskonałym, naturalnym źródłem błonnika i białka roślinnego, ale mają też bardzo niską zawartość węglowodanów i tłuszczu. Na przykład mączka z pestek dyni ma zawartość białka prawie 70%, a jej skład aminokwasowy jest prawie doskonały.

Wartości Odżywcze

Porcja 30g

Wartości odżywcze w:
Porcja 30g
100g
Kalorie
88.20
294.00
kJ
366.60
1,222.00
Tłuszcze, w tym
2.16
7.20
tłuszcze nasycone
0.54
1.80
Węglowodany, w tym
0.87
2.90
cukry
0.81
2.70
Błonnik
10.47
34.90
Białko
11.07
36.90
Sól
0.03
0.10

Grapoila Golden Lineseed Flour - bezglutenowa wysoko odtłuszczona mąka ze złotego siemienia lnianego

Masa netto 0,25kg

Składniki: 100% mąka ze złotego siemienia lnianego, częściowo odtłuszczona metodą tłoczenia na zimno

Alergeny: może zawierać śladowe ilości innych orzechów oraz skórki owoców, a także sezam, gorczycę i migdały.

Produkt odpowiedni dla wegan, bezglutenowy.

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 294,0kcal/1222,0kJ, tłuszcze 7,2g (w tym tłuszcze nasycone 1,8g), węglowodany 2,9g (w tym cukry 2,7g), błonnik 34,9g, białko 36,9g, sól 0,1g

Wartości odżywcze w 30g: wartość energetyczna 88,2kcal/366,6kJ, tłuszcze 2,1g (w tym tłuszcze nasycone 0,5g), węglowodany 0,8g (w tym cukry 0,8g), błonnik 10,4g, białko 11,0g, sól 0,0g

Producent: wyprodukowano w UE przez Grapoila, Budapest, Szakiskola u. 43, 1224 Węgry

Importer: Guiltfree.pl K. Warda-Poniecka, Wola Gołkowska

Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chronić przed światłem.