Atkins Day Break mieszanka do wypieku chleba 75% mniej węglowodanów
Mieszanka do wypieku chleba niskowęglowodanowego Atkins jest błyskawiczna i bardzo prosta w użyciu - zdziwisz się, że zrobienie zdrowego, domowego chleba, którego kromka ma tylko 2g węglowodanów - nie wymaga nawet zagniatania! Wystarczy, że zmieszasz zawartość opakowania z letnią wodą i wstawisz chleb do piekarnika lub chlebomatu.
Gotowy bochenek to 24 kromki, których smakiem możesz cieszyć się każdego dnia przygotowując niskowęglowodanowe tosty czy tradycyjne kanapki. Jedna kromka chleba Atkins ma tylko 70kcal (dla porównania kromka zwykłego chleba to około 90kcal), zawiera niemal 7g białka, 2g błonnika i tyle samo węglowodanów.
Przygotowanie chleba Atkins w chlebomacie: Wsyp do misy automatu zawartość opakowania i saszetki z drożdżami, dodaj 260ml letniej wody i postępując zgodnie z instrukcją urządzenia ustaw program do pieczenia chleba pełnoziarnistego.
Przygotowanie chleba Atkins w piekarniku: Zmieszaj zawartość opakowania i saszetki z drożdżami z 260ml letniej wody miksując na niskich obrotach przez 2-3 minuty. Odstaw ciasto pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 20 minut jeśli chleb ma być bardziej zwarty, lub na 40-60 minut jeśli chcesz, by chleb mocniej wyrósł. Rozgrzej piekarnik do 220 C i piecz przez 40-45 minut.
Wskazówki:
- jeśli lubisz bardziej chrupiące kromki - opiecz je krótko w tosterze lub opiekaczu
- dla urozmaicenia smaku do mieszanki chlebowej możesz dodać oliwki, kawałki szynki, suszone pomidory, zioła lub cebulkę.
Porcja 25 g | W 100 g | |||
---|---|---|---|---|
Wartość energetyczna | ||||
kcal | 70.75 kcal | 283.00 kcal | ||
kJ | 296.44 kJ | 1,185.77 kJ | ||
Tłuszcze, w tym | 3.50 g | 14.00 g | ||
tłuszcze nasycone | 0.48 g | 1.90 g | ||
tłuszcze trans | ||||
tłuszcze jednonienasycone | ||||
tłuszcze wielonienasycone | ||||
Węglowodany, w tym | 2.33 g | 9.30 g | ||
cukry | 0.10 g | 0.40 g | ||
poliole | ||||
skrobie | 1.25 g | 5.00 g | ||
Białko | 6.50 g | 26.00 g | ||
Błonnik | 2.23 g | 8.90 g | ||
Erytrytol | ||||
Sód | 20.00 mg | 80.00 mg | ||
(ekwiwalent soli) | 50.00 mg | 200.00 mg | ||
Uwagi |
Atkins 75% less carbs bradmix - Mieszanka do wypieku chleba niskowęglowodanowego*
Zawiera o 75% mniej węglowodanów w kromce niż tradycyjny pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty. Chleb Atkins zawiera 9,3% węglowodanów, a tradycyjny pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty zawieraprzeciętnie 38% węglowodanów.
Masa netto: 0,4 kg (masa chleba po upieczenie wg instrukcji na opakowaniu ok 0,58 kg)
Składniki: białko pszenne, siemię lniane (13%), mąka sojowa (12%), ziarna sezamu (12%), nasiona słonecznika (12%), mąka pszenna, błonnik pszenny, drożdże, otręby owsiane, sól, emulgator lecytyna sojowa, prażony słód jęczmienny, przeciwutleniacz kwas askorbinowy (witamina C).
Alergeny: w zakładzie przetwarzane są mleko, orzechy laskowe i łubin
Wartości odżywcze na 1 kromkę 25g chleba po upieczeniu wg instrukcji na opakowaniu: wartość energetyczna 296kJ / 70,7kcal, 3,4g tłuszczu (w tym 0,5g tłuszcze nasycone), 2,3g węglowodanów (w tym 0,1g cukru, 1,3g krobie), 6,6g białka, 2,2g błonnika, 20mg sodu (ekwiwalent 50mg soli)
Wartości odżywcze na 100g po upieczeniu wg instrukcji na opakowaniu (bochenek dzielony na 24 kromki): wartość energetyczna 1182kJ / 283kcal, 14g tłuszczu (w tym 1,9g tłuszcze nasycone), 9,3g węglowodanów (w tym 0,4g cukru, 5g krobie), 26g białka, 8,9g błonnika, 80mg sodu (ekwiwalent 200mg soli)
Producent: Wyprodukowano w Holandii dla Atkins Int. B.V. Postbus 40022
Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Przygotowanie w chlebomacie: Wsyp do misy automatu zawartość opakowania i saszetki z drożdżami, dodaj 260ml letniej wody i postępując zgodnie z instrukcją urządzenia ustaw program do pieczenia chleba pełnoziarnistego.
Przygotowanie w piekarniku: Zmieszaj zawartość opakowania i saszetki z drożdżami z 260ml letniej wody miksując na niskich obrotach przez 2-3 minuty. Odstaw ciasto pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 20 minut jeśli chleb ma być bardziej zwarty, lub na 40-60 minut jeśli chcesz, by chleb mocniej wyrósł. Rozgrzej piekarnik do 220 C i piecz przez 40-45 minut.