Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
RAW Cocoa Keto Organic Cocoa Butter - surowe masło kakaowe organiczne
Masło kakaowe zrobiło w ostatnich latach zawrotną karierę. To jednak naturalny surowiec znany i stosowany w kuchni oraz procesach leczniczych już od dawna, a obecnie przeżywa swoją drugą młodość. Ma piękny, czekoladowy zapach i delikatny smak. Produkty z jego zastosowaniem idealnie twardnieją zastygając, dlatego doskonale nadaje się jako baza do czekoladowych deserów. Dodatkowo masło kakaowe nadaje się w kuchni do smażenia, ponieważ jest odporne na wysoką temperaturę.
Dodaj do rozpuszczonego masła kakaowego dowolną substancję słodzącą, odżywkę białkową lub/i aromat i ciesz się pyszną, domową czekoladą!
Masło kakaowe (theobroma cacao seed butter) znane również jako olej lub tłuszcz kakaowy to naturalny tłuszcz roślinny. Masło kakaowe pozyskiwane jest z ziaren kakaowca. W składzie nie posiada węglowodanów – świetnie sprawdzi się w diecie ketogenicznej i w dietach low carb.
Masło kakaowe jest bardzo twarde, ma stałą konsystencję, posiada jasnobrązową barwę, przyjemny zapach czekolady. Temperatura topnienia masła kakaowego jest niska - od 30 do 36 stopni (zbliżoną do temperatury ciała człowieka), w kosmetyce łatwo go rozprowadzić na skórze i szybko się wchłania. Nie zawiera żadnych dodatków, glutenu, laktozy oraz jest w 100% vegan.
Masło kakaowe ma wiele zastosowań, sprawdź poniżej nasze propozycje, w tym przepis na domowe smarowidło do pieczywa, naleśników czy gofrów. Mniam!
Zalety masła kakaowego bio:
- czyste masło kakaowe - zero dodatków
- nadaje potrawom delikatny, aksamitny smak, charakterystyczny dla białej czekolady
- nadaje deserom gładką, jedwabistą konsystencję,
- odporne na wysokie temperatury (masło kakaowe można podgrzewać do temperatury nawet 200 stopni Celsjusza),
- można mieszać z innymi tłuszczami np. olejem kokosowym ,
- w deserach stanowi doskonały wegański zamiennik żelatyny.
Jak używać masła kakaowego?
Masło kakaowe jest bardzo wszechstronnym produktem, który można wykorzystać w wielu przepisach kulinarnych i kosmetycznych. Oto kilka sposobów na wykorzystanie masła kakaowego:
- Do przygotowania czekolady: masło kakaowe jest kluczowym składnikiem w produkcji domowej czekolady. Wystarczy rozpuścić go w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i dodać do niego cukier, kakao i ewentualnie inne dodatki, takie jak orzechy, suszone owoce czy płatki kokosowe.
- Do pieczenia: masło kakaowe może być stosowane jako zamiennik tradycyjnego masła lub oleju roślinnego w wielu przepisach na ciasta, ciasteczka i muffiny. Dodaje ono intensywny smak i aromat kakao oraz poprawia konsystencję wypieków.
- Do aromatyzowania kawy i herbaty: łyżeczka masła kakaowego może dodać aromatu i smaku do kawy lub herbaty. Wystarczy dodać kawałek masła kakaowego do filiżanki i poczekać, aż się rozpuści.
- Do pielęgnacji skóry: masło kakaowe stosowane na skórę jest bardzo dla niej korzystne - nawilża skórę. Można go wykorzystać do produkcji domowych kosmetyków, takich jak balsamy, kremy i masła do ciała. Można je rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niego olejki eteryczne, aby nadać mu dodatkowy zapach.
- Do aromaterapii: masło kakaowe sprawdzi się w aromaterapii, ponieważ jest w stanie związać i uwalniać zapachy. Można dodać do niego kilka kropel ulubionego olejku eterycznego i rozpuścić w aromatycznej lampce lub dyfuzorze.
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
RAW Cocoa Keto Organic Cocoa Butter - organiczny tłuszcz kakaowy
Masa netto: 200g
Składniki: tłuszcz kakaowy*
* Certyfikowany składnik ekologiczny.
Alergeny: może zawierać orzechy
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 899,0kcal/3777,0kJ, tłuszcze 99,9g (w tym tłuszcze nasycone 64,0g), węglowodany 0,0g (w tym cukry 0,0g), błonnik 0,0g, białko 0,0g, sól 0,0g
Wartości odżywcze w 20g: wartość energetyczna 179,8kcal/755,4kJ, tłuszcze 19,9g (w tym tłuszcze nasycone 12,8g), węglowodany 0,0g (w tym cukry 0,0g), błonnik 0,0g, białko 0,0g, sól 0,0g
Producent: wyprodukowano w Polsce przez RAW COCOA Surovital Marcin Rendak Karol Szwed S.C., Św. Urszuli Ledóchowskiej 5/18, 02-972 Warszawa
Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu z dala od źródeł intensywnych zapachów