Grapoila Mustard Powder, highly defatted
  • Grapoila Mustard Powder, highly defatted
  • Grapoila Mustard Powder, highly defatted
  • Grapoila Mustard Powder, highly defatted
  • Grapoila Mustard Powder, highly defatted
  • Grapoila Mustard Powder, highly defatted
  • Grapoila Mustard Powder, highly defatted
Kod produktu: 5999885217106
Grapoila

Grapoila Mustard Powder - odtłuszczona mąka musztardowa (gorczycowa), 36% białka

Data ważności: 05.10.2024Ostatnie sztuki w magazynie

Mocno odtłuszczona, niskokaloryczna, bezglutenowa mąka z nasion gorczycy (tych samych, któe nadają charakterystyczny ostry smak musztardzie), tłoczona metodą na zimno dla zachowania maksymalnych walorów odżywczych i mikroelementów, odpowiednia dla diety ketogenicznej, zawartość węglowodanów ok 13%.

9,98 zł netto

10,48 PLN brutto
Ilość produktów:

Masa netto 250 g; 4.19zł/100g

Główny smak: Smak musztarda – kliknij, aby pokazać inne produkty z tym smakiem

  

Mocno odtłuszczona, niskokaloryczna, bezglutenowa mąka musztardowa Grapoila, tłoczona metodą na zimno dla zachowania maksymalnych walorów odżywczych i mikroelementów, odpowiednia dla diety ketogenicznej.

Niskowęglowodanowe mąki Grapoila charakteryzują się drobniutką ziarnistością - są delikatne, to prawdziwe mąki, a nie po prostu mielone orzechy czy nasiona.

Grapoila Mustard Powder to żółta i aromatyczna mąka z nasion gorczycy. Bez glutenu – bez problemu!

Najbardziej znaną marką angielskiej musztardy jest Colman's of Norwich, która po raz pierwszy wyprodukowała mustard powder w 1814 roku w postaci proszku w żółtej, kultowej już puszce. To niewiarygodne, że są firmy, które przez 200 lat poświęcają się jednej, dosyć wąskiej gałęzi rynku spożywczego!

Nieco młodszą firmą, lecz jakże potrzebną światu jest węgierska Grapoila, która tłoczy oleje z 20 rodzajów nasion, produkuje bezglutenowe mąki, kremy z nasion i kosmetyki naturalne z całkowitym wyłączeniem chemikaliów i dodatków. Podczas produkcji stosuje zieloną technologię zero waste, która ma na celu produkcję bez odpadów! Zaczynają od tłoczenia oleju. Pierwszymi produktami ubocznymi tłoczenia oleju są suche, niskotłuszczowe granulki, które można zmielić na bezglutenową mąkę z nasion. Drugi produkt uboczny, „błoto olejowe” zawierające mikrocząsteczki nasion, powstaje podczas osadzania się oleju. „Błota” te – w zależności od swoich właściwości – mogą być przerobione na smarowidła kanapkowe, sosy, bądź na kosmetyki naturalne. Matka Natura im za to podziękuje! Bez wątpienia Ty też będziesz im wdzięczny! My już jesteśmy zachwyceni! :)

Grapoila Mustard Powder jest genialna, ponieważ:

  • jest świetnym źródłem białka
  • ma sporą zawartość aminokwasów
  • jest bogata w minerały i błonnik
  • jest bez glutenu
  • vegan friendly - przy produkcji nie ucierpiały żadne zwierzaki :)
  • ma niską kaloryczność
  • wyróżnia się niską zawartością węglowodanów

Mąka z nasion gorczycy jest dobrze znana na rynkach anglosaskich jako wspomniana już musztarda w proszku. Idealnie nadaje się do przyprawiania sosów sałatkowych, peklowania mięs, a także do przyrządzania domowej roboty musztardy. Jeśli robisz makaron domowy, rozważ dodanie do ciasta mąki z nasion gorczycy – podkręci smak i fajnie zabarwi masę. A gdyby tak dodać Grapoila Mustard Powder do ciasta na bułki do burgerów, to znajomi ustawialiby się w kolejce jak do najlepszego food tracka w mieście, by skosztować buły i spóły w nowej odsłonie. W kuchni wypada eksperymentować. Gdyby nie eksperymenty, pewnie nigdy nie powstałyby chleb na drożdżach, piwo czy wegańska beza. Świat należy do odważnych! Be brave!

Najważniejsze informacje o mące musztardowej Grapoila:

  • wysokoodtłuszczona, zawartość tłuszczu około 12% 
  • niskokaloryczna, około 20% mniej kcal niż mąka pszenna i przeszło 2 razy mniej kalorii niż mąka migdałowa
  • wytrawna, aromatyczna alternatywa dla mąk orzechowych, sugerowany udział w mieszance bazowej 20%-30%
  • bezglutenowa - cały zakład jest 100% bezglutenowy, zgodnie z certyfikatem Europejskiego Stowarzyszenia Bezglutenowego (AOECS)
  • surowa / raw - wyciskana na zimno w prasie śrubowej bez podgrzewania i użycia substancji chemicznych, przez cały proces produkcji temperatura nie przekracza 40°C
  • źródło białka, ponad 36%
  • stanowi źródło błonnika
  • niskowęglowodanowa

Najważniejsze informacje o produktach Grapoila

FILOZOFIA ZERO WASTE

Wszystkie surowce uboczne powstające podczas produkcji produktów Grapoila są w 100% odzyskiwane, nic się nie marnuje. Mając na uwadze ideę produkcji wysokiej jakości, zdrowej żywności z naturalnych składników, intencją Grapoila było od zawsze stworzenie wartości także z tego, co inni producenci skazywali na odrzucenie, nawet wytłoki z winogron stanowiące czyste marnotrawstwo winnic, w najlepszym razie wykorzystywane jako pasza dla zwierząt - to właśnie w wytłokach już ponad 10 lat temu założyciele Grapoila dostrzegli skarbnicę dobroci o doskonałych efektach fizjologicznych i wysokiej jakości oleju. Wraz z tym pierwszym surowcem rozpoczęła się produkcja olejów tłoczonych na zimno Zero Waste of Grapoila.

Podczas produkcji zgodnej z zasadami Zero Waste wszystkie części przychodzących surowców są przetwarzane, nic nie jest wyrzucane. W przypadku wytłoków winogronowych skórki winogron bogate w substancje bioaktywne są po wysuszeniu oddzielane od nasion i mielone. Taka miazga / krem może być wykorzystana do aromatyzowania ciast i kremów. Nasiona są również suszone, a następnie tłoczony z nich olej - bez obróbki cieplnej i dodatków - na własnych prasach. Otrzymane w ten sposób oleje tłoczone na zimno są wysoko odżywczą, zdrową żywnością lub olejami kosmetycznymi, które są butelkowane w ciemnych butelkach.

Osad powstały przed filtracją świeżo wyciśniętego oleju to osad olejowy, który podobnie jak olej jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy, ale zawiera również mikrocząsteczki nasion. Sprzedawany jest w postaci kremu dla smakoszy lub błota kosmetycznego, w zależności od jego charakteru.

Z „suchych pozostałości” po tłoczeniu oleju, pozostają granulki, które mają niską zawartość tłuszczu i węglowodanów, ale są bardzo bogate w białko roślinne, witaminy i inne składniki odżywcze, które są mielone na bezglutenowe mąki, które są doskonałymi dodatkami do pieczenia. 

Ponieważ używamy wyłącznie naturalnych składników, nieliczne produkty uboczne, których inaczej moglibyśmy nie wykorzystać, są suszone na paszę, ziemię kwiatową, kompost lub paliwo. To ostatnie wraz z wszelkimi odpadami zielonymi umieszczane jest w kotle na biomasę, który podgrzewa system suszenia, zamykając tym samym obieg. Przy utrzymaniu zakładu bierzemy również pod uwagę względy środowiskowe. Do czyszczenia używamy głównie powietrza wytwarzanego przez kompresor. Do wycierania wypożyczamy chusteczki od firmy, która wydobywa olej ze zużytej szmatki, aby podgrzać pranie i ponownie się oczyścić. 

Dzięki produkcji „Zero Waste” Grapoila zmniejsza ślad ekologiczny, a jednocześnie obniża koszty.

NAJWYŻSZA JAKOŚĆ

Wysoka jakość produktów Grapoila o naprawdę wyjątkowej zawartości i doskonałym smaku zależy przede wszystkim od starannego doboru surowców i ich przetwarzania w odpowiednich warunkach produkcyjnych.

Grapoila zachowuje niezwykłą ostrożność przy pozyskiwaniu surowców, kupując je głównie od producentów unijnych, któezy dają możliwość prześledzenia całego procesu uprawy. Jakość przechowywania i przetwarzania nasion gwarantują najsurowsze certyfikaty przemysłu spożywczego zakładu (HACCP, FSSC 20000, GMP), zakład produkcyjny Grapoila nie przyjmuje żywności w 100% bezglutenowej, zawierającej gluten, o czym świadczy certyfikat Europejskiego Stowarzyszenia Bezglutenowego (AOECS)

Oprócz przestrzegania surowych norm żywnościowych i jakościowych, sam sposób produkcji zapewnia wysoką jakość olejów Grapoila. Dzięki wysokowydajnym, samodzielnie opracowanym prasom śrubowym (w przeciwieństwie do tradycyjnej metody produkcji olejów ekstrakcyjnych) nie ma konieczności obróbki cieplnej surowca, dodawania dodatków czy środków chemicznych. Oleje pozyskiwane w procesie tłoczenia na zimno zawierają wszystkie naturalne, cenne składniki odżywcze nasion, przywracając im pierwotny smak, czyniąc je bardzo zdrowymi i pysznymi.

Nic nie dowodzi jakości Grapoila lepiej niż wiele, wiele wyróżnień i nagród, jakie produkty tej węgierskiej manufaktury otrzymały na wielu ważnych wystawach i konkursach w ostatnich latach. Z roku na rok oleje i wyroby dla smakoszy Grapoila zachwycają jurorów konkursów i targów degustacyjnych, w skład którego wchodzą uznani eksperci zarówno na scenie krajowej, jak i międzynarodowej.

Wyjątkową jakość naszych produktów dostrzegło również wiele węgierskich restauracji dla smakoszy i znakomitych szefów kuchni, którzy wolą używać naszych olejów tłoczonych na zimno, mąki z nasion i kremów z nasion do swoich sezonowo odnawialnych kompozycji spożywczych. Sukcesy w branży spożywczej i gastronomicznej potwierdzają, że jesteśmy na dobrej drodze i że istnieje zapotrzebowanie na wysokiej jakości produkty pochodzenia roślinnego produkowane chemicznie.

100% NATURY = 100% ZDROWIA

Żywność z naturalnych składników przetwarzana bez użycia substancji chemicznych jest podstawą diety wysokiej jakości. Nasiona to cuda natury: małe mikrokosmosy pełne cennych składników odżywczych, z których czerpie życie rośliny, a z których – przy odrobinie troski i zręczności – możemy również skorzystać. Ta mała „umiejętność” to prasowanie (wyciskanie) na zimno. Proces ten zapewnia staranne i szczelne zamknięcie składników odżywczych w nasionach, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych, które nie zmieniają składu chemicznego surowców. To całkowicie wolny od chemii proces, nie ma potrzeby prażenia (prażenie to prawdziwy zabójca witamin!), rozpuszczalników, usuwania kwaśnego śluzu, chemicznego klarowania lub dezodoryzacji.

Zespół inżynierów Grapoila przez lata projektował prasy śrubowe, które mogą zapewnić wyciskanie z nasion o różnych rozmiarach i twardości z najwyższą możliwą wydajnością. Przez cały proces produkcji temperatura nie przekracza 40°C, dzięki czemu aromaty, smaki i składniki odżywcze naturalnie występujące w nasionach są w pełni zachowane w przetworzonych produktach. 

Bezglutenowa mąka z nasion uzyskana przez zmielenie peletu, który podczas tłoczenia oddziela się od oleju, jest również bardzo bogata w witaminy i minerały. Mąki grapoila są doskonałym, naturalnym źródłem błonnika i białka roślinnego, ale mają też bardzo niską zawartość węglowodanów i tłuszczu. Na przykład mączka z pestek dyni ma zawartość białka prawie 70%, a jej skład aminokwasowy jest prawie doskonały.

Wartości Odżywcze

Porcja 30g

Wartości odżywcze w:
Porcja 30g
100g
Kalorie
94.80
316.00
kJ
397.50
1,325.00
Tłuszcze, w tym
3.92
13.06
tłuszcze nasycone
0.21
0.70
Węglowodany, w tym
3.95
13.16
cukry
2.86
9.52
Białko
10.90
36.33
Sól
0.01
0.03

Grapoila Mustard Flour - bezglutenowa wysoko odtłuszczona mąka z nasion gorczycy

Masa netto 0,25kg

Składniki: 100% mąka z mąka z nasion gorczycy, częściowo odtłuszczona metodą tłoczenia na zimno

Alergeny: gorczyca; może zawierać śladowe ilości innych orzechów oraz skórki owoców, a także sezam, gorczycę i migdały.

Produkt odpowiedni dla wegan, bezglutenowy.

Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 316,0kcal/1325,0kJ, tłuszcze 13,0g (w tym tłuszcze nasycone 0,7g), węglowodany 13,1g (w tym cukry 9,5g), białko 36,3g, sól 0,0g

Wartości odżywcze w 30g: wartość energetyczna 94,8kcal/397,5kJ, tłuszcze 3,9g (w tym tłuszcze nasycone 0,2g), węglowodany 3,9g (w tym cukry 2,8g), białko 10,8g, sól 0,0g

Producent: wyprodukowano w UE przez Grapoila, Budapest, Szakiskola u. 43, 1224 Węgry

Importer: Guiltfree.pl K. Warda-Poniecka, Wola Gołkowska

Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chronić przed światłem.