Infolinia: 885 925 336
E-mail: sklep@guiltfree.pl
Darmowa dostawa od 285 zł
Szybka wysyłka do 48h
Już 12 949 produktów light
MK Nutrition Mieszanka chlebowa MK Gold - niskowęglowodanowa mieszanka do wypieku chleba
Mieszanka do chleba MK Gold Bread MIX doskonale nadaje się wypieku pieczywa na diecie ketogenicznej.
Nie jest łatwo zerwać z rutyną jedzenia przechodząc na diecie. Pieczywo to dla wielu osób podstawowy składnik posiłków obecny na stole każdego dnia lat. O ile łatwo zamienić ziemniaki na porcję warzyw, ryż lub makaron na ich odpowiednik z mąki Konjac (więcej w kategorii Makarony Shiratake), o tyle zamiana pieczywa na niskowęglowodanowy odpowiednik okazuje się nie lada wyzwaniem.
Złoty chleb przygotowany z mieszanki Gold MIX wyglądem (co jest bardzo ważne) przypomina klasyczne, białe pieczywo i doskonale zastępuje jedyny zakazany składnik kanapki na diecie KETO... Chyba, że akurat nie marzy Ci się kanapka z kiełbasą i serem tylko z miodem lub dżemem (ale na to też są sposoby, wystarczy poszperać w odpowiedniej kategorii na guiltfree.pl)
Nie musisz być zawodowym piekarzem lub internetowym guru od chleba na zakwasie aby przyrządzić własny chleb. Ze specjalnych narzędzi potrzebujesz keksówki (ok 25 cm) oraz miksera z mieszadłami w kształcie haków. Mikser nie jest konieczny ale ciasto będzie dość klejące więc dużo łatwiej użyć maszyny.
Gotowy chleb możesz przechowywać w lodówce kilka dni nie martwiąc się, że straci świeżość.
Najważniejsze cechy MK Gold Bread MIX:
- dość łatwy w przygotowaniu (wymaga jedynie odrobiny cierpliwości)
- bezkompromisowy: wygląda i smakuje jak należy
- niskowęglowodanowy: 3.9 węglowodanów na 100g gotowego pieczywa
- prawdziwe KETO proporcje: BWT 29, 3.9, 12
- możliwość długiego przechowywania w lodówce
Jak przygotować KETO chleb z mieszanki MK Gold Bread MIX?
1. Przygotuj zaczyn drożdżowy składający się z: 200 ml ciepłej wody, płaskiej łyżeczki miodu lub cukru, 4-5g suchych drożdży lub 15 - 20g drożdży w kostce. Zaczyn odstaw na 10 15 minut aby zaczął pracować
2. Odważ do miski 200g mieszanki, jedno całe jajko 50g, oraz 20g masła extra 82%
3. Całość mieszaj mikserem, końcówkami przeznaczonymi do zagniatania ciasta (spiralne / hak) lub ręcznie do momentu, w którym ciasto przestaje kleić się do rąk. Odstaw ciasto na 5 - 10 min aby odpoczęło i wstępnie urosło
4. Uformuj ciasto w kształt pasujący do foremki, w której będziesz je piec. Foremka powinna być wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przykryj ściereczkę i odstaw w ciepłe miejsce na ok 1,5 - 2h do wyrośnięcia.
5. Wyrośnięte ciasta wstaw do zimnego piekarnika, czas pieczenia liczymy od momentu osiągnięcia przez piekarnik założonej temperatury. Pieczenie z termoobiegiem (bez grzałek) w temp. 180 C przez 45 - 55 min
6. Wyciągnij chleb z foremki i odstaw do wystygnięcia. Chleb kroimy ostrym nożem lub nożem z ząbkami dopiero po jego wystudzeniu. Pieczywo przechowywać w lodówce.
Wartości Odżywcze
Twoja opinia nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twój raport nie może zostać wysłany
Napisz recenzję
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
MK Gold Bread Mix mieszanka do wypieku wegańskiego chleba o niskiej zawartości węglowodanów
Masa netto: 600g
Składniki: białko pszenne, złote siemię lniane, błonnik owsiany, sól
Alergeny: pszenica, owies, gluten
Wartości odżywcze w 100g: wartość energetyczna 386,0kcal/1617,3kJ, tłuszcze 13,0g (w tym tłuszcze nasycone 1,5g), węglowodany 5,1g (w tym cukry 1,0g), błonnik 19,4g, białko 53,0g, sól 1,6g
Przechowywanie: Mieszankę przechowywać w suchym miejscu, chronić przed światłem.