Targroch Babka Jajowata (Psyllium) - łuska babki jajowatej 66% błonnika
Psyllium jest formą błonnika pochodzącego z łusek występującej naturalnie w Indiach nasion rośliny Plantago ovata. Mówiąc najprościej, proszek psyllium to drobno zmielona łuska.
Łuska i proszek psyllium to nie tylko doskonała pomoc przy zaparciach, ale ich właściwości probiotyczne pomagają zwalczać infekcje i zmniejszać stany zapalne. Może być również stosowany w leczeniu czerwonki, przewlekłej biegunki, jelita drażliwego, hemoroidów, zapalenia pęcherza moczowego, a nawet wysokiego poziomu cholesterolu.
Ważne! Podczas spożywania psyllium należy uzupełniać organizm dużą ilością wody, ponieważ psyllium pęcznieje i pochłania bardzo duże ilości płynów.
Babka jajowata zawiera dużą ilość naturalnego błonnika, podobnego do tego, który znaleźć można w siemieniu lnianym czy otrębach owsianych. Spożywana jest w postaci nasion lub łupin razem z posiłkami lub napojami. Nie należy jej jeść w innej formie. Dodana do posiłków w postaci łusek lub nasion zagęszcza je, dlatego jest dobrym dodatkiem do zup i sosów. Łupiny babki jajowatej można podawać jako dodatek do jogurtu czy mleka, razem z płatkami i owocami. Aby w pełni skorzystać z dobroczynnego działania rośliny, warto przyjmować ją w trakcie codziennych posiłków.
Subtelna różnica między łuską psyllium a mielonym proszkiem psyllium
Łuska Psyllium pęcznieje, tworząc galaretowatą maskę po zmieszaniu z dowolnym płynem, a tym samym zwiększa objętość diety, co jest czynnikiem, który może pomóc zmniejszyć objawy zaparć. Łuska ma nieco bardziej ziarnistą konsystencję niż proszek po zmieszaniu z płynami. Zarówno proszek i łuska pochodzą z tego samego źródła, ale łuska jest mniej skoncentrowana pod względem odżywczym. Łuska psyllium może zwiększać uczucie sytości i spowalnia trawienie. Może to pomóc w zmniejszeniu spożycia kalorii, a poziom cukru we krwi nie wzrośnie. Ponieważ ten aspekt kontroluje również przyjmowanie pokarmu, zarządzanie wagą staje się łatwiejsze dzięki zastosowaniu łusek psyllium.
Proszek psyllium powstaje ze zmielenia łusek psyllium na drobny pył. Ten mielony proszek psyllium natychmiast rozpuszcza się w płynie, zmniejszając korzyści płynące z błonnika, podczas gdy cała łuska wchłania wodę i rozszerza się nawet dziesięciokrotnie, zapewniając więcej korzyści ze spożycia błonnika i zmniejszając ilość przyswajanych kalorii
Wartości Odżywcze
Targroch łuska babki jajowatej
Masa netto: 250g
Składniki: łuska babki jajowatej plantago ovata 100%
Alergeny: może zawierać gluten, orzechy ziemne, soję, sezam i inne orzechy
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 178,0kcal/749,0kJ, tłuszcze 0,0g (w tym tłuszcze nasycone 0,0g), węglowodany 11,0g (w tym cukry 0,0g), błonnik 66,4g, białko 0,4g, sól 1,6g
Wartości odżywcze w 14g: wartość energetyczna 24,9kcal/104,8kJ, tłuszcze 0,0g (w tym tłuszcze nasycone 0,0g), węglowodany 1,5g (w tym cukry 0,0g), błonnik 9,2g, białko 0,0g, sól 0,2g
Dystrybutor: kraj pochodzenia surowca Indie, zapakowana dla Targroch
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.